Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Prőhle Gergely: értetlenül áll a kormány az EB javaslata előtt

Prőhle Gergely helyettes külügyi államtitkár az osztrák közszolgálati televíziónak jelezte, a kormány kész a párbeszédre Brüsszellel.
Értetlenül áll a kohéziós eszközök Európai Bizottság által javasolt befagyasztása előtt a magyar kormány - mondta Prőhle Gergely helyettes külügyi államtitkár az osztrák közszolgálati televíziónak, jelezve, hogy a kormány kész a párbeszédre Brüsszellel.

A magyar uniós elnökség indította útjára a hatos csomagot, így ha valamelyik tagállam, akkor Magyarország joggal kötelezett arra, hogy hozzájáruljon az EU-tagállamokban a költségvetési fegyelem megvalósulásához - fejtette ki az államtitkár az ORF szerda késő esti híradójának.

A kormány "bizonyos értetlenséggel" fogadta a döntést, mert éppen erre az évre a strukturális deficit 2,4 százalékos csökkentését tűzte ki célul és mert tájékoztatta a bizottságot arról, hogy milyen további lépéseket tervez. A magyar költségvetési hiány ezekben az években három százalék körül alakul, ezt más tagállamok deficitjével összehasonlítva alaptalannak nevezhető a bizottság javaslata - tette hozzá.

Az eddigi kiadáscsökkentő intézkedések közül kiemelte a parlament és az önkormányzati képviselő-testületek létszámának csökkentését. "Ez egyértelmű jele annak, hogy komolyan gondoljuk a takarékossági intézkedéseket" - hangsúlyozta.

A riporter kérdésére, hoz-e a kormány a bizottság által hiányolt, strukturális intézkedéseket, hogy hozzájusson a kohéziós forrásokhoz, úgy fogalmazott: lesznek, de voltak is már ilyen intézkedések. Példaként említette a parlament létszámának "megfelezését". Voltak más intézkedések is - fűzte hozzá. "De a jelenlegi helyzetben természetesen készek vagyunk ezekről a további intézkedésekről is beszélni" - tette hozzá, megjegyezve, biztos benne, hogy 3 százalék alatt marad a deficit. Szavaiból nem derült ki egyértelműen, hogy már megfogalmazott, vagy újabb intézkedésekre gondolt-e.

Visszautasította a riporter azon megfogalmazását, hogy a magyar kormány belpolitikai intézkedéseivel "bosszantja az EU-t". Azt mondta, nem "bosszantásról" vagy felháborodásról van szó, hanem arról, hogy sérül-e az uniós jog. A kormány már jelezte készségét, ha szükséges, megváltoztatja a bizottság által vizsgált törvényeket - tette hozzá.
Az államtitkár úgy vélekedett, politikai stílusról és kijelentésekről "mindig lehet vitatkozni", de a magyar EU-elnökség és a kormány elmúlt másfél éves tevékenysége alapján nem támadhat kétség erős európai elkötelezettségét illetően.

Olvasóink írták

  • 1. újratöltve 2012. február 23. 14:46
    „Ez a baj! Hogy értetlenek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

E-kölcsönzés: új szolgáltatás a Goethe Intézetnél

Német nyelvű könyveket, hangoskönyveket és folyóiratokat tölthetnek le az olvasók a Goethe… Tovább olvasom