Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 21°C Még több cikk.

Poznanba látogat szerdán Sólyom László államfő

Poznanba látogat szerdán Sólyom László államfő, aki a vendéglátó lengyel, valamint a cseh, a szlovák és a német elnök társaságában részt vesz az 1956-os munkásfelkelés 50. évfordulója alkalmából rendezendő emlékünnepségen.
1956. június 28-án a poznani Sztálin Művek (ma Cegielski gyár) munkásai "kenyeret, szabadságot!" jelszavakkal általános sztrájkot tartottak a normarendezések és az alacsony munkabérek ellen tiltakozva, és tömegesen a város utcáira vonultak.

Csatlakoztak hozzájuk más üzemek munkásai is. Fegyveres harcok robbantak ki a rendfenntartó erőkkel, amelyekben 74-en életüket vesztették, több százan megsebesültek, mintegy 700 embert pedig letartóztattak.

A szovjet hadsereg beavatkozásával fenyegető belpolitikai válságon végül a pártvezetésben végrehajtott személycserékkel 1956 októberében sikerült úrrá lenni. Ekkor lett a kommunista párt első titkára Wladyslaw Gomulka.

A poznani események mintegy nyitányát jelentették az 1956-os magyar forradalomnak. Az 56-os forradalom jelszavai között felhangzottak a "lengyel út" követésére buzdító felhívások. A rendszerváltás után Poznanban utcát neveztek el a lengyel és magyar ,56 két gyermekkorú vértanújáról, Romek Strzalkowskiról és Mansfeld Péterről.

A 13 éves Strzalkowskit lengyel belügyi katonák az utcán lőtték agyon, Mansfeldet pedig - megvárva, míg betölti 18. életévét - Budapesten felakasztották. A két poznani utca összeér, és mindkét áldozatnak emléktáblája is van ott. Az egykori százezres tömeggyűlés színhelyén ma emlékmű áll.

A poznani emlékünnepségen az államfők beszédet mondanak, és megkoszorúzzák az 56-os emlékművet. Sólyom László és a magyar delegáció virágcsokrot helyez el Mansfeld Péter és Romek Strzalkowski emléktáblájánál.

A látogatás alkalmával Sólyom László kétoldalú megbeszélést folytat Lech Kaczynski lengyel elnökkel. Az ünnepség az öt elnök közös sajtókonferenciájával ér véget.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alonso 14. sikere

A vb-címvédő spanyol Fernando Alonso (Renault) nyerte a Forma–1-es autós gyorsasági… Tovább olvasom