Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Pontos volt az elszámolás

Elszámolószámlák az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Zrt.-től a 2005. december 21–2006. január 25-i időszakról: tízezer és (egy céges) kilencvenezer-egynéhány forintos készpénz-átutalási megbízásokkal, azaz fizetőcsekkekkel. Az egyik számlán kizárólag 25 százalék forgalmi adót tüntetett fel a szolgáltató, holott az elszámolási időszakban egy rövidebb időszak vonatkozhatott a múlt esztendőre s januártól – így tudja és így is kell tudnia a fogyasztónak – a forgalmi adót közben 20 százalékra mérsékelték. P lát rosszul, másként kell érteni, értelmezni a számokat, mint amit mutatnak? Érthető, hogy a fogyasztó szeretne tisztán látni.

Hívja hát felvilágosításért az E.ON ügyfélszolgálatát és helyi tarifával számolják el a perceit, ahogy az automatától megtudja, mikor melyik gombot kell nyomnia, ahol meghallgatják... Nyilván így is lenne, amennyiben feltehetően nem lenne – óriási – „sorban állás” az ügyfélszolgálaton a telefonhívá-

sokkal. Ezért aztán senkivel nem tud szót váltani. Majd legközelebb. De hát hiába próbálkozik, ahogy nekünk se sikerült felvilágosításhoz jutni. Akár órái, napjai rámehetnek az ügyfélnek.
Jó elszámolás, hosszú barátság – tartja egy magyar mondás. Fordítsunk rajta: jó elszámolás, érthető, a laikus által is követhető elszámolás, így aztán megelégedett lesz a fogyasztó és a bizalmát sem veszíti el a szolgáltatóval szemben.
Lapunk megkeresésére a szolgáltatótársaság az elszámolás indoklásaként a következő tájékoztatást küldte: „Ahogy azt az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. villamosenergia-számláinak hátoldalán is jelezte, a 2005. évi XCVII. törvény értelmében 2006. január 1-jétől a villamos energia árának áfája 25 százalékról 20 százalékra csökkent. Az áfaváltozás miatt a havonta kiküldött részszámlák, illetve az esetlegesen erre az időszakra eső elszámolószámlák összege is változik. A korábbi évekhez hasonlóan a fogyasztás időarányos megosztásával a 2006. január 1-jét követő fogyasztást minden részszámlás ügyfelének az új áfával számlázza a szolgáltató.
Ha azonban az elszámolási időszak egészében vagy részben 2005-re vonatkozik, az áfa erre a hányadra 25 százalék. A megosztás időarányosan történik ott, ahol decemberi és januári fogyasztás egyaránt van. Havi leolvasású ügyfeleknél – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – a januári leolvasást követően alkalmazza az áramszolgáltató a csökkentett áfakulcsot. Fogyasztónk a havi leolvasású ügyfelekhez tartozik, tehát rá az előbb leírt jogszabályi vonatkozások az érvényesek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresd

a párod!

A győri Szent Cirill és Method alapít-

vány anya- és csecsemőotthon javára ajánlják fel… Tovább olvasom