Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 8°C | 23°C Még több cikk.

Próbapert indítanak a Karcag-Tiszafüred vasútvonal megmaradásáért

Kunmadaras polgármestere emlékeztetett arra, hogy a több mint száz éves vonalat az ottani lakosok pénzéből építették meg.
Próbapert indít a Karcag-Tiszafüred vasútvonal megmaradásáért, illetve a vonalon történő személyszállítás fenntartásáért a Karcagi Többcélú Kistérségi Társulás; a polgári peres eljáráshoz a részleteket egy jogászcsapat dolgozza ki - közölte a társulás tanácsának nevében Márki Sándor (független), Kunmadaras polgármestere pénteken az MTI-vel.

Az elöljáró emlékeztetett arra, hogy a több mint száz éve meglévő vasútvonalat az ottani helyhatóságok és lakosok pénzéből építették meg. A terv megvalósítása érdekében Kunmadaras egymaga több részvényt vásárolt, mint például az akkori postaügyekkel foglalkozó minisztérium vagy a szolnoki vármegyeháza. Többek között ezen a kunsági településen épült ki a környék legnagyobb, állatszállításhoz használatos rámpája - tette hozzá.

A MÁV az 1920-as években azzal a kötelezettséggel vette át fenntartásra és üzemeltetésre a vasútvonalat, hogy azon biztosítja a folyamatos közlekedést - hangsúlyozta Márki Sándor.

A polgármester közölte: azért is elfogadhatatlannak tartja a vasúti személyszállítás megszüntetését, mert ebben a kérdésben nem kérték ki az érintett önkormányzatok véleményét, holott ezt a törvény szerint minden, a lakosságot érintő, nagy horderejű ügyben meg kell tenni. Arról nem is beszélve, hogy miközben a kormány Kunmadarast a volt szovjet katonai repülőtér infrastruktúrája miatt a kiemelten fejlesztendő területek között tartja nyilván, a vasúti szolgáltatások csökkentésével olyan intézkedést hoz, ami elriasztja a leendő befektetőket - fogalmazott.

Márki Sándor úgy látja, ezzel a döntéssel nagyban megnehezítik az ott élők dolgát, legyen szó bármiről, ami utazáshoz kötött. Példaként elmondta: ha egy kunmadarasi betegnek a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező és tőlük mindössze 15 kilométerre lévő karcagi kórházba kell eljutnia, a jövőben csak Volán-busszal éri el úti célját, esetenként többszöri átszállás után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elutasította a bíróság a Soros Fund keresetét

Elutasította a Soros Fund Management LLC Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ellen… Tovább olvasom