Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Porceláncsodák

Október 19-ig látható a győri Városi Képtárban az a Zsolnay-kerámiákat bemutató tárlat, amelyet győri magángyűjteményekből válogattak össze a szakemberek.
Kancsó plasztikus szőlőmotívumokkal, 1873-82
A gyáralapító Zsolnai Vilmosnak számos új technikát, anyagot köszönhetünk: míg ő kikísérletezte a porcelánfajanszot, az eozin- ökörvér- és zsugormázat, lányai, Teréz és Júlia a gyár motívumkincsét gazdagították és festették; például magyar mintákat, ebből a soorzatból egy gyönyörű kakasos korsó a győri tárlaton is megtekinthető. A kiállítás csaknem harminc darabja között igazi különlegesség egy festett kerámia vécécsésze, amelyhez hasonló, drága darabokat gyakran használtak előkelő szállodákban.

Ha körbejárjuk a tárlatot, nagyszerűen nyomon követhetjük, hogyan alakult át a patinás Zsolnai-gyár az évek folyamán: kezdetben, az 1870-es évektől nagyrészt használati tárgyakat készítettek, de később, ahogy egyre nőtt a konkurencia, átálltak a különleges, míves dísztárgyak gyártására. 

A kiállítás októbrer 14-én, kedden 15 órakor tárlatvezetés keretében is megtekinthető, Pápai Emese művészettörténész vezetésével.   
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyv, kultúra, élmény

Nyolcvannál több kiállító, hetvennél több szerző és várhatóan ismét több ezer látogató lesz majd… Tovább olvasom