Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

PSZ: az államosítás alapot teremthet a pedagógusok elbocsátásához

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a a közoktatási rendszer államosítása megfelelő alapot teremt többek között a pedagógusok elbocsátásához.
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alátámasztottnak látja azon félelmét, hogy a közoktatási rendszer államosítása megfelelő alapot teremt a szakszervezeti érdekegyeztetés kizárásához, az intézményvezetői gárda teljes lecseréléséhez és a pedagógusok elbocsátásához.

Az érdekvédelmi szervezet hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte, hogy 2011. december 12-én a megyei közgyűlések elnökeit és a megyei kormányhivatalok vezetőit levélben arra kérte, hogy az állami fenntartásba kerülő intézmények átvételi eljárásába, a munkáltatói jogokkal kapcsolatos egyeztetési folyamat kidolgozásába vonják be a PSZ illetékes megyei tisztségviselőit.

A szakszervezet 2012. január 20-án a Közoktatási Érdekegyeztető Tanács ülésén a közoktatásért felelős helyettes államtitkártól értesült arról, hogy valamennyi átvett közoktatási intézmény esetében kiírták a nyilvános pályázatot a vezetői feladatok ellátására. "Ezért tényként lehet megállapítani, hogy a kormány és szervei ismét figyelmen kívül hagyták a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi törvénynek a területi érdekegyeztetésre vonatkozó rendelkezéseit", figyelmen kívül hagyták továbbá a Pedagógusok Szakszervezetének kérését és kezdeményezéseit - közölték.

Kitértek arra is, hogy január 3-án megkeresték Réthelyi Miklós oktatásért is felelős minisztert, rámutatva arra, hogy tanév közben a vezetőváltás rendkívüli hátrányokkal járhat, veszélyeztetheti a tanév befejezését, a felvételi eljárások lebonyolítását, az állami vizsgák megszervezését, illetőleg az új tanév előkészítését.

A PSZ kezdeményezte, hogy az intézményvezetői megbízások visszavonásával, az új megbízások kiadásával kapcsolatos kérdésekben induljon egyeztetési eljárás az érdekvédelmi szervezettel. A megkeresésre az oktatásért felelős miniszter 2012. január 23-áig semmilyen választ nem adott - írták.

A tömörülés - mint kifejtették - alátámasztottnak látja abbéli félelmét, hogy a közoktatási rendszer államosítása megfelelő alapot teremt a szakszervezeti érdekegyeztetés kizárásához, az intézményvezetői gárda teljes lecseréléséhez és a pedagógusok elbocsátásához. A szakszervezete sajnálatosnak tartja, hogy a kormány folytatni kívánja az általa bevezetett és az alaptörvénnyel szentesített gyakorlatot, miszerint döntéseit mind központi, mind területi szinten az érdekképviseleti szervek véleményének megkérdezése nélkül, minden egyeztetést mellőzve hozza meg.

A Pedagógusok Szakszervezete elfogadhatatlannak tartja ezt a kormányzati magatartást, ezért követeli, hogy kezdődjenek meg a tárgyalások az érdekegyeztetés rendszerének újragondolására, újraszabályozására. A szakszervezet meggyőződése, hogy csak érdemi párbeszéddel lehet fenntartani a közoktatási intézményekben az alkotó munkához szükséges "munkabékét".

Olvasóink írták

  • 2. zoltanszabo 2012. január 23. 16:03
    „T.1.
    igazad van. én is tudnék pár nevet ide írni , ki nem alkalmas vezetőnek --csak ugye pátrállása miatt ott van --ahol.”
  • 1. nie 2012. január 23. 15:27
    „NÉMELYIK VEZETŐNEK MEG SEM KELLETT VOLNA ADNI A KINEVEZÉST!
    A VALÓBAN ODAVALÓKAT SAJNÁLOM, MERT AZOK LEHET, HOGY NEM KAPJÁK MEG AZ ÚJ KINEVEZÉST.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hoffmann: az állami támogatott hallgatók kerete mellett ˝a határ a csillagos ég˝

Az ötvenezres államilag támogatott hallgatói keretszám mellett Hoffmann Rózsa szerint a határ a… Tovább olvasom