Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Prőhle Gergely: a német politika nagy reményeket fűz az új kormányhoz

A német álláspont szerint az is fontos, hogy kiszámítható legyen a magyar gazdaságpolitika és a befektetői környezet, "ne legyenek váratlan lépések, ne történjenek meglepetések".
A német kormány, a meghatározó parlamenti pártok és vezető gazdasági érdekképviseletek örömmel fogadták, hogy konszolidációra készül a választásokon megerősített budapesti vezetés, és nagy reményeket fűznek az új kormány első lépéseihez - mondta csütörtökön Berlinben Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

Prőhle Gergely német politikusokkal és gazdasági szervezetek képviselőivel folytatott megbeszéléseiről újságíróknak elmondta, hogy a német megítélés szerint "nagyon fontos érték a magyarországi politikai stabilitás" az ukrajnai válság miatt bizonytalanná vált kelet-közép-európai helyzetben, amelyben a visegrádi együttműködés szerepe is jelentősen felértékelődik.

Fontos, hogy az új kormány megalakulása annak egyértelmű megerősítése legyen, hogy Magyarország "a világ konszolidált, a nyugati befektetések szempontjából megbízható, és azok fenntarthatósága iránt elkötelezett részéhez tartozik" - tette hozzá a helyettes államtitkár.

A német álláspont szerint az is fontos, hogy kiszámítható legyen a magyar gazdaságpolitika és a befektetői környezet, "ne legyenek váratlan lépések, ne történjenek meglepetések" - mondta Prőhle Gergely, kiemelve: a német gazdasági szereplők is "érzékelik a javulást, és azt, hogy jobb a befektetők hangulata".

A kancellári hivatalban és a Fidesszel az Európai Néppártban együttműködő konzervatív CDU/CSU pártszövetség képviselői körében "nagy elismeréssel" fogadták a Fidesz sikerét. A nagyarányú győzelem láttán a konzervatívokkal kormányzó szociáldemokraták (SPD) és az ellenzéki Zöldek soraiban sem merültek fel kérdések az eredménnyel vagy a választási rendszerrel kapcsolatban.

Az elismerés mellett az is jellemző, hogy a német politika nagy várakozással tekint a "közös projektekre" a német-magyar kapcsolatok fejlesztése és "a közös európai értékek terén" - mondta a Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

Megjegyezte: fontos lenne, hogy az újraválasztott budapesti vezetés konszolidációs politikájával együtt a német sajtóban Magyarországról kialakult kép is "némileg konszolidálódjon".

Újságírói kérdésre azt mondta, tárgyalásain nem esett szó a német megszállás áldozatainak a budapesti Szabadság térre tervezett emlékművéről.

Prőhle Gergely csütörtökön véget ért kétnapos berlini látogatása Joachim Gauck német államfő magyarországi látogatásának előkészítését is célozta. A szövetségi elnök várhatóan a nyár elején a visegrádi együttműködés valamennyi államát felkeresi, és körútja során júniusban látogat Magyarországra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Románia megbírságolta az RTL II-t

A csatorna a Való Világ című műsorával a kiskorúak védelmére vonatkozó szabályozást hágta át, a… Tovább olvasom