Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Pozitívan fogadták a mentőcsomagot

A Századvég közvélemény-kutatást készített a kormány bajba jutott devizahiteleseket megsegítését célzó csomagjának fogadtatásáról.
A Századvég október közepén készített közvélemény-kutatásának eredménye szerint a deviza alapú lakáshitellel rendelkezők pozitívan fogadják a kormány bajba jutott devizahiteleseket megsegítését célzó csomagját. A felmérés szerint az árfolyamgát lehetőségét az érintettek 3, a végtörlesztést 15 százaléka venné igénybe, 25 százalékuk még nem döntött.

A cég azt írja, hogy a kiugróan magas svájci frank árfolyam és a nem megfelelő kockázati tájékoztatás miatt bajba jutott devizahitelesek helyzetének enyhítésére tett kormányzati erőfeszítések megítélése kedvező fogadtatásra talált a célcsoportokban.

A témában nyilatkozó deviza alapú lakáshitellel rendelkezők abszolút többsége, több mint háromnegyede (77 százaléka) ért egyet a csomag elsőként, 2010 nyarán bevezetett elemével, a kilakoltatási moratóriummal.

A válaszadók 66 százaléka értékeli pozitívan az árfolyamgát, 54 százalék pedig a végtörlesztés lehetőségét - olvasható a közleményben.

Nem sokkal az árfolyamgát intézményének hivatalos bevezetése után a megkérdezett devizahitelesek mintegy 15 százaléka nyilatkozott úgy, hogy élni kíván a lehetőséggel akár forint hitellel való kiváltással is.

Az árfolyamgát lehetőségét pedig az érintettek 3 százaléka venné igénybe.

Azok aránya, akik még nem döntötték el, hogy élni kívánnak az adott lehetőségek egyikével vagy sem, 25 százalék. A válaszadók 32 százaléka nem tudja igénybe venni az intézkedések valamely formáját.

A megkérdezettek negyede nyilatkozott úgy hogy nem akarja igénybe venni a felkínált lehetőségek egyikét sem.

A tájékoztatás szerint a Századvég a telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást 2011. szeptember 30. és október 4. között végezte, 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személy megkérdezésével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rogán Antal: nincs szó ingatlanadó bevezetéséről

Szándékos félrevezetésnek nevezte az ingatlanadóval kapcsolatos felvetéseket a fideszes Rogán Antal. Tovább olvasom