Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Premierfilm: a köd

1871-ben történt, hogy amint sűrű köd ereszkedett a tengerre, négy férfi iszonyatos bűntettet követett el.

A klipper utasai és teljes legénysége elsüllyedt a hajóval együtt. A hullámsír elnyelte őket, nevük, életük, múltjuk feledésbe merült, és az áthatolhatatlan köd több generáción keresztül elrejtette gyilkosaik szörnyű titkát. Elérkezett a pillanat, hogy az örök békességet hiába kereső szellemek a felszínre emelkedjenek, és feltárják a sötét múltat.

Midőn Nick Castle (Tom Welling), a Sea Grass nevű hajó kapitánya, és első tisztje, Brett Spooner (DeRay Smith) horgonyt vetnek a tengeren, és a vasmacska egy, a tengerfenéki sziklák közé ékelődött ócska matrózzsákon landol, felhasítva azt, akaratukon kívül iszonyatos események sorozatát indítják el, amelyek halálos következményekkel járnak otthonuk, Antonio Bay lakóira nézve.

Röviddel ezután a hullámok különböző tárgyakat vetnek partra: egy régi aranyfésűt, egy ódon zsebórát, egy arany zenélő dobozt. A tárgyak korábbi tulajdonosainak bosszúszomjas szellemei lecsapnak Antonio Bay lakóira. A várost körülzárja az áthatolhatatlan köd, és kezdődhet a leszámolás.

INFÓ

A hátborzongató történet a kultklasszikus John Carpenter huszonöt évvel ezelőtt készült filmjének modernizált, digitális trükkökkel még rémisztőbbé tett új változata.

"A tenger szó szerint a jelen partjaira veti a múltat - meséli Rupert Wainwright rendező. - És a városka lakói hamarosan furcsa események tanúivá válnak. Amint egyre több tárgy vetődik partra, a nézőben fokozatosan tudatosul, hogy két világ sorsszerű konfliktusáról van szó."
Múlt és jelen azonban már e kísérteties tárgyak megjelenése előtt összecsap Antonio Bayben. A városka lakóit megosztó kérdés az, hogy szűkös anyagi forrásaikat fordítsák-e a település négy alapítójának (Patrick Malone, David Williams, Norman Castle és Richard Wayne) emlékét megtisztelő szobor megrendelésére vagy sem.

Nick Castle, az egyik alapító közvetlen leszármazottja inkább a dokkok és a hullámtörő javítására fordítaná a pénzt, amely hozzáállást persze az idősödő polgármester, Tom Malone (Kenneth Welsh) és a település helytörténésze, Kathy Williams (Sara Botsford) mélységesen elítél.
Elizabeth Williams (Maggie Grace) édesanyját, Kathyt látogatja meg hosszú idő óta először. Kapcsolatuk akkor szakadt meg, amikor Elizabeth váratlanul elköltözött a városból. Ex-barátja, Nick azóta sem feledte el a lányt, és a két ember ismét közeledni kezd egymáshoz.

"Elizabeth és Nick kapcsolata leginkább arról szól, hogy megpróbálják ott folytatni, ahol abbahagyták - magyarázza Maggie Grace. - Persze egyikük sem tudja pontosan, hogyan alakulnak a dolgok ennyi idő elteltével. Annyi világos csupán, hogy egyáltalán nem közömbösek egymás számára. A szerelem emléke élénken él mindkettőjük lelkében. Noha a lány most is úgy gondolja, helyesen döntött annak idején, annak ellenére, hogy fájdalmat okozott Nicknek, lelke mélyén valahol bánja is, ami történt."

A köd John Carpenter rendezte első filmváltozatában Elizabeth (Jamie Lee Curtis) stopposként érkezik a városba, és idegenként válik a települést sújtó borzalmas események szereplőjévé. Az új változatban Elizabeth hasonló módon, autóstoppal érkezik, viszont Antonio Bayben született és nevelkedett, ami erősíti a múlt-jelen konfliktust. "Elizabethnek múltja van a városban. Kötődik a lakókhoz, és lezáratlan ügye van Nickkel - meséli Grace. - Az is fontos, hogy a lány a város egyik alapítójának leszármazottja, tehát származása által személyesen érintett az ügyben. Noha Elizabeth figurája ugyanazt a célt szolgálja, mint az eredeti változatban, a karakter lényegesen megváltozik."

Nick és Elizabeth kapcsolatát tovább bonyolítja, hogy a férfi időközben flörtölni kezdett Stevie Wayne-nel (Selma Blair), a világítótorony gondnokával. Stevie a helyi rádió lemezlovasának tisztjét is ellátja, a rádió a világítótoronyból sugározza műsorait. Stevie egyedül neveli gyermekét, ugyanakkor több mint kellemes társasága volt Nicknek Elizabeth távolléte alatt.

A filmben akkor kezdenek bedurvulni a dolgok, amikor Spooner, az első tiszt "ivóhajókázást" szervez a Sea Grass fedélzetén. A bulin több remek nő mellett Sean, Nick unokaöccse is részt vesz, Spooner pedig levideózza az eseményeket. A szórakozás azonban hamarosan rémségekbe csap át, amint az ominózus köd leereszkedik. Spooner a ködben végbemenő vérengzés egyetlen túlélője. A szellemek megkezdik bosszúhadjáratukat.
"A köd lényegében a felelősségről szól - magyarázza Welling. - A szereplők szerencsétlenségére azonban nem saját, hanem őseik felelősségéről. A filmnek ugyanakkor bizonyos, környezettel kapcsolatos üzenete is van, hiszen nem tudhatjuk, hogy amit ma teszünk, hogyan hat ki az eljövendő nemzedékekre, ezért felelősséggel tartozunk tetteinkért."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szövetségben a gazdákkal

Szakács Imre, Lukácsi István, és az FKGP megyei vezetője együttműködési megállapodást írt alá. Tovább olvasom