Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Pszre elkészül a faluház Kisbodakon

Többfunkciós, modern épület váltja fel Kisbodak életveszélyessé nyilvánított kultúrházát. A falu életében nagy eseménynek számító beruházás néhány hónappal ezelőtt azzal kezdődött, hogy az öreg közösségi épületet társadalmi munkában lebontották.
Kisbodak számára évek óta gondot jelentett, hogy nem volt megfelelő nagyságú és a mai kor igényeinek megfelelő közösségi épülete. A problémát megoldandó, több elképzelés is született a közel húsz év alatt, melyek kezdetben a régi épület átalakításáról, felújításáról szóltak. Végül hosszú távon, a leggazdaságosabb megoldásnak új kultúrház építése látszott.
Tizenöt éven át takarékoskodott a falu, hogy némi önrész birtokában, pályázat segítségével megvalósítsa az elképzelést. Több sikertelen próbálkozás után végül tavaly a Közkincs hitelkonstrukció keretében 20 millió forintra tettek szert. A kultúrház 30 millióra becsült költségvetése a közbeszerzési eljárás elhúzódása közben 2 millióval tovább nőtt. A hiányzó összegeket több forrásból egészítették ki: a település 5 milliós önrésze mellé vett fel hitelt és a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulástól, méltányos döntésének köszönhetően, kapott 1 millió forintot.
A faluház átadásának határideje október 23. Az építkezés azonban nagyon jó ütemben halad, így remélik, hogy előbb elérkezik a nagy nap. A közösségi létesítményt a tervek szerint az őszi falunap alkalmával avatják fel.
A faluház 120–150 fő befogadására lesz képes. Az épületben a színpaddal kombinált nagytermen kívül a fiatalok és érdeklődők számára konditermet, a civil szervezeteknek klubhelyiséget, kelléktárat, teakonyhát, több vizesblokkot és öltözőket is kialakítanak. A belépőt egy galéria, ott pedig Vecsei László Ezékiel festőművész állandó kiállítása fogadja majd. Az épülethez kapcsolódik egy nagy terasz és az udvar is, ahol a terület sikeres megnövelésével közösségi rendezvényekre alkalmas teret alakítanak ki. Az új épület várhatóan évtizedeken át áll majd a kisbodakiak szolgálatában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Augusztustól indul felfelé a gázár

A gáz fogyasztói ára fogyasztással súlyozottan átlagosan 27 százalékkal emelkedik augusztus… Tovább olvasom