Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Putyin a gázszállításról egyeztet Orbánnal

Az orosz elnök kedden rövid munkalátogatást tesz Budapesten.
Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden rövid munkalátogatást tesz Budapesten, a kormány tájékoztatása szerint elsősorban az idén lejáró hosszú távú gázszállítási szerződésről tárgyal Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Az orosz elnököt délután az Országházban fogadja Orbán Viktor, majd tárgyalásuk után közös sajtótájékoztatót tartanak. Ezután Áder János köztársasági elnök is fogadja Vlagyimir Putyint a Sándor-palotában.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban megemlítette, hogy az orosz államfő programjában koszorúzás is szerepel.

Az orosz államfő külpolitikai tanácsadója, Jurij Usakov hétfői közlése szerint Vlagyimir Putyin látogatása kezdetén a Hősök terén megkoszorúzza a hősök emlékkövét, majd a nap folyamán a Fiumei úti Nemzet Sírkert felújított szovjet parcelláinál koszorúz hadisírokat.

A külgazdasági és külügyminiszter korábban az MTI-nek elmondta: Oroszország az elkövetkező években is kulcsszereplő lesz Közép-Európa energiaellátásában, ezért nem képzelhető el, hogy "ne konzultáljunk folyamatosan Oroszországgal". Ráadásul az ország a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, és a magyar-orosz kereskedelem visszaesése a teljes magyar külgazdaság, és így az egész nemzetgazdaság teljesítményére nagyon súlyos hatással van - magyarázta.

Az orosz tőkebefektetések a magyar gazdaságban elérték az 1,5 milliárd dollárt, míg az oroszországi magyar befektetések mintegy kétmilliárd dollár értékűek.

Szijjártó Péter emlékeztetett: idén jár le Magyarország hosszú távú gázszállítási megállapodása, és mivel Magyarországra Oroszországból érkezik a legnagyobb mennyiségben gáz, ezt a kérdést megnyugtatóan rendezni kell. Ezért is van sorsdöntő jelentősége az ország energiabiztonságának szempontjából Vlagyimir Putyin látogatásának - állapította meg.

Kitért arra, hogy a Vlagyimir Putyinnal folytatandó tárgyalásokon nyilvánvalóan szóba kerül majd az ukrajnai konfliktus is. Magyarország álláspontja "egyértelmű: az ukrajnai konfliktust békés, tárgyalásos úton kell rendezni".

Orbán Viktor pénteken azt mondta: ő hívta meg az orosz elnököt, örül neki, hogy jön, és a jövőben is szívesen látják majd. A lejáró hosszú távú gázszerződéssel kapcsolatban a miniszterelnök arról beszélt: egy új szerződés megkötését nehezíti az a körülmény, hogy a gáz ára az olajár változása miatt nem alakult kiszámíthatóan az elmúlt időszakban, ma senki nem tudja megmondani, a következő két-három évben mi lesz az ésszerű ár.

Az orosz-magyar kapcsolatról úgy fogalmazott: Magyarországnak ésszerű és rendezett kapcsolatokra van szüksége Oroszországgal is.

Az orosz államfő külpolitikai tanácsadójának tájékoztatása szerint Vlagyimir Putyin budapesti látogatásán tárgyalni fog a kétoldalú gázszerződésről, amelyet vagy meghosszabbítanak, vagy új szerződéssel váltanak fel. Azt mondta: a megbeszéléseken a paksi atomerőmű bővítése, az orosz-magyar megállapodás végrehajtása is szóba kerül.

Vlagyimir Putyin munkalátogatására öt dokumentumból álló egyezménycsomagot készítettek elő Moszkvában. A tervek szerint az aláírandó dokumentumok között szerepel magyar atomenergia-ipari szakemberek oroszországi képzéséről szóló egyezmény, valamint az a megállapodás is, amelynek értelmében magyar főkonzulátus nyílik az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tatárföld székhelyén, Kazanyban.

A magyar külügyi szóvivő tavaly júliusban jelentette be, hogy főkonzulátus nyílik az oroszországi Kazanyban.

Orosz-magyar regionális, egészségügyi és felsőoktatási együttműködésről is készítettek elő egyezményeket.

Az orosz elnök budapesti útjával viszonozza Orbán Viktor korábbi moszkvai látogatását. A magyar kormányfő tavaly januári oroszországi látogatásán az orosz államfővel folytatott megbeszélést Novo-Ogarjovóban. A tárgyalásokon a nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről született megállapodás, ennek keretében egyezséget írtak alá két új paksi erőművi blokk építéséről. Orbán Viktor korábban 2010-ben és 2013-ban is járt Moszkvában.

Orosz államfő most harmadszor látogat Magyarországra, Vlagyimir Putyin pedig másodszor keresi fel Budapestet - 2006 februárjában járt legutóbb a magyar fővárosban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csirkefejek egy szalaszendi porta porában - fotó

Több baromfi fejét levágta egy tyúktolvaj Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Tovább olvasom