Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Pszülő társadalom lett a magyar

Az idősödésről, az ezzel járó problémákról, a magyar emberek egészségi állapotáról és az unióhoz viszonyított helyzetünkről tartott előadást dr. Iván László. Elhangzott, „őszülő” társadalom a magyar.
Az idősödésről és az ezzel járó problémákról tartott előadást dr. Iván László gerontológus, pszichiáter Sopronban. A professzor a budapesti orvostudományi egyetemen az idősödés négy területének szakértője: a pszichiátriának, az igazságügyi pszichiátriának, az idősgyógyászatnak és a szervi ideggyógyászatnak.
– Világviszonylatban három nagy robbanás zajlik napjainkban – mondta el a professzor.

– Egyik közülük a népességrobbanás. A hatmilliárdnál is nagyobb lélekszám pedig „őszülő” emberiséget jelent, ugyanis soha ilyen hosszan nem éltek az emberek, mint ma. A harmadik folyamat pedig az információrobbanás. Ember legyen a talpán, aki meg tudja érteni azt a hatalmas mennyiségű információt, ami a nyakunkba zúdul nap mint nap. Ráadásul nemcsak megérteni, de alkalmazni is tudni kell, valamint továbbadni az ismereteket.
Dr. Iván László felhívta a figyelmet egy Magyarország népességénél sajátosan megfigyelhető folyamatra. – Egyszerre „őszülünk”, de ugyanakkor fogyatkozunk. Évente körülbelül 30–38 ezer gyerekkel kevesebb születik, mint ahányan eltávoznak közülünk. A magyar népességnek már húsz százalékát teszik ki a 60 év felettiek. 3,3 millió nyugdíjas él hazánkban, ebből valamivel több mint egymillió ember 50 ezer forint alatti nyugdíjból él. Itt az uniós átlagnál sokkal rosszabbak a megbetegedési arányok is.
A Magyarországon élők 51 százaléka legalább egy, tíz százaléka pedig egyszerre két idült betegségben szenved. De a szellemi hanyatlás valamilyen formája is 150–300 ezer embert érint.
A professzor hozzátette, az idősödő társadalom problémájának megoldását a felnőttvédelmi gondoskodás állami támogatása jelentené. Mint fogalmazott, csak így lehet kielégítő egészségi állapotot és életminőséget biztosítani.
– Ma Magyarország minden egyes lakója bizalmi problémával küzd – folytatta dr. Iván László. – A törvények, rendeletek nem illeszkednek kellőképpen a mindennapi élethez, így az emberek bizalomvesztetté válnak. Ha a bizalom megbicsaklik, a jövőre irányuló gondolkodás helyett egy éppen önmagunk fenntartásához szükséges kelléktárrá válik az életünk. Ezt lenne szükséges elkerülni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

csillogás nélkül

kosárlabda Soproni Sördögök–Körmend 91–88 (24–21, 27–22, 19–23,… Tovább olvasom