Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Premeirfilm:King Kong

A háromszoros Oscar-díjas Peter Jackson, aki A gyűrűk ura trilógiával írta be magát a filmtörténelembe, most minden idők egyik legemlékezetesebb és legkalandosabb filmjének feldolgozásával igyekszik megjándékozni a közönséget.

1933-at írunk, amikor a gazdasági válság mindenki életére rányomja bélyegét. A varietészínésznő Ann Darrow (Naomi Watts) munka nélkül tengődik New Yorkban. Egy napon megpróbál almát lopni egy gyümölcsárustól, de lelepleződik. Szorult helyzetéből egy filmrendező, Carl Denham (Jack Black) menti meg. A vállalkozó szellemű és kalandvágyó Denhamtól sem áll távol a lopás, hiszen nem sokkal azelőtt emelte el legutóbbi, befejezetlen filmje egyetlen példányát stúdiója vezetői elől, akik azzal fenyegették, hogy nem adják meg a film befejezéshez szükséges pénzt.

Carlnak a nap végéig össze kell szednie csapatát, és felszállni egy Szingapúrba tartó gőzösre, ha be akarja fejezni akciódús útifilmjét. Biztos benne, hogy ez a műve végre kivívja majd a megérdemelt elismerést... és bár munkatársai úgy tudják, Szingapúrban reméli kivívni az elismerést, Denham valójában a misztikus és legendákkal övezett Koponya-szigetről szeretne filmet készíteni.

Carl szerencsétlenségére a főszereplő színésznő faképnél hagyta, ezért nagyon örül, amikor belebotlik Annbe, akire tökéletesen illenek az előre elkészült jelmezek is. Ann először vonakodik elszerződni, egészen addig, amíg meg nem tudja, hogy a film forgatókönyvét a feltörekvő és egyre inkább elismert Jack Driscoll (Adrien Brody) drámaíró szerezte.
Denham filmje újdonsült sztárjával és kelletlen forgatókönyvírójával együtt száll fel a hajóra, amely elindul velük New York-ból egy olyan úticél felé, amelyet egyikük sem tudott volna elképzelni...

INFÓ

A háromszoros Oscar-díjas Peter Jackson, aki A gyűrűk ura trilógiával írta be magát a filmtörténelembe, most minden idők egyik legemlékezetesebb és legkalandosabb filmjének feldolgozásával igyekszik megjándékozni a közönséget. Jackson rendezőként, producerként és forgatókönyvíróként is dolgozott a filmen, mely Merian C. Cooper és Ernest B. Schoedsack 1933-ban készült emlékezetes eredetijének utódja kíván lenni. A rendező újragondolta a tragikus „szépség és a szörnyeteg" mesét, és élénk akcióval és emberséggel fűszerezte. Kongot úgy láthatjuk a filmjében, ahogyan eddig sohasem, köszönhetően a többszörös Oscar-díjas Weta Digital Ltd. és a Weta Workshop Ltd. digitális művészeinek.
A King Kong a rendező talán legnagyobb álmának valóra váltása: az eredeti mese legjobb elemeit felhasználni, a létező legmodernebb technikával életre kelteni, és egy csapat kiemelkedően tehetséges filmes és színész segítségével megvalósítani.

Az 1933-as King Kong korszakalkotó film. Korának legfejlettebb vizuális trükkjeit használta fel, hogy vászonra vigye az óriásmajom felejthetetlen és tragikus történetét, akit egy ősi szigetről New York Citybe hurcolnak. A történet kultúránk részévé vált, és mind a mai napig, több mint hét évtizeddel a bemutatója után is megragadja a filmtörténészek és az írók fantáziáját.

„Nyolc vagy kilenc éves lehettem, amikor először láttam a King Kongot a tévében - emlékszik vissza Peter Jackson. - Olyan hatalmas benyomást tett rám, hogy abban a pillanatban döntöttem el: filmrendező szeretnék lenni."

Jackson tizenkét éves korában fogott bele először King Kong történetének megfilmesítésébe egy szőrös kabátból és drótokból készült majomfigura, egy kartonpapír Empire State Building és egy lepedő segítségével. Sajnos a filmet sosem fejezte be, de a kellékek ma is megvannak.
1996-ban írta meg a King Kong forgatókönyvének első változatát, ám a filmnek várnia kellett az akkoriban óriási állatokkal telített mozivásznak (Joe, az óriásgorilla; Godzilla) miatt. Ehelyett belefogott egy ambíciózus terv megvalósításába, amely élete következő éveit kitöltötte: A gyűrűk ura-filmekbe. A hatalmas sikerű filmeposz után Jackson egészen máshogy közelítette meg az óriásmajom történetét, mint 1996-ban. „A gyűrűk ura-filmek egyik tanulsága az volt számunkra, hogy minél fantáziaszerűbb a történet, annál inkább meg kell próbálni a valósághoz közelíteni" - magyarázza.

Jackson bevallása szerint legújabb filmjével King Kongnak akar adózni, aki elindította filmes pályáját. „35 éve ez a kedvenc filmem. Azzal, hogy most feldolgozhatom, egy hihetelen álom válik valóra, amiről sosem hittem volna, hogy megtörténhet. Tényleg nagyon megszilárdította a King Kong iránt érzett rajongásomat, hogy én dolgozhatom fel. Elkötelezettnek érzem magam iránta, hiszen ő indította el a karrieremet, ő irányított a filmes pálya felé. Valahogy úgy érzem, hogy ha megtisztelem azzal, hogy jól mesélem el a történetét, azzal viszonozhatom a szívességet, amivel adósa vagyok."

Jackson filmje az eredetihez hasonlóan a gazdasági válság idején játszódik, s ennek két fontos oka van. A legfontosabb jelenet - amikor az Empire State Building csúcsába kapaszkodó King Kongot repülőkről támadják - és az ősidők óta felfedezetlenül maradt sziget ma már hiteltelen lenne. A másik ok pedig az, hogy Ann Darrow figurája szempontjából igen fontos a kor és a helyszín.

Ann varieté-színésznő 1933-ban New York-ban. Abból él, hogy megnevetteti az embereket. Bár a színpadon vidám, az élete távolról sem gondtalan. A benne rejlő szomorúság mintegy megtestesíti az őt körülvevő válságot. Azután egy nap, amikor munkába megy, a színházat zárva találja, és rádöbben, hogy nincs többé állása. Ez a kétségbeejtő helyzet sodorja Denham útjába, elkerülhetelen sorsa felé.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pannonhalma és Alsószeli testvérek

Hosszú távú együttműködési megállapodást írt alá Pannonhalma és a szlovákai Alsószeli önkormányzata.… Tovább olvasom