Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Premier Győrben: hol a boldogság mostanában?

Szombaton mutatta be a Győri Nemzeti Színház a Dr. Stockmann, avagy a nép ellensége című Ibsen-darabot Arthur Miller átdolgozásában. A téma sok „áthallásra” nyújtott alkalmat napjaink Magyarországának tipikus történeteivel.
Jelent a darabból
Igazi magyar témát írt meg Ibsen ebben a darabban: gyógyforrásokat fedeznek fel egy kisvárosban, ami anyagi sikert és felemelkedést hozhat, meg turistákat, de a környezetvédelemről megfeledkezve eltolják az építkezést. Dönteni kell: javítsák ki, vagy hallgassanak és „kaszáljanak"? Hátha a botrány nem robban ki. Arthur Miller ezt a szituációt vette észre Ibsen darabjában. Nyilván ezért dolgozta át.

Ibsen felteszi a kérdéseket, de a demagógiákra jellemző egyszerűséggel válaszol rájuk. Mert az, hogy a többség tévedhet és manipulálható, nem újdonság. Hogy a városvezetés csupa korlátoltból áll, az azért túlzás. Arról pedig, hogy az igazság kérlelhetetlen harcosa szükségszerűen magányossá válik, maga Ibsen írja másutt: „Ha egy embernek az a hivatása, hogy erkölcsi támasza legyen a társadalomnak, amelyben él, akkor… nem lehet elég óvatos." Egy agyonpolitizált világban az emberek kíváncsiak erre?

Ács János rendezőnek a legnagyobb kihívás a kamaradarab adaptálása volt az óriási színpadra. Menczel Róbert díszletei változatosak,  polgári szalonja kicsit elveszett a méretekben. Az intim dialógusok nehezebben hatnak ebben a térben. Az előtéri víztükör és padlórendszer labirintusa komoly kihívást jelentett a játszóknak. A pokol bugyraiból felemelkedő nyomda és szerkesztőség hatásos. Legszellemesebb mégis a Dr. Stockmann meghiúsult előadásának előtérbe tolt kulisszája fent a kivetítővel, lent süllyesztővel. Gyarmathy Ágnes jellemvonásokat hangsúlyoz jelmezeivel.

A rendező pergően gyors előadást teremt. „Azt az ügyet, mely tartós győzelmet akar aratni, vidám, ártatlan embernek kell képviselnie" – olvashatjuk a szerzőnél. Csak a darabban nem találunk ilyen szereplőt! Még Gáti Oszkár dr. Thomas Stockmannja áll ehhez legközelebb, akit a művész árnyaltabb személyiséggé formál. Az orvos elemző, kételkedő típus. Talán épp ennek ellenpontozásáért törekszik arra a rendező, hogy a humoros elemek és az önirónia oldják a csábító romantikus pózokat.
Ibsen vallja: „Az élet küzdelem a szívünkben és elménkben lakozó gonosz ellen", de ebben a darabban ez a viadal eldőltnek tűnik. A szereplők csak egymással küzdenek, belső konfliktusnak nyomát nem látjuk.

 Maszlay István (Peter Stockmann) a polgármesterré lett kérlelhetetlen testvér alakjában hatásos alakítás. „A bűnhöz komolyság kell s nagy erély" – figyelmeztet alakjával Ibsen.

A karakterek közül Rupnik Károly Aslaksen lapkiadóként mutatja meg, mennyire ingatag lesz egy polgár, ha a nagy tervek és az egyéni érdekei összeütközésbe kerülnek. A darab egyik legjobb jelenete a meghiúsított darabbéli előadás elnökeként nyújtott diktátori alakítása. Catherine-t, a feleséget Gyöngyössy Katalin visszafogottan játssza el. Balsai Mónika Petraként meggyőzően formálta meg az impulzív karaktert.
Létezik egy tipikus szereplője Ibsen darabjainak.
Általában öreg, hallgatag, de fontos, amit mond. Akár az ókori drámák jósai. Egy kicsit az idős Ibsen alteregói ők. Ebben a darabban Bede Fazekas Csaba játssza ezt a szereplőt, Killt, a feleség nevelőapját. A kiváló operaénekes markáns figurát formál belőle. Thomast próbára teheti, valóban gyakorlatias ember vagy csupán a józan ész megszállottja?

Vegyes érzelmekkel hagyjuk el a nézőteret a darab végén. Hiányérzetünk támadhat. Írt Ibsen több darabot, amiben kevésbé didaktikusan mesél az emberi természet titkairól. Figyelmeztetve mindenkit: a magányt kivívhatja bárki magának következetes megszállottsággal. De nem biztos, hogy boldog is lesz az, akinek sikerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tévét szeretnének a mobiljukba

A Nepro Japan Co. Ltd február 6-i felmérése szerint a japánok 43 százaléka azt… Tovább olvasom