Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Pró és kontra a hétfői erőszakról

A hétfőn kezdődött és kedd hajnalban véget ért rendbontás kapcsán lapzártánkig a rendőrség 131 embert állított elő. Garázdaság miatt 32, hivatalos személy elleni erőszak miatt 15, szabálysértés miatt 84 főt állítottak elő. Közülük 57-en vannak őrizetben. A mentők 128 sérültet láttak el. Összesen 167 személy sérült meg, közülük 134-en részesültek ambuláns ellátásban, 33-an kórházba kerültek. A sérültek között 17 rendőr van és öt külföldi állampolgár.
Tegnap késő este még jelentős rendőri erők állomásoztak a budapesti Kossuth tér környékén lévő utcákban. A teherautókon és mikrobuszokon kívül vízágyú is parkolt nem messze a tértől. Lapzártánkig napközben alig százfős csoportokat igazoltattak és oszlattak szét.
Az ellenzék vezére ideológiát adott az utcai rendbontáshoz – mondta a miniszterelnök napirend előtti felszólalásában kedden a parlamentben. „Teljesen világos a kapcsolat. (...) Felmentette az alól az erkölcsi gátlás alól emberek százait, ezreit, de épp eleget ahhoz, hogy ezt műveljék a városban és az országban, ami alól nem lehet felmenteni senkit sem” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: az ellenzék vezére a köztársaság demokratikus politikai erői helyett a radikálisokkal kötött szövetséget.
A KDNP frakcióvezetője úgy reagált: hétfőn provokáció történt, a Fidesz frakcióvezetője úgy vélte, hogy pártja békés nagygyűlésén rendőrattakot hajtottak végre, az SZDSZ elnöke olcsó politikai cinizmusnak nevezte azt, hogy a rendőrök provokáltak volna, az MSZP frakcióvezetője úgy vélte, a demokrácia és az engedély nélküli, törvénytelen demonstráció szemben áll egymással, míg az MDF elnöke szerint a forradalom emlékét gyalázták meg hétfőn. Gyurcsány Ferencet vádolta az előző nap történtekért, az erőszakért kedden a parlamentben Wittner Mária fideszes képviselő napirend előtt; Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester terrorról, felheccelt szélsőségesekről, a fővárost ért több mint kétszázmilliós kárról beszélt.

Házbizottság: nincs megállapodás

Nem tudtak megállapodni a frakciók a házbizottság keddi rendkívüli ülésén a Fidesz és a KDNP által az október 23-i eseményekről kezdeményezett vitanap ügyében, mert a kormánypártok nem támogatták, hogy az Országgyűlés házszabálytól való eltéréssel kedden folytassa le a politikai vitát. Az MSZP- és az SZDSZ-frakció támogatja, hogy parlamenti vitanap legyen a hétfőn éjszaka a fővárosban történtektől, de nem a keddi plenáris ülésen.

Népszavazási kezdeményezés

Benyújtotta a reformokról szóló népszavazási kezdeményezését a Fidesz és a KDNP a két pártelnök ellenjegyzésével kedden az Országos Választási Bizottsághoz – közölte a legnagyobb ellenzéki párt frakcióvezetője. Navracsics Tibor szerint a beadványban szereplő hét kérdés kiállja az alkotmányosság próbáját. Azzal számolnak, hogy valamikor február-április környékén lehet majd megtartani a népszavazást.
A frakcióvezető ismertette a népszavazási beadványban szereplő hét kérdést: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetni, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és járóbeteg-szakellátásért továbbra se kelljen vizitdíjat fizetni, hogy a gyógyszereket továbbra is csak gyógyszertárban lehessen árusítani, hogy a nyugdíjasok továbbra is a 2006. október 23-án hatályos törvényi rendelkezések szerint vállalhassanak munkát, hogy a – 2005. június 15-i állapot szerint hatályos termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény szerint – családi gazdálkodót első helyen illesse meg elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén, hogy az Országgyűlés – a fegyelmi és kártérítési felelősség mellett – törvényben szabályozza a miniszterelnök és a kormány tagjai speciális, objektív felelősségét is a költségvetés túllépéséért?”

Magosz-demonstráció

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) november 2-tól november 20-ig demonstrációt jelentett be a Kossuth térre, valamint a pesti alsó rakpart egy szakaszára. A munkagépek számát illetően még egyeztetnek a szervezők a rendőrséggel, mert a hatóság szerint a Kossuth téri parkolóban nem fér el ennyi jármű.

