Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Pusztításba fulladt ünnep

Csak néhány kisebb incidens zavarta meg a tegnapi megemlékezéseket a fővárosban, vidéken rendőri beavatkozásra nem volt szükség. Este azonban elszabadult a pokol Budapesten.
A Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásával vette kezdetét az 1848–49-es szabadságharc és forradalom 159. évfordulójának tiszteletére rendezett állami ünnepségsorozat Budapesten. A Kossuth Lajos teret csütörtök reggel teljesen lezárta a rendőrség, a térre vezető utcákat fémkordonokkal, keresztbe állított rendőrautókkal zárták le. Az erdélyi magánlátogatáson tartózkodó köztársasági elnök helyett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök adott engedélyt a zászlófelvonásra. A Parlament előtti zászlófelvonás és Kossuth Lajos szobrának megkoszorúzása után a Nemzeti Lovas Díszegység vezetésével ünnepi menet vonult át a Batthyány-örökmécseshez.

Folyamatos fütty

A Magyar Nemzeti Múzeumnál 11 órakor kezdődött az állami rendezvény, ahol megjelent Gyurcsány Ferenc kormányfő és Szili Katalin házelnök is. Az emlékmqsort folyamatos füttyszó és bekiabálás zavarta meg, a hangoskodók a miniszterelnök és kormánya távozását követelték.

Demszkyt megdobálták

A Nemzeti Múzeumnál tartott állami ünnepséget követően több ezer ember indult a Március 15. térre, a Fővárosi Önkormányzat ünnepségére. Demszky Gábor főpolgármester a megemlékezésen hangsúlyozta: ebben az országban a békeszerető demokraták, konzervatívok, szo-

cialisták és liberálisok vannak többségben. „Tízből kilenc magyar tart velünk. Mindazok, akik nem hisznek a két szembenálló és örökösen háborúzó Magyarország rémálmában. Mindazok, akik nem az ökölbe szorított kéz, hanem a kinyújtott kéz hívei. Mindazok, akik jobban szeretik lerakni az utcakövet, mint felszedni és elhajítani őket. Mi vagyunk többen” – fogalmazott a főpolgármester. A főpolgármester beszéde alatt fekete öltönyt viselő biztonsági emberek fekete automata esernyőkkel védték a szónokot a bedobált tojásoktól. A politikusok mindegyike elítélte a dobálást. Néhány személy a kordont benyomva hangoskodással, bekiabálással zavarta meg az ünnepséget, egy férfi pedig egy rendőrre támadt, őt keresi a rendőrség.

Sólyom megérkezett

Sólyom László köztársasági elnök kora délután érkezett vissza Budapestre Erdélyben tett nem hivatalos látogatásáról. „Ez a nap a nemzet egységét fejezi ki” – mondta az államfő az Országházban tartott díjátadó ünnepségen, ahol átnyújtotta a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, továbbá a Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetéseit. Beszédében kiemelte, ez a nap a nemzet egységét fejezi ki. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz hónapot kapott egy tűzoltó fejberúgásáért

Első fokon 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki még 2004… Tovább olvasom