Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Premierfilm: Godsend

Paul és Jessie Duncan egy tragikus balesetben elveszítik szeretett kisfiukat. a nyolcéves Adamot.
Miközben éppen a temetést szervezik, Dr. Richard Wells hihetetlen ajánlattal keresi meg őket: azt állítja, klónozással lényegében képes visszahozni Adamot az életbe, és így újra teljessé teheti az összeomlott családot.

Az ajánlat számos jogi, etikai és erkölcsi kérdést vet fel, a fájdalmasan gyászoló házaspár, nem kis lelki gyötrődés és tépelődés után végül mégis elfogadja Wells javaslatát, aki rettenetes, szinte fausti egyezségbe kényszeríti őket. Dr. Wells az ajánlatát feltételekhez köti: mivel az eljárás törvényellenes, abszolút titoktartásra van szükség. Az új Adam soha nem mehet más orvoshoz, és a Duncan házaspár kénytelen megszakítani a kapcsolatot minden barátjukkal, hogy egyetlen kíváncsi szem se lehessen tanúja annak, ahogy kisfiuk újból felnő. Hogy a titkot mindenképpen megőrizzék, a család átköltözik Rivertonba, az idilli kisvárosba, ami Dr. Wells hatásosan kialakított Godsend Termékenységi Klinikája közelében van.

A Duncan házaspár számára a Wells által megkövetelt titoktartás jelentéktelen körülménynek tűnik ahhoz a reményhez képest, hogy a fiuknak újra esélye lesz arra, hogy felnőtt ember váljék belőle.
Paul és Jessie élete az „új" Adammal boldog, egészen addig, amíg el nem érkezik a fiú nyolcéves születésnapja…

Info

A Godsend című film a tudomány és az etika legszélső határait feszegető lélektani thriller. Bár a mű bizonyos elemeivel kapcsolatban az az érzésünk, mintha napjaink szalagcímeit olvasnánk, a film megalkotása sokkal intimebb történet, amely Mark Bomback forgatókönyvíró személyes élményéből indult ki. „Először akkor fordult meg a fejemben ez a sztori, amikor a feleségem a fiunkat várta." - mondja Bomback. „Döbbenten vettem észre, hogy manapság milyen sok technológiát alkalmaznak a termékenység témakörében. Egy kis segítségre volt szükségünk - nem olyan mértékben, mint az néhány más esetben előfordul - és elképedtünk, amikor láttuk, hogy mekkora fejlődésen ment át a tudomány az utóbbi 20 évben."

Bomback maga orvos családból származik. Édesapja gyermekorvos, aki egyetemi évei alatt belekóstolt a genetikai kutatásba. Az egyik fivére orvos, a másik orvostanhallgató. A sejtkutatás és a klónozás gondolata nem ismeretlen Bomback számára. Bomback ezt mondja: „Ez az egész téma valósággal robbanásszerűen fejlődött az elmúlt néhány évben. Exponenciális mértékben növekedett a rendelkezésre álló kutatási anyagok száma csak azóta, hogy elkezdtem a forgatókönyvet írni.

Az elmúl néhány évben a klónozásról és a sejtkutatásról növekvő rendszerességgel jelennek meg nagyobb tanulmányok és cikkek."
A film spekulatív lehet, hiszen arról szól, hogy a tudomány eredményeit egy emberi lény klónozására használják fel, de maga a tudomány, amelyről szó esik, tényeken alapul.

Dolly, a bárány - melyet a világ első klónozott emlőseként ismernek el - adja az elméleti mintát a Godsend című film Adam figurájához. Dr. Ian Wimott, a skót kutató tudós, aki Dollyt alkotta, azt állította, hogy ez az eljárás olyan megvalósítható módot kínál, amellyel bármelyik emlős klónozható. Nick Hamm rendező számára világos volt, hogy e film lényege nem a klónozási technológiában, hanem a figurákban rejlik, itt az ő félelmeikről, rémítő és félelmetes tapasztalataikról van szó:

„A klónozást nem valamiféle pszeudo-tudományos módon kezeljük a filmben, és nem alakítottunk ki a legtöbb ember számára semmitmondó, futurisztikus környezetet sem. A film itt és most játszódik, közvetlenül a mindennapi emberek életében. Éppen ez a lényeg, éppen ezt kérdezzük: ha lehetőséged van arra, hogy megtegyed, vajon mit tennél?

E kérdésnek a sötét oldala olyan témákat vet fel, amelyek végigkísérik a filmet: az etika, erkölcs és törvényesség szempontjait mind-mind végiggondolja a feldúlt Duncan házaspár, ahogy kétségbeesetten vitatkoznak Dr Wells ajánlatáról. Michael Paseornek producer még a következő ijesztő kérdést is felteszi: „Ha rászánjuk magunkat az emberek klónozására, mit teszünk azokkal, akik nem sikerülnek?"


Egy további, minden fikciót túlszárnyaló, különös eset történt a valóságban, éppen mikor a Godsend című film forgatása zajlott 2002. november-december folyamán. Új hírek röppentek fel - először egy olasz orvosról, aki állítólag embert készült klónozni. Ezt szinte azonnal követték azok a botrányos közlemények, amelyek a bizarr Raelian kultusz követői által végrehajtott akcióról, több csecsemő klónozásáról adtak hírt.

A média lecsapott a szenzációra, és az emberi klónozásról szóló, rikító szalagcímek harsogtak a napilapok címoldaláról, miközben televíziós riportok, szélsőséges hírmagyarázatok és sok-sok spekuláció és elmélkedés állandó eleme lett az éjszakai hírműsoroknak, magazinoknak és show-műsoroknak. Ezzel a média cirkusszal a háttérben folytatódott a film forgatása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyökeres választás

Egyre többen választanak környezetkímélő módon gyökeres, kiültethető fát az ünnepre. Tovább olvasom