Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Póráz nélkül soha!

Sokan nem szeretik, mégis szükség van a pórázra. Sok baleset okozója, hogy vannak, akik megfeledkeznek róla, míg mások tudatosan nem teszik fel állataikra. Az indok pedig az, hogy zavarja az állatot, meg különben is nagyon szófogadó. Pedig nagyon sok kellemetlenségnek (harapás, elszökés, nem kívánt vemhesség) vagy balesetnek (autóbaleset, motoros, postás megharapása) lehetne elejét venni.
Szerencsére sok póráz között lehet válogatni manapság. Vannak fix hosszúságú, bőr- vagy fémpórázok, illetve vannak változtatható hosszúságú, visszacsévélhető sétáltatópórázok. A bőrből készültek előnye, hogy természetes anyagból vannak, viszont a kutya könnyen szétrághatja, és akkor vehetünk újat. A fémpóráz erősebb, jobban bírja a rágcsálást, viszont jóval nehezebb.

További fontos tényező a karabiner, amellyel a pórázt a nyakörvhöz kapcsoljuk. Sokan nem is gondolják, mennyire fontos ez. Ha ugyanis a karabiner kinyílik, a kutya elszökhet, és akkor bizony bottal üthetjük a nyomát. Ez a szituáció különösen tüzelő szuka esetében vagy forgalmas út mellett balesetveszélyes.

Akármilyet veszünk is, ne felejtsük el: a póráz nem fenyítésre vagy büntetésre való, hanem arra, hogy állatunkat magunk mellett tartsuk. Egy okos kutya, ha közeledik a sétáltatás időpontja, már magától hozza szájában a pórázt, jelezve: itt az idő, mikor indulunk már? Ha egy kutya retteg a póráztól, akkor annak valószínűleg az az oka, hogy korábban bántalmazhatták vele.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvassa a politikusokról írt könyveket?

Tovább olvasom