Kemények, nem agresszívek

A rendőrök nem voltak agresszívek az október 23-i fellépéseik során, hanem bátrak és kemények voltak, valamint törvényesen jártak el – jelentette ki a budapesti rendőrfőkapitány kedden. „A tömeg erőszakos szétoszlatásának megkezdését rendőri felhívás és figyelmeztetés előzi meg. Mindenkitől elvárható, hogy ha céljai mások, akkor a rendőri felhívásra az erőszakosan fellépő tömeget elhagyja” – idézte Gergényi Péter főkapitány az 1994. évi rendőri törvény egyik passzusának miniszteri indokolását. A jogszabály kimondja azt is: a rendőrségtől nem várható el, hogy oszlatás előtt a tömegben egyenként vizsgálja a résztvevők felelősségét. „Aki a felszólítás ellenére a tömeget nem hagyja el, vállalnia kell a rendőri fellépés következményeit” – idézte Gergényi.
A főkapitány hangsúlyozta: a rendőröket a jogszabálysértők megtámadták, ez a „világon mindenhol rendőri intézkedéseket vonna maga után”. Szólt arról is, hogy ő volt az, aki engedélyezte valamennyi kényszerítő eszköz alkalmazását a lőfegyver kivételével.
Az elmúlt napokban egyébként több támadás, atrocitás érte a parlamenti pártok irodáit országszerte. Személyi sérülés nem történt, minden esetben csak anyagi kár keletkezett.

Elfogták a tank vezetőjét

Elfogták a rendőrök a Városháza parkban kiállított és a tüntetők által beindított T34-es tank vezetőjét. A T34-es tankot, amit a Városháza előtti ’56-os kiállítás múltat idéző rekvizitumai között állítottak ki, hétfő délután indították be a tüntetők. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója szerint minden arra utal, hogy az elkövetők előre felkészültek, hogy eltulajdonítsák és beindítsák a harckocsit, ugyanis a szervezők előzetesen eltávolították az akkumulátorokat és a harckocsi elektromos zsinórzatát is. A tank tornya le volt zárva (ennek kinyitásához egy speciális toronynyitó kulcsra van szükség), le volt lakatolva, ráadásul csak annyi üzemanyag volt benne, hogy a harckocsit odaszállító trélerről le tudjon jönni, illetve a rendezvény végén arra vissza tudjon menni (ez körülbelül 100 méter megtételére volt elegendő). A tetteseknek mindez nem volt akadály, ráadásul speciális ismeretekre volt szükség a T34-es elindításához is.

Orbán Strasbourgban

Az Európai Uniónak világossá kell tennie, hogy nem nyújt segédkezet semmilyen megfontolásból hazug és csaló, a kommunizmus erkölcsi örökségét máig fel nem adó kormányzatoknak – közölte kedd este Strasbourgban, az Európai Parlament néppárti frakciójának tanácskozásán Orbán Viktor, a Fidesz – MPSZ elnöke. Többek között azt mondta: „egyre növekvő gazdasági nyomás nehezedik az európai demokráciákra”, s ennek keretében a „posztkommunista elitek” is átvették a versenyképesség ideológiáját.

Blog helyett

Ez a pillanat nem alkalmas blog írására, elvették tőlünk ’56 ünnepét és ma csak ez foglalkoztat – írta a kormányfő kedden internetes naplójában. „Mert ami minden gondolatomat kitölti, arról talán jobb most nem írni, legalábbis nem itt, a blogban. Mert ugyan beszélni, nyilatkozni kell róla, de annak nem ez a napló a helye. Másról viszont úgysem tudnék írni” – olvasható a miniszterelnök blogjában.

Alapkamat-emelés

A Monetáris Tanács többsége az alapkamat 25 bázispontos emelését szavazta meg – jelentette ki Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A befektetők szerint megnőtt a konszolidációs csomag megvalósításának esélye azáltal, hogy a bizalmi szavazás megerősítette a miniszterelnököt – magyarázta a döntést.

Október-mozgalom

Új, pártok felett álló, de határozott politikai karakterrel bíró demokratikus népmozgalmat indít a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 Magyar Október Mozgalom néven – közölte Molnár Tamás ügyvivő. „Azért van szükség az új mozgalomra, mert a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egy kifejezetten a Kossuth téri tüntetők érdekeit képviselő szervezet, amely jelenleg működésképtelen, mivel nincsenek tüntetők a téren.” Azzal kapcsolatban, hogy mikor térhetnek vissza a tüntetők a Kossuth térre, úgy nyilatkozott, hogy jelenleg is folynak a tárgyalások a rendőrség és a tüntetők között a tér újra elfoglalásának lehetséges időpontjáról. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A heti eredmények

13 pontos: Papp Szandra (Nagyszentjános). Tovább olvasom