Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Prizetben a pilóta

Prizetbe vették az őcsényi balesetet okozó modellrepülő pilótáját halált okozó gondatlanságból, foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének megalapozott gyanújával.
Pcsényben a szombati repülőnapon megrendezett nemzetközi modellrepülő-bemutatón két ember tragikus halálát okozta egy földről irányított műrepülő, amikor a kordon mögött tartózkodó nézők közé zuhant. A helyszínen életüket vesztett szekszárdi házaspár mellett négyen könnyebb hámsérüléseket szenvedtek.
A rendőrség tájékoztatása szerint lefoglalták a gép roncsait, valamint a hozzá tartozó eszközöket, amelyek a baleset körülményeinek tisztázásához szükségesek. Jelenleg a polgári légügyi hatóság, valamint rádiótechnikai, műszaki és igazságügyi orvos szakértők bevonásával folyik a nyomozás.
Feltehetően egy, a rádió adó-vevőjét használó taxis vagy CB-rádiós okozhatta azt a rádiófrekvenciás zavart, ami miatt a rádióirányítású két, két és fél méteres műrepülőmodell irányíthatatlanná vált, esetleg egy másik, nem a repülőnapon részt vevő modellező repített és ugyanazt a frekvenciát használta, mint a szerencsétlenül járt gép. A zavartól a rádiómodell egy időre irányíthatatlanná válik.
A bemutató szervezője szerint kivédhetetlen volt a baleset. Ferenczi László szerint a világbajnok német pilóta gépén minden dupla biztosítású volt, erről maga is meggyőződött a bemutató előtt. Arra a felvetésre, hogy állítólag hasonló eset történt-e a pénteki edzésen, Ferenczi László közölte: egy szintén gyakorlott pilóta gépe közel a leszállás előtt irányíthatatlanná vált, és összetört. „Ott is azt mondják, hogy valami külső rádiózavar volt” – fűzte hozzá. A kérdésre, hogy az eset miatt nem kellett volna-e valami megelőző intézkedést tenni, a szervező szintén kérdéssel válaszolt: „Ki ellen? Aki elmegy ott az úton egy CB-rádióval, és bekapcsolja, és tekergeti?” (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyszer volt „barokk” cirkuszi sátor

Nem új keletű, hogy a két éve a Széchenyi térre települt fesztivál megosztja a győri lakosságot,… Tovább olvasom