Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Premierfilm: Collateral - A halál záloga

Max (Jamie Foxx) a taxisofőrök prózai életét éli idestova tizenkét éve. Arcok jönnek és mennek a visszapillantó tükörben, emberek, sorsmorzsák, utak és helyek, melyeket már régen elfelejtett. Ám a ma esti fuvart nem fogja elfelejteni soha.

Vincent (Tom Cruise) bérgyilkos. Amikor egy tengerentúli drogkartell hírét veszi, hogy a szövetségi bíróság vádat emel ellenük, nekilátnak a tanúk azonosításához és eltüntetéséhez, és ez az akció most érkezett az utolsó fázisához. Ma este Vincent Los Angelesbe érkezik… és az a dolga, hogy öt hullát hagyjon maga után.A véletlenek kegyetlen összjátéka folytán Vincent eltéríti Max taxiját, és Max lesz a halál záloga, egy professzionális ámokfutás egyik szenvedő alanya, aki rossz időben volt rossz helyen. Vincent arra kényszeríti Maxet, hogy egyik gyilkosság helyszínéről a másikra fuvarozza. Amint a rendőrség és az FBI egymással versengve üldözik őket, Max és Vincent egymásra vannak utalva úgy, ahogy korábban egyikük sem tudott volna elképzelni.

INFÓ

A történet egyetlen éjszakán játszódik Los Angelesben. Ez nem hosszú idő, mégis elegendő arra, hogy két ember élete visszafordíthatatlanul megváltozzon. „Az idősűrítés volt az egyik oka, amiért a történet megtetszett - mondja Michael Mann rendező. - Az egész sztori este hattól nagyjából hajnali négyig lezajlik. Két élet ütközik össze ezalatt iszonyatos energiával. Minden, ami voltak, összeomlik, és teljesen új minőség születik a hihetetlen nyomás alatt."

Mann figyelmét az is megragadta, hogy a történet szakítani látszik a manapság megszokott háromfelvonásos szerkezettel (bevezetés, tárgyalás, befejezés). „Majdnem olyan ez a forgatókönyv, mintha az első két felvonás már a film kezdete előtt lezajlott volna. Nekünk szinte csak a finálé jut - a film színtiszta végjáték."

A nézőknek mégsem támad hiányérzetük, mert a cselekmény kibontakozásával mindent megtudnak arról, miért és hogyan kerül Vincent abba a bizonyos taxiba. „Egy kábítószerkartell el akarja takarítani az útból a kompromittáló tanúkat - magyarázza Mann. - Mivel rengeteg pénzük van, a legjobb profit bízhatják meg a feladattal. Az akciót már hónapokkal ezelőtt elkezdték kitervelni, így Vincentnek csak a pontot kell kitenni a mondat végére. Mégis történik néhány előre nem látható esemény, amelyek miatt Vincent kénytelen rögtönözni, és így ejti túszul Maxet a taxijában."

Stuart Beattie forgatókönyvírót nem az érdekelte leginkább, hogy milyen egy bérgyilkos észjárása. Inkább arra volt kíváncsi, hogyan reagál egy teljesen átlagos ember, mondjuk egy taxisofőr, ha hirtelen életveszélybe kerül. „Véletlenül jött az ötlet - meséli a forgatókönyvíró. - Egyik nap taxival jöttem haza a repülőtérről, szóba elegyedtem a sofőrrel, és a végén jó barátként váltunk el egymástól.

Aztán egyszer csak eszembe jutott, hogy bárki lehettem volna, akár mániákus gyilkos is, és neki erről fogalma sem lett volna, miközben folyamatosan nekem hátat fordítva ül. Rájöttem, ez remek kiindulópont egy dráma számára. Két vadidegen ember ül zárt térben, teljesen magányosan. Ebből az alaphelyzetből nőtt ki a sztori."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családban marad

Újabb botrány Beckhamék háza táján. Victoria és David állítólag rokonok. Tovább olvasom