Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Pólus Program: 148 milliárd gazdaságfejlesztésre

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) részét képező Pólus Programban ez idáig gazdaságfejlesztésre 148,3 milliárd forint, vállalkozásfejlesztésre 55,6 milliárd forint támogatást ítéltek meg a pályázóknak - derült ki a Pólus Programiroda összesítéséből.
A Pólus Program megvalósítására 2007-2013. között 360-416 milliárd forint támogatási forrás áll rendelkezésre az ÚMFT különböző operatív programjaiban.

A programiroda adatai szerint a regionális operatív programokban az induló és a fejlődő klasztereket támogató pályázatokon összesen 100 klaszter részesült 3,3 milliárd forint támogatásban.

Az Akkreditált Innovációs Klaszter címet odaítélő testület a program indulása óta 18 klaszternek adott tanúsítványt a cím elnyeréséről. A 18 akkreditált klaszterből 8 az egészségipar, 4 az információ- és kommunikáció technológia (ICT) és 3 a környezetipar szektorban tevékenykedik.

A Pólus Programiroda tájékoztatása szerint kizárólag akkreditált klaszterek számára kiírt innovációs témájú pályázatokon ez idáig 10 akkreditált klaszter 48 projektje részesült támogatásban, összesen mintegy 9,5 milliárd forint összegben. Ezen projektek az ország 6 régiójában valósulnak meg.

A Pólus Programban 7 sikeres pályázat született a tudományos és technológiai parkok támogatása kiíráson. A megítélt támogatás összege 15 milliárd forint. Ezen projektek Miskolcon, Szegeden, Pécsett, Budapesten és Debrecenben valósulnak meg.

Az innovatív kulturális infrastruktúrát fejlesztő Agóra-pólus pályázaton minden arra jogosult város nyújtott be pályázatot, Debrecen, Győr, Miskolc, Szeged és Székesfehérvár városok esetében született támogató döntés, összesen 8,3 milliárd forint összegben.

A felsőoktatás infrastruktúra fejlesztését támogató konstrukción minden pólusváros egyeteme sikerrel pályázott, és 46,3 milliárd forint támogatásban részesültek.

A tudástranszfer rendszer fejlesztése illetve az innovatív kutatói team-ek támogatása című pályázati kiírások a pólusvárosok egyetemei 10 milliárd forint támogatást nyertek.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2010. január 11. 12:22
    „Az ÁSZ szerint az állami beruházások minden negyedik forintja korrupció útján magánzsebbe vándorol. Ha jól számolom, csak ez bő 37 milliárddal hízlalta derék (választott?) vezetőink üvegzsebét!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BKV - minden vonalon közlekednek a buszok

Továbbra is fennakadások vannak a BKV-buszok közlekedésében a fővárosban; hétfőn kora reggel hét… Tovább olvasom