Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Próbaüzem előtt a tisztítómű

Az üzemviteli épület – laboratóriummal – már működik, a medence, az ülepítő, az iszaptároló és -sűrítő, valamint a fertőtlenítő „blokk” hamarosan elkészül Héderváron. A 250 millió uniós támogatás második részletére várnak: június végén elindul a próbaüzem.
Uniós pályázatot nyert tavaly Hédervár a szennyvíztisztítója fejlesztésére: a létesítmény kivitelezője egy osztrák–magyar vegyesvállalat. Az eddigi két medence helyett három üzemel a közeljövőben, korszerű technológiával, nagyobb kapacitással. Az előgépes technológia során a medencék tetejére növényeket ültetnek, mivel a gyökereken lévő baktériumok tisztítják meg a szennyvizet. Az utolsó fázisban kagylók és halak kerülnek a vízbe, s rajtuk keresztül mérik a tisztítás hatásfokát.
Juhász József polgármester tegnapi ottjártunkkor elmondta: az üzemviteli épület – melyben laboratórium és kiszolgálóhelyiségek vannak – már elkészült. Emellett a beton műtárgyak is állnak, s nemrégiben elkezdődött a gépészeti szerelés. Az iszaptároló medence három részből áll majd. Az úgynevezett „kombinát műtárgyhoz” tartozik a gépterem: a szennyvíz innen kerül a medencékbe. A kör alakú betonkolosszusok az ülepítőnek, az iszapsűrítőnek és a fertőtlenítőnek adnak helyet. A medencék lefedése hamarosan elkezdődik, s néhány hét múlva már az utolsó fázissal is végeznek. A három hónapos próbaüzem június végén elindul, s ősszel már működhet a korszerű szennyvíztisztító telep.
A 250 milliós uniós forrást négy részletben igényelhetik: háromszor harminc és egyszer tíz százalékát kapják meg ennek az összegnek. Az elvégzett munkálatok igazolása után most várják a második részlet érkezését Héderváron.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Skype már magyarul is tud

Hivatalosan is támogatja a magyar nyelvet a Skype internetes telefonáló program. Frissített… Tovább olvasom