Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Praktikák állásmegőrzésre

Évek óta kitartóan dolgozik a munkahelyén. Előfordult, hogy hívták máshová, de mindig hűséges volt és maradt. Most azonban egy komoly elbocsátási hullám közeleg a vállalat anyagi nehézségei miatt. Bízik abban, hogy kitartása és hűsége elég lesz állása megtartásához. Mi a teendő?
Ne gondolja az, hogy a lojalitás és kitartás elég lesz állása megtartásához. A legtöbb cég azokat a dolgozókat igyekszik megtartani, akikről úgy gondolják, nehéz lenne pótolni őket. Mindamellett, ha az ön jövedelme jelentősen magasabb az azonos szinten lévő kollégáiénál vagy képzettebb és láthatóan tehetségesebb is a főnökénél, szinte biztos lehet benne: a neve rajta lesz a listán. Vannak azonban olyan módszerek, praktikák, amelyeket az ún. passzív állásféltéssel szemben aktív állásmegóvási módszereknek hívunk.

Mindkét nem képviselőinek melegen tanácsolom, hogy a munkahely veszélybe kerülésekor aktív érdeklődést tanúsítsunk a lehetséges új feladatok és cégük iránt. A gazdaság erőteljes átalakulásakor felértékelődik az olyan munkatárs, aki képes önálló döntésekre, rugalmasan alkalmazkodik a változó helyzetekhez és nem ragad bele a régi rutinba. Persze a vállalatok nem szeretik azokat sem, akik mindig ugrálnak és sokszor azok fejét vágják le először, akik kilógnak a sorból. Ma Magyarországon különösen fontossá teheti magát az az ember, aki ismeri a nyugati partnerek tárgyalási és munkastílusát, eleven üzleti kapcsolatokkal rendelkezik, képes egy-két világnyelven kommunikálni és gondolatait másokkal is megosztani egy számítógépes szövegszerkesztő vagy az internet segítségével. Önben megvannak ezek a képességek? Képes arra, hogy jól menedzselje magát, kihasználja-e képességeit? Ha mindezekben a dolgokban nincsenek kétségei, akkor viszonylag nyugodt lehet. Ha érez némi hiányosságot, talán még nincs késő változtatni a hozzáállásán!

A struccpolitika, az intő jelek elkerülése, a "velem ez úgysem történhet meg" stílus a lehető legrosszabb eljárás. Ellenben helyes idejében megbeszélni a problémákat a munkatársakkal és a főnökökkel, mert a kommunikáció esélyt ad sok mindenre, a hallgatás vagy pusmogás viszont halmozódó félreértéshez, intrikáláshoz vezethet. Joggal teheti fel a kérdést: Dehát, hogyan lehet jól menedzselni magunkat?

A lényeg, hogy úgy kell tenni, hogy nélkülözhetetlennek, de legalábbis értékesnek tűnjünk! Mindig azt kell hangsúlyoznunk, hogy eddigi munkaköreinkben milyen értéket teremtettünk meg vagy milyen költségeket takarítottunk meg munkáltatónk számára, egyszóval milyen haszonnal, előnnyel járt, hogy bennünket alkalmazott. Arról van tehát szó, hogy az elbocsátások közeledtével mindinkább ki kell domborítani a vállalat szempontjából fontos értékeinket. Mindezt természetesen kultúráltan és ésszerűen, nem hivalkodóan, de meggyőzően. Célszerű ezt az értékprezentációt - például egy javaslatcsomagot - a legmagasabb szintű döntéshozóhoz eljuttatni. A javaslatok - azon túl, hogy finoman utalnak az eddigi vállalati tevékenysége során teremtett értékekre - tartalmazzanak azonnali és kézzelfogható előnyöket a vállalat szempontjából arra az esetre, ha önt megtartják. Például konkrét tervet dolgozhat ki arra, hogyan lehetne valamelyik fontos munkát úgy elvégezni, hogy ezáltal csökkenjenek a költségek és növekedjék a hatékonyság. Nincs főnök, aki nem szeret spórolni. Ez bizonyára az ön esetére is jellemző lehet, különösen -. amint az írta: nehéz anyagi helyzetben!

Egy ilyen javaslat előterjesztése mindig kényes dolog, pláne, ha a nehéz helyzet még nem is kerül nyilvánosságra. Ebben az esetben nyugodtan közölje, tisztában van a nehézségekkel. Szeretne a vállalatnál maradni és képességeivel, konkrét javaslataival segíteni, hogy mielőbb sikerüljön átvészelni ezt a nehéz időszakot. Ez a fajta közvetlen megközelítés találékonyságra, kreativitásra utal, és lehet, hogy ez az egyetlen jó hír abban az időszakban a vállalatvezetés számára.

Viszont, ha már volt a cégnél egy "nyugodjanak meg minden rendben" gyűlés, akkor már nyíltan megvitathatja a helyzetet a közvetlen főnökével. Elképzelhető, hogy az ön érdeklődése a cég problémái iránt őt is nyitottabbá teszik bizonyos további részletek megbeszélésére. Sőt, lehet, hogy kiderül, nincs is szó az ön elbocsátásáról.

Véleményem szerint, mindenki a saját szerencséjének a kovácsa. Aki nyitott más feladatokra és funkciókra, mozgékony, agilis, hajlandó új dolgokat elsajátítani, kezdeményezni és bízik magában, annak sokkal kedvezőbbek az esélyei, még akkor is, ha mindezek ellenére kénytelen lesz megválni a jelenlegi munkahelyétől. Azonban bármennyire is szeretné megtartani az állását, sose könyörögjön sem maga, sem más állásának megtartásáért. Úgysincs értelme és csak megaláztatásnak tenné ki magát. Ezek alapján próbálja meg mg inkább megerősíteni az állását, de ne feledje: ne minden áron!
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A minőség az első!

A megye egyik vezető élelmiszer-ipari cégét, a Tutti Kft.-t látogatta meg a napokban a JC Győr… Tovább olvasom