Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Portik-Laborc - Fidesz: megegyezik a nyilvános leirat és az eredeti hangfelvétel

Csampa Zsolt szerint közzétett leiratokban "nincsen se csűrés, se csavarás", a DK szerint nem jól hallhatók a hangfelvételek.
Bocsánatkérésre szólítja fel Kocsis Mátét az MSZP

Az MSZP bocsánatkérésre szólítja fel Kocsis Mátét, a Fidesz kommunikációs igazgatóját, aki hétfőn a parlamentben - a Laborc Sándor és Portik Tamás közötti találkozókkal összefüggésben - maffiabaloldalról beszélt.

Harangozó Tamás, a szocialisták frakcióvezető-helyettese újságíróknak azt mondta: felszólítják a fideszes politikust, "fejezze be a baloldali emberek sértegetését", és kérjen bocsánatot azoktól, akiket megsértett. Ha nem teszi, feljelentik, azokkal a fideszes politikusokkal együtt, akik "kollektíven bűnösnek mondják ki a baloldali embereket, és aljas módon megsértik érzéseiket, emberi méltóságukat" - fogalmazott.

Az MSZP-s politikus emellett arra szólította fel Kocsis Mátét, hogy "mielőtt Portik-ügyben még egyszer megszólal, tisztázza személyes szerepét". Ugyanis - folytatta Harangozó Tamás - sajtóinformációk szerint az általa vezetett VIII. kerületben járőrszolgálatot teljesítő, "jófiúk" néven ismert társaság egyik vezetője Portik Tamás testőre. A szocialista képviselő szerint Kocsis Máténak válaszolnia kellene arra, hányszor találkozott ezzel az emberrel és milyen kapcsolatban volt vele.

MSZP: nem derült ki egyértelműen, egyezik-e a leirat és a hangfelvétel

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke szerint hétfői ülésük nem volt alkalmas arra, hogy meggyőződjenek róla, a Portik Tamás és Laborc Sándor találkozóiról szóló leiratok tartalma minden kétséget kizáróan megegyezik-e a megbeszéléseket rögzítő felvételen hallhatókkal.

Molnár Zsolt a Parlamentben azután nyilatkozott újságíróknak, hogy a bizottság tagjai belehallgathattak az eredeti hangfelvételekbe a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat épületében. A szocialista politikus azt mondta: a felvétel rossz minőségű, tartalma nehezen kivehető, ezért javaslatára a jövő héten - miután kiszűrik a háttérzajokat - ismét belehallgatnak a hanganyagba.

Kérdésre válaszolva azt mondta: amit hallottak, megegyezik a leiratban olvasható szöveggel, de legalább ugyanilyen fontos lett volna, hogy kiderüljön, a leiratban kipontozott részek milyen kijelentéseket takarnak, ezt viszont egyelőre nem sikerült megállapítani.

A kérdésre, tervezik-e, hogy a felvétel megtisztítása után az elejétől a végéig meghallgatják azt - hétfőn ugyanis csak belehallgattak -, Molnár Zsolt igennel válaszolt, azt mondta, ez a lehetőség a bizottsági tagok és a szakértők számára is adott.

A politikus legendának minősítette, hogy Portik Tamás pénzt vitt szocialista politikusoknak. Mint mondta, az Energol Rt. korábbi ügyvezetője is csak MSZP-sekről és nem MSZP-s politikusokról beszélt ezzel összefüggésben, másfelől egy nem szavahihető, súlyos bűncselekménnyel vádolt ember kijelentéseinek nem lehet hitelt adni. Az viszont fontos tapasztalat a szakmának - folytatta -, hogy ilyen találkozókat nem szabad szervezni.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal az előző héten oldotta fel a Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. Az anonimizált leiratokat feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága honlapjára. A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással Portik Tamás és Laborc Sándor, két másik ember társaságában. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirataiból kiderül, Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

Megkezdte az aláírásgyűjtést a PM a rendkívüli parlamenti üléshez

A hétfői ülésnapot megelőzően a Parlament kupolatermében megkezdte a képviselői aláírások gyűjtését a Párbeszéd Magyarországért (PM) a múlt héten kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésnap támogatásához.

Szabó Tímea az ellenzéki párt társelnöke, független országgyűlési képviselő hétfőn elmondta: azért kezdeményezték a rendkívüli ülésnap összehívását, hogy kiderüljön, az elmúlt 23 évben hogyan fonódhatott össze egymással az alvilág és a titkosszolgálatok, valamint az alvilág és a politika, úgy ahogyan az "kezd nyilvánvalóvá válni a Portik-Laborc-ügy kapcsán".

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: ebben a kérdésben elfogadhatatlan a mellébeszélés, ahogyan az is, hogy a pártok egymás ellen próbálják meg felhasználni ezeket az ügyeket.

