Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Premierfilm: Perlasca- Egy igaz ember története

1944. november 30., csütörtök reggel. Budapesten, a nemzetközi gettó egyik házából rendőrök hajtják kifelé a lakókat. Spanyol menlevelük, amely eddig úgy-ahogy védelmet nyújtott, mától mit sem ér.
Angel Sanz Briz, a spanyol követség ügyvivője reggel elhagyta az országot, a magyar belügyminiszter pedig válaszul parancsot adott a védett házak kiürítésére, a deportálásra.
A lakók életét egy különös ember, Giorgio Perlasca menti meg. A 34 éves férfi papírjai szerint spanyol állampolgár, követségi alkalmazott, aki az elmúlt három hétben a spanyol menlevéllel rendelkező zsidók ügyeit intézte. Amikor aznap reggel elindult a követség villájából, még úgy gondolta, hogy utoljára járja végig a védett spanyol házakat. Már a zsebében vannak a papírok, hamarosan indulhat Svájcba.

Amikor azonban látja védencei elhurcolását, meghozza élete legnehezebb döntését: marad Budapesten.  következő három hónapban 5200 magyar zsidó életéről gondoskodik. Menleveleket és élelmet oszt, deportáltakat hoz vissza a marhavagonokból, a spanyol kormány nevében tárgyal Budapesten németekkel és nyilasokkal. A hősről, Raoul Wallenberg barátjáról azonban egy lényeges dolgot sem tárgyalópartnerei, sem védencei nem tudnak. Azt, hogy igazi kalandor. A spanyol ügyvivő a valóságban se nem diplomata, se nem spanyol. Élete, szerepvállalása a korszak egyik legfantasztikusabb, kalandos fordulatokkal átszőtt története.

INFÓ

2001 telén tíz héten át Budapesten forgatták az olasz-magyar-francia koprodukciót, mely Giorgio Perlasca (1910-1992) magyarországi zsidómentő tevékenységéről szól. A filmet Enrico Deaglio A jótett egyszerűsége című, 1997-ben Magyarországon megjelent kötete alapján Stefano Rulli és Sandro Petraglia írta. Korábban már készült egy dokumentumfilm Perlascáról az olasz televízió számára, mely részben a mostani játékfilm hazai producerének, Sípos Áronnak a munkája. Elsőként azonban Elek László 1989-ben megjelent, Az olasz Wallenberg című könyve számolt be az addig ismeretlenségben élő hősről. 1988-ig nem tudott a világ Perlascáról, ekkor leltek rá néhányan azok közül, akiket megmentett. Ezután Itália, Magyarország, Izrael, Spanyolország és az Egyesült Államok is kitüntette.

A film rendezője Alberto Negrin (Mussolini and I, Anthony Hopkins és Susan Sarandon főszereplésével, Voyage of Terror Burt Lancasterrel, The Secret of the Sahara Ben Kingsleyvel), főszereplője pedig az olasz Luca Zingaretti (az Itáliában népszerű krimi, a Montalbano felügyelő című tévésorozat sztárja, Mussolini and I, Abissina).

További ismert, külföldi szereplő: Mathilda May (Eleonóra grófnő), Franco Castellano (Ádám). Magyar színészek is feltűnnek a produkcióban: Cserhalmi György (Bleiber, német százados), Szacsvay László (László, a hegedűs), Stohl András (Nagy, nyilas hadnagy), Tordy Géza (Sanz Briz, spanyol konzul), Rudolf Péter (Sárosi), Garas Dezső (Rabbi), Bezerédi Zoltán (Vajna, nyilas miniszter), Kolos István (Magda férje), Spáh Károly (Ferenc, a ,,hírvivő" zsidó fiú, aki a tetőkön közlekedik) és Ónodi Eszter (Lina, a szobalány).

Főként eredeti helyszíneken forgattak, az akkor már bezárt, de még renoválás előtt álló New York palotában, a Nyugati pályaudvaron, a Lőrinc pap téren, az Eötvös utcai Podmaniczky palotában és a Dohány utcai zsinagógában, ahol a gettó egy részét is felépítették. Látványos, sok szereplős jelenetek felvételére is sor került.

A Nyugati pályaudvaron felvett deportálás-jelenetben félezer statiszta vett részt. Gulyás Kiss Zoltán kaszkadőr csapata is fontos szerepet kap a moziban, hiszen a tetőről leeséstől, az autós gázoláson át, a lövöldözésekig, az autóbalesetig, sőt az üldözöttek Dunába lövéséig valósághűen ábrázolták a történéseket. A jelmezeket Gyarmathy Ágnes, a díszleteket Gárdonyi László tervezte, a sminkmester Forgách Erzsébet volt. A film zenéjét Ennio Morricone szerezte.

A film az olasz kritikusok szavazata alapján elnyerte az ún. televíziós Oscart, melyet 2003. április 24-én, San Remóban vehettek át az alkotók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az állatkert pénze

Mint arról tegnapi számunkban beszámoltunk, a győri állatkert további négyhektáros területtel… Tovább olvasom