Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Protokollból országos elsők

A győri krúdysok negyedszerre is taroltak: a Nemzeti Szakképzési Intézet versenyéről elhozták a pálmát. Fürnstall Jolán szaktanár és az iskolavezetés joggal lehet büszke a diákokra, a protokoll – mint tantárgy – ugyanis az elmúlt években szakkörré szelídült, s igazán csak a legelhivatottabbak kutatják, tanulmányozzák e témakört.
A viselkedés, az öltözködés, de egy egyszerűnek tűnő vendégvárás is ezernyi kérdést vethet fel, a protokoll viszont igencsak szigorú szabályait illik betartani. Sokan azonban fittyet hánynak erre, pedig életüket megkönnyíthetné a protokoll ismerete. A győri Krúdy Gyula Gimnázium és Vendéglátó-ipari Szakközépiskola diákjai már azzal is remekeltek, hogy az összesen 42 induló csapat közül a székesfehérvári elődöntőből az országos döntőbe jutottak. Persze a korábbi iskolai sikerek is hajtották a lányokat: Havasi Esztert, Balogh Viktóriát és Steingart Gabriellát, akik ugyancsak kitettek magukért.
– Az országos szakmai tanulmányi versenyt idén a Nemzeti Szakképzési Intézet szervezte – tájékoztatott Fürnstall Jolán felkészítő tanár. – Először heti, majd már napi rendszerességgel találkoztam és készítettem fel a diákokat, ami sok esetben a szabadidő szinte teljes feláldozását jelentette. Idén különlegességet jelentett az „Ablak Európára” című kiállítás megszervezése, elkészítése. Havasi Eszter rendkívül jól sikerült előadása is ehhez kapcsolódott, aki Ausztria magán- és hivatali életének szokásait elemezte.
Ajándékkészítés, egy galériamegnyitóra készülő pár felöltöztetése és egy orvosi konferencián részt vevő szakemberek szabadidejének megszervezése is a feladatok között szerepelt, ám a tanulók magasan átvitték a lécet és több ponttal elhúztak a második helyezett fővárosi és a harmadik helyet elért gyöngyösi csapat előtt. Fürnstall Jolán tanárnő szívfájdalma, hogy a protokoll már nem a választható tantárgyak palettáját gyarapítja, azt legfeljebb szakkör szinten tanulják a fiatalok. Ennek ellenére többen – nagyrészt a külkereskedelmi, diplomáciai pályára készülők – szeretnék ebbéli ismereteiket gyarapítani. A krúdys diákok készpénzt és egy ötcsillagos szállodában eltölthető hétvégi pihenést, valamint egy gyönyörű kupát nyertek. Utóbbi az iskola aulájában kapott helyet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítene a gátakon szükség esetén?

Tovább olvasom