Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Programok, új szerzemények a Magyar Kultúra Napján

Országszerte megemlékeznek a Himnusz születésnapját jeles napként regisztráló Magyar Kultúra Napjáról. A kulturális élet minden területén ünnepelnek: kiállítások nyíltak, koncerteket, színházi, irodalmi rendezvényeket tartanak ma.
Védett műtárgyakat adott át Kocsi László, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára és Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke az Országos Széchenyi Könyvtárnak, a Magyar Nemzeti Múzeumnak és a Magyar Nemzeti Galériának: régi magyar könyvek, szépirodalmi kéziratok, a frissen előkerült Haydn-librettók, egy tizenkilencedik századi daguerrotípia és egy középkori arany karikacsat kerül most a közgyűjteményekbe.

Budapest hivatalos fórumai is emlékeztek: a Honvédelmi Minisztériumban Komor Levente humánpolitikai helyettes államtitkár beszél a magyar honvédség művelődési szakembereinek munkájáról. Ezt követi Havas Ica festőművész kiállításának megnyitója, és a Honvéd Együttes műsora. A Falvak Kultúrájáért Alapítvány szervezésében civil szervezetek is bemutathatják tevékenységüket. Az egyéves születésnapját ünneplő Balassi Bálint Intézet Voigt Vilmos egyetemi tanár a magyar nyelv terjesztéséről, a Himnusz keletkezéstörténetéről szóló előadásával várja a nyelvészet megszállottjait.

Az Uránia moziban tizenkét órás nonstop filmvetítéssel ünneplik a magyar kultúrát. Este 6-tól tizennyolc régi és új magyar filmet láthatnak az érdeklődők. Kisfilmek, rajz-, játék-, animációs és művészfilmek között lehet válogatni. A bemutatott filmek között olyan nagy alkotások vannak, mint például a Valami Amerika, Megáll az idő, A napfény íze, Sose halunk meg, stb. (ld. lent)

A Magyar Kultúra Napja a múzeumlátogatók számára is tartogat kellemes meglepetéseket: ma minden múzeum ingyenesen megtekinthető. Programokkal lehet a látogatásokat párosítani: a Petőfi Irodalmi Múzeumban 4 órakor lesz Gyapai László Kölcsey Ferencről szóló előadása, ezt követően Makkai Ádám mutatja be a Himnusz új angol nyelvű fordítását. A Néprajzi Múzeum délutáni diákprogramjai a Félre gatya, pendely című kiállításhoz kapcsolódnak. A Magyar Nemzeti Galériában 10 órától a Jankovich Miklós gyűjteményei című kiállítást tárlatvezető mutatta be. Akik ezt lekésték, még elérhetik az Iparművészeti Múzeum délután 2 órakor kezdődő szakmai vezetését, amely Az idő hangja című kiállításon kalauzolja át a nézőt.

A Körmendi Galéria az intézmény fennállásának tizedik évfordulója alkalmából ma avatja fel új Falk Miksa utcai galériáját. A galéria művészkörének kiállításán a magyar művészettörténet olyan hírességeivel találkozhatunk, mint Gyarmati Tihamér, Schéner Mihály, Birkás István, stb.
Budapest külső kerületeiben is nagy esemény a Magyar Kultúra Napja. Az Óbudai Művelődési Központ humán műveltségi vetélkedőt tart 13-14 éves diákoknak. A Pestújhelyi Közösségi Ház Esterházy Péter Egy nő és Parti Nagy Lajos Kacat, bajazzo című tekercskönyveinek felnagyított változatát a Külvárosi Szalonban mutatja be este 6-kor, Banga Ferenc, a köteteket illusztráló grafikusművész és Parti Nagy Lajos részvételével.

A Mátyásföldi Erzsébetligeti Színházban kiállítás nyílik Goda László magyar történelmi címereket készítő fafaragó alkotásaiból, a megnyitón Szászvárosi Sándor játszik középkori zenét. A XX. kerületi Csili Művelődési Központ a Budapest Táncszínház Protect Yourself című előadását mutatja be.

A pestszentlőrinci Rózsa Művelődési Házban 17 órakor nyílik a nagy magyar írók és költők művei által ihletett illusztráció-tárlat, ahol például Zichy Mihály és Csohány Kálmán rajzai is láthatók. A tavalyi Kossuth-évfordulóra meghirdetett irodalmi-művészeti pályázat nyerteseit is itt ünneplik meg.
Pestszentimrén, a közösségi házban Metzker Pál és Metzker Tibor hangszerkészítők munkáit mutatják be, 16 órakor pedig Balla Csenge Mikolt előadóművész és a kerületi költők líra-délutánja lesz.

Nemcsak Budapest ünnepel ma: Kecskeméten a Katona József Könyvtárban tartják A magyar kultúra a változó Európában című előadássorozatot. Miskolcon még délelőtt megkoszorúzták Kölcsey Ferenc emléktábláját, délután 5 órakor pedig az Ady Endre Művelődési Házban nyílik Tarr János festőművész kiállítása. Fél hatkor Magyar Himnuszok címmel ünnepi műsor várja a Városháza dísztermében az érdeklődőket. Szolnokon este 6-kor kezdődik a Szigligeti Színház ünnepi hangversenye.

artitura.hu
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mezőgazdasági miniszter a magyar mezőgazdaság helyzetéről

Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az év első felében elkészíti az új középtávú… Tovább olvasom