Délmagyar logó

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő 0°C | 7°C Még több cikk.

Ponyva a tudomány mérlegén

Az egész kereszténységet megrendítő alkotásnak tartják A da Vinci-kódot és írója Dan Brown gondolatait a mű rajongói. Ám a felekezetektől független vallástudományi érvek mást bizonyítottak, mikor a Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszékének kutatói adtak választ egy online-fórumon A da Vinci-kóddal kapcsolatban feltett kérdésekre.
A da Vinci-kóddal kapcsolatos – a hétfő éjszaka bemutatott filmet megelőző két órában – nyilvános csevegőfórumot nyitott az egyik ismeretterjesztő tévéadó honlapján, ahol bárki akár kényes kérdéseket is feltehetett a válaszadóknak – a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Vallástudományi Tanszéke vezetőjének, Máté-Tóth Andrásnak és az összegyűlt kutatóknak. Ezzel párhuzamosan Veress Ferenc,
Leonardo da Vinci műveinek kutatója is fogadta a reneszánsz művészhez és korszakához kötődő felvetéseket. Így mind a műben szereplő egyházi-vallásos, mind a művészeti témákban szakavatott válaszokat kaptak az érdeklődők.

Apokrif, azaz rejtett életmű
A Biblia hamisítvány? – kérdezte a könyv több rajongója is idézve Dan Brown, az író felvetéseit, miszerint a valódi ok, azaz Jézus látszathalála, megnősülése és sarjainak továbbélése elkendőzendő valóság, amit a nikaiai egyetemes zsinaton (időszámításunk szerint 325-ben) mondtak ki. A teológus szerint ilyen felvetés nem hangzott el az egyház vezetőinek szájából, és az a zsinat sem ezzel foglalkozott. A könyv, elméletének alátámasztására, többször is felveti: az egyház által „kihagyott” szent iratok bezzeg tanúsítják a nagy leleplezést. Az idézett műveket – vallja Máté-Tóth – nem véletlen, hogy apokrifnak, azaz rejtett értelműnek minősítették, hiszen nincsenek egy szellemi egységben a Biblia kanonizált könyveivel, sokuk rossz, kifejezetten egyházromboló szándékú, és nyilvánvaló badarságokat is tartalmaz a Biblia szereplőivel kapcsolatban.
Mária Magdolna az írás szerint Jézus felesége, gyermekének szülőanyja volt? A válaszokból kiderült: a szentkultuszhoz vonzódó, hívő nép aggatott az asszonyra olyan szerepeket, amiket sosem képviselt.

Fikción alapuló forgatókönyv
– Az egyház elismeri-e a könyv állításait? Erre épp annyi az esély, mint arra, hogy Brown lesz a következő pápa. Ez az alkotás egy zseniális ponyvaregény, nem kevesebb, de nem is több, ezért illő így kezelni. Úgy vélem, egyetlen olyan állítás sem található benne, ami valaha is megrendítené a kereszténység alapvető tanításait – foglalta össze a vallástudomány szegedi művelője.
– A keresztény egyház ennél sokkal komolyabb támadásokat, kríziseket is túlélt, gondoljunk csak az eretnekségekre, a szekularizációra vagy a modernkor istentagadására. Különösen komolytalan a könyvvel kapcsolatos felvetéseket ilyen nagyságrendűnek beállítani, amikor tudományosan megalapozott kutatások igazolják: az alapja fikció, a benne található forráshivatkozások, az úgynevezett Les Dossiers Secrets az utóbbi évtizedek terméke, a Sion rendet alig negyven éve alapították, tagjai a nagyközönség előtt ismeretlen személyek. A könyv felépítése, pedig nem vallási tárgyú tudományos publikációt, inkább a ponyvairodalom és a forgatókönyvek szerkezetét idézi – fűzte hozzá Szilágyi Tamás, a csapat vallástörténésze.

Az igazi tudás rejtve van
– Rendkívüli a mai társadalomban a szellemi igény az ezoterikus, rejtett vagy titkos tudás megszerzésére, ám az amatőr kutatók a legritkább esetben fognak a bonyolult és rendkívül sok időt, energiát igénylő holt nyelvek tanulásába, hogy elolvashassák az eredeti szövegeket, hanem a sokkal könnyebb, gyakran a szerző félműveltségét tanúsító, és legtöbbször fikciókra alapozódó könyveket forgatják – mutatott rá a tanárképző főiskolán tanító Szilárdi Réka vallásszociológus. – Ezek azt sugallják: az igazi tudás az átlagemberek elől rejtve van. Innen már csak egy lépés az összeesküvés-elméletek megalkotása – ami a szóban forgó bestseller egyik alapgondolata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igazságosan győzött a Barcelona?

Tovább olvasom