Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Pozsonyban van a Csatáry-ítélet

Csatáry Lászlót 1948-ban a kassai Népbíróság halálra ítélte. A bírósági döntést a szlovák Nemzeti Emlékezet Intézetének levéltárában őrzik.
A szlovák Nemzeti Emlékezet Intézetének (ÚPN) pozsonyi levéltárában van annak a bírósági döntésnek az aktája, amely kimondja a háborús bűntettek elkövetésének gyanúja miatt a múlt héten Budapesten őrizetbe vett Csatáry László halálos ítéletét - közölte az intézet az MTI prágai tudósítójával csütörtökön.

"A Nemzeti Emlékezet Intézetének levéltárában található akta tartalmazza a kassai Népbíróság 1948. június 8-án hozott ítéletét is, amelyben Csatáry Lászlót bűnösnek mondták ki, és halálra ítélték. Ugyanakkor 15 évre megfosztották polgári jogaitól, és elkobozták teljes vagyonát" - állítja az intézet, amely az MTI kérésére röviden ismertette a levéltárában található, a Csatáry-ügyet érintő dokumentumokat.

A kassai Állami Területi Levéltárban őrzött Csatáry-aktában a bírósági ítélet eredetije hiányzik, s nincs ott egy másolat sem - ezt Balassa Zoltán, kassai történész közölte az MTI-vel a múlt héten. Balassa közlését most a szlovák belügyminisztérium megerősítette.

Az ÚPN dokumentációjából kiderül, hogy Csatáry 1944-ben a kassai rendőr igazgatóság "magas politikai tisztviselője és politikai tisztje" volt.

A bíróság szerint "a kassai rendőr igazgatóság elöljárója a nyilasok magyarországi hatalomátvétele után vallási meggyőződésük, faji eredetük, nemzeti hovatartozásuk és nézeteik miatt embereket üldözött és önkényesen őrizetbe vétetett".

A pozsonyi akta tartalmazza a tanúk kihallgatásának jegyzőkönyveit, az 1948. március 16-án kiadott letartóztatási parancsot, illetve Csatáry személyleírását is.

A tanúvallomások szerint Csatáry "a neki alárendelt őröket arra utasította, hogy legyenek könyörtelenek a kassai gettóban és a kassai gyűjtőtáborban lévő zsidókhoz, miközben személyesen is aktívan részt vett az őrizetbe vett személyek kínzásában és megalázásában".

A zsidók koncentrációs táborokba való elszállítása idején "olyan személyeket is besorolt a transzportokba, akikre a kitoloncolás nem vonatkozott, illetve fizikailag nem voltak képesek a transzport elviselésére." A dokumentumok szerint Csatáry így "állítólag ismételten visszaélt beosztásával, és több személy halálát okozhatta".

A hatályos törvényi szabályozás szerint a szlovák Nemzeti Emlékezet Intézeténél működő levéltár feladata a náci Németország, a kommunista Szovjetunió, a második világháború alatti Szlovák Köztársaság, illetve a háború utáni Csehszlovákia állambiztonsági szerveinél 1939. április 18-a és 1989. december 31-e között keletkezett dokumentumok nyilvántartása, kezelése, kutatása és nyilvánosságra hozatala.

Olvasóink írták

 • 4. bánki 2012. július 27. 21:36
  „Anyámék 1947-es kitelepítési ítéletei megtalálható abban a kibaszott irattárban !”
 • 3. bánki 2012. július 27. 08:26
  „Az öreg tényleg hibát követett el !

  Nem hajtotta végre a parancsot tökéletesen !”
 • 2. Mozimasiniszta 2012. július 26. 17:58
  „Nna...kérem így szokott ez lenni: ha nincs eredeti, hiteles okirat, előbb-utóbb előkerül egy
  hitelesnek tűnő másolat. Természetesen abban aztán olyan borzalmas, eleddig nem látott "tények" látnak napvilágot, hogy még a palesztínok is sírva fakadnak.... A népbírósági ítéletről csak annyit:
  a most előtérbe került Mansfeld ügy kapcsán a nép(vér)bírósági ügyész védekezése: parancsra tettem !”
 • 1. zero 2012. július 26. 16:05
  „A tanúvallomások szerint . No comment”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bírák nyugdíjazása: Az OBH elnöke nem fordul Áderhez

Handó Tünde azt mondta, neki a jogszabályokból kell kiindulnia, és "ha valamit szeretnénk ebben az… Tovább olvasom