Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

PSZ: sok megszorítás volt az idei tanévben

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint viszonylag nyugalmas évet zárt a közoktatás, az ágazatban dolgozók munkakörülményei azonban sokat romlottak.
Kardinális változásokat hozó törvénymódosítások nem voltak, a pedagógusok idei évre beígért bérfejlesztése viszont elmaradt és a 13. havi juttatást is megvonták - mondta Galló Istvánné, a PSZ elnöke szerdán a hétfői tanévzárás kapcsán.

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta, a 2009-es költségvetésben nagy megszorítások érték a közoktatást, a normatívákat éppen csak szinten hagyták vagy csökkentették. Ráadásul az év elején sok félreértés volt a természettudományos tárgyak integrált oktatásával kapcsolatban, amit a szaktárca csak a második félévben tisztázott - tette hozzá.

A PSZ pozitívumként értékelte az Új Tudás program néhány elemét, így az osztályfőnöki pótlék emelését illetve a halmozottan hátrányos helyzetű diákokkal foglalkozók elismerését, de szerintük nem csak a tanárok egy részének kellene kiegészíteni a juttatását. Jelenleg ugyanis csak azok a pedagógusok kapnak plusz pénzt, ahol a hátrányos helyzetű gyerekek aránya nem több mint 25 százalék. Magyarországon sajnos rengeteg olyan kistelepülés van, ahol magasabb az arány, és a tanároknak nem jut elismerés - mondta Galló Istvánné.

A szakszervezet az iskolai agressziót is egyre nagyobb problémának látja, ezért jogszabály-változtatási javaslatcsomagot dolgozott ki, amelyet már az igazságügyi minisztériummal is egyeztettek. A többi között azt szeretnék elérni, hogy kötelező legyen a gyorsított eljárás az agresszív szülőkkel szemben, sőt az is szabálysértésnek minősülne, ha a szülő nem működik együtt az iskolával. Kezdeményezték továbbá, hogy a családi pótlékot alakítsák át iskolalátogatási támogatássá, amelynek a folyósítását fel lehessen függeszteni, ha a gyerek nem jár iskolába. Elősegítenék azt is, hogy az oktatási intézmények biztonsági őrt alkalmazhassanak ha szükségét látják, illetve lehetővé tennék, hogy a rendbontó gyerekeket a mostaninál gyorsabban át lehessen helyezni másik iskolába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetben Budaházy György?

Őrizetbe vette a Nemzeti Nyomozó Iroda Budaházy Györgyöt - értesült a kuruc.info. Tovább olvasom