A szervezet társelnöke annak kapcsán beszélt erről, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal a belügyminiszter utasítására múlt hétfőn oldotta fel a Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor közötti megbeszélésekről készült hangfelvételek anonimizált leiratainak titkosságát.

DK: nem jól hallhatók a hangfelvételek

A Demokratikus Koalíció szerint a parlament nemzetbiztonsági bizottsága tagjainak a jövő héten meg kell hallgatniuk a Portik Tamás és Laborc Sándor találkozóiről szóló hangfelvételek feljavított minőségű változatát, mivel azok jelenleg sokszor nem egyértelműen hallhatók.

Erről Vadai Ágnes, a párt független országgyűlési képviselője, a nemzetbiztonsági testület tagja beszélt azt követően, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Törökvész úti épületében a bizottsági több tagjával belehallgatott a hangfelvételekbe.

Mint mondta, a beszélgetéseket a múlt héten nyilvánosságra hozott leiratokkal összehasonlítva sokszor értelmezhetetlen volt a hanganyag tartalma, míg máshol számára jól hallható részek voltak kipontozva az írott dokumentumban.

Vadai Ágnes szólt arról is, hogy nem anonimizált felvételt hallhattak, így a leiratokban kihúzott neveket is megismerhették. Megjegyezte, a hanganyag jelenleg nem titkosított, de bűnjelként van nyilvántartva, ezért nem árulhat el belőle részleteket. Az ellenzéki politikus annyit azért elmondott, hogy vállalkozók, rendőrök és politikusok nevei is hallhatók a felvételeken.

Arra a kérdésre, hogy Csampa Zsolt, a bizottság fideszes tagja szerint a hanganyag és a nyilvános leirat teljes egészében megegyezik, hangsúlyozta: a kormánypárti politikus a hanganyagok lejátszása közben elhagyta a termet. Vadai Ágnes szerint a tovább ottmaradt ellenzéki bizottsági tagok is csak részleteket hallgattak meg a felvételekből, azok rossz minősége miatt azonban jövő héten ismét belehallgatnak az anyagba.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal az előző héten oldotta fel a Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. Az anonimizált leiratokat kedden feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága honlapjára. A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással Portik Tamás és Laborc Sándor, két másik ember társaságában. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirataiból kiderül, Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

Fidesz: megegyezik a nyilvános leirat és az eredeti hangfelvétel

A Fidesz szerint az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai hétfő délelőtt személyesen győződhettek meg arról, hogy a Portik Tamás és Laborc Sándor találkozóiról szóló, nemrég nyilvánosságra hozott leiratok tartalma megegyezik a két megbeszélést tartalmazó eredeti, vágatlan hangfelvételen hallhatókkal.

Erről Csampa Zsolt, a testület fideszes tagja beszélt újságíróknak azt követően, hogy a bizottság több tagjával belehallgathattak az eredeti hangfelvételekbe a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat épületében.

A kormánypárti politikus úgy fogalmazott, a közzétett leiratokban "nincsen se csűrés, se csavarás", az abban foglaltak szó szerint megegyeznek azzal, amit a képviselők hétfőn meghallgathattak. Tájékoztatása szerint a bizottság tagjai külön-külön hallgathattak bele a két felvételbe, amelyben nem voltak kisípolva a leiratokban kitakart nevek.

Hozzátette, a Fidesz a nemzetbiztonsági bizottság keddi ülésére alakítja ki álláspontját az ügy további teendőiről, a hangfelvétel nyilvánosságra hozásáról pedig a belügyminiszternek és az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójának kell döntenie.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal az előző héten oldotta fel a Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. Az anonimizált leiratokat kedden feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága honlapjára. A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással Portik Tamás és Laborc Sándor, két másik személy társaságában. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirataiból kiderül, Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

Olvasóink írták

 • 2. DMagóg 2013. április 29. 17:24
  „Na jó! Találkoztak, kétszer is! Folyománya? Bizonyíték, hogy ennek eredményeként történt is valami? Mi történt?
  Látványos a maffiabaloldal szöveg, csak a bagoly mondja a verébnek!
  Fiúk! Mocskot a mocsokkal nem lehet lemosni!
  Mondjátok, hogy nincs bizonyíték a trafik maffiára! A találkozáson kívül milyen érdemi bizonyítékotok van? No, annyi van a trafik maffiára is!”
 • 1. szatyi 2013. április 29. 12:05
  „Miért pont ezt hinnénk el nekik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pert nyertek a Malév pilótái a cég felszámolójával szemben

A Malév megszűnése óta még nettó 2 milliárd forint kifizetésére várnak a légitársaság volt dolgozói. Tovább olvasom