Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Pozsonyban találkoztak a Visegrádi Csoport miniszterelnökei

Az országaik közötti együttműködés hagyományos kérdéskörein túlmenően a Visegrádi Csoport miniszterelnökeinek pozsonyi csúcstalálkozóján kiemelkedő hangsúlyt kaptak az európai alkotmány megalkotásával és a schengeni rendszer közelgő bevezetésével kapcsolatos kérdések.
Az országaik közötti együttműködés hagyományos kérdéskörein túlmenően a Visegrádi Csoport miniszterelnökeinek pozsonyi csúcstalálkozóján kiemelkedő hangsúlyt kaptak az európai alkotmány megalkotásával és a schengeni rendszer közelgő bevezetésével kapcsolatos kérdések. A magyar miniszterelnök a leghatározottabban elutasította a schengeni rendszer bevezetésének négy hónapos elhalasztását célzó osztrák indítványt, amelynek értelmében az osztrákok még egy ideig a régi módszerek szerint ellenőriznék a szomszédjaikkal közös határokat.

Gyurcsány Ferenc szerint országaink számára "fantasztikus lesz, hogy fél éven belül életbe lép a schengeni rendszer, mert a Magyarországot és Szlovákiát oly sok-sok évtizeden át elválasztó határ megszűnik, s ezzel az együttműködés új, határtalan lehetőségei nyílnak meg előttünk". A magyar miniszterelnök a plenáris ülést követő sajtótájékoztatón kijelentette: "Nincs kétféle határ és nincs kétféle Schengen sem."

"Az egyezmények nem arról szólnak, hogy országaink polgárai lemondjanak a szabad mozgási lehetőségeikről" - mondta Gyurcsány, akinek álláspontjával a cseh és a lengyel kormányfő is maradéktalanul azonosult. Gyurcsány Ferenc szerint képmutatás lenne azt színlelni, hogy nem az európai alkotmány napjaink legvitatottabb kérdése.

A résztvevők egységes álláspontot képviseltek az Egyesült Államok vízumpolitikáját érintő kérdésben és közös elvárásként fogalmazták meg, hogy Portugália az EU leendő soros elnökeként e tekintetben hatékony nyomást gyakoroljon Washingtonra.

Gyurcsány Ferenc és Robert Fico a nap során még kétoldalú megbeszélést folytat a szlovák miniszterelnöki hivatalban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnevezték a kormányszóvivőket

Tovább olvasom