Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Putyin közel két órát tárgyalt Orbánnal, Áder Jánossal is találkozott - galéria

Oroszország megbízható partnere Európának és Magyarországnak a gáz- és olajszállításban - mondta az orosz államfő.

Szerda - Szijjártó: 3-5 évre lehet elegendő a le nem hívott gázmennyiség

A külgazdasági és külügyminiszter szerint 3-5 évre lehet elegendő az a gázmennyiség, amit az idén lejáró hosszú távú szerződés alapján még nem hívott le Magyarország, de kedden a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel történt politikai megállapodás értelmében lehívhat majd a következő években.

Szijjártó Péter a Magyar Televízió keddi, Az Este műsorában elmondta, az eddig fel nem használt 22 milliárd köbméter gázt Magyarország 2016 januárjától is felhasználhatja. Hozzátette: mindig a "lehívott mennyiség" után kell majd fizetnie Magyarországnak.

Arra a kérdésre, milyen áron kaphatja majd meg Magyarország a gázt, a miniszter azt mondta, a szakértők olyan árformulát fognak kidolgozni, amely ésszerű mind a két fél számára. Jelezte: a majdani ármegállapodásnál a világpiaci folyamatokat nem hagyhatja majd figyelmen kívül.

A kérdésre, ha olcsóbban kapjuk majd a gázt, mit kér Oroszország ezért cserébe, leszögezte: a gázszállítási megállapodást semmilyen más kérdéssel nem kapcsolták össze, "ez egy önálló kérdés". Arról is beszélt, Magyarországnak az az érdeke, hogy a Gazprom minél több gázt tároljon a magyarországi gáztározókban, melyeknek a kapacitása összesen 7 milliárd köbméter.

Ez egyrészt bevételt jelent, másrészt növeli az energiabiztonságot is - fűzte hozzá. Jelezte: tavaly 700 millió köbméter gázt tárolt Magyarországi tározókban a Gazprom, de Magyarország ennek akár a többszörösét is tárolni tudná. Hozzátette: erre vonatkozóan szintén van politikai szándék. Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin budapesti sajtótájékoztatójával egy időben Maros Sefcovic, az Európai Unió energiaügyi biztosa aa Wall Street Journal szerint azt mondta, hogy az uniót is be kellene vonni a magyar-orosz gáztárgyalásokba, a miniszter kijelentette: Magyarország minden uniós előírásnak meg kíván felelni.

Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet, hogy Közép-Európa energiabiztonságának kérdése egyben európai kérdés és felelősség is. Szerinte az unió, túl azon, hogy a jogszabályokra felhívja a figyelmet, tehetne lépéseket azért is, hogy minden ország - köztük Románia és Horvátország is - betartsa az unió energetikai előírásait. Jelezte: Magyarország az említett két országtól nem tud gázt vásárolni, mert azokban nem végezték el az ehhez szükséges beruházásokat, és ezzel megsértik az unió jogszabályait.

Az Európai Uniónak legalább annyira kellene a meglévő infrastruktúra európai jogszabályoknak való megfeleltetésével foglalkozni, mint azzal, hogy bizonyos jövőbeni szerződések hogyan felelnek meg az uniós jognak - fogalmazott a miniszter. Arra a kérdésre, hogy a paksi bővítéssel kapcsolatban kellett-e bármilyen módosítást tenni a megállapodáson, Szijjártó Péter azt válaszolta: aláírt szerződés van, amelyen semmilyen módosítás nem indokolt és a találkozón nem is került szóba.

Kedd:

22:02 - Az orosz államfő arra számít, hogy sikerül érvényt szerezni a kelet-ukrajnai válság rendezését szolgáló minszki megállapodásoknak, és fontosnak tartja, hogy mind a kijevi vezetés, mind pedig a szakadárok beleegyeztek a mélyreható alkotmányos reform végrehajtásába.

Vlagyimir Putyin kedden az Országházban Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélés után rendkívül fontosnak nevezte, hogy Kijev beleegyezett a mélyreható alkotmányos reform végrehajtásába, hogy kielégítse egyes régiók bizonyos mértékű önállóságra vonatkozó igényét, amit - mint fogalmazott - "nevezhetünk akár föderalizációnak, autonómiának vagy decentralizációnak". Az orosz elnök rámutatott: "ha Donyec-medence képviselői beleegyeztek abba, hogy részt vesznek a reformban, akkor szemtanúi vagyunk bizonyos mértékű elmozdulásuknak az ukrán államiság felé".

Putyin kijelentette, hogy a minszki tűzszüneti megállapodás után jelentős mértékben csökkentek a válságövezetben a harci cselekmények, a szembenállók "érintkezési vonala mentén" sokszorosára csökkent az összetűzések és kölcsönös támadások száma. Mint fogalmazott: az ukrajnai rendezés jövőjét illetően inkább derűlátó, mint borúlátó.

Putyin elismerte, hogy Debalcevében folytatódnak a harci cselekmények. Kijelentette, hogy ami ott történik, az "megmagyarázható és előre látható volt", mert - orosz információk szerint - a szakadár fegyveresek már a minszki megállapodás előtt körbezárták az ott állomásozó ukrán csapatokat.

Az orosz államfő reményét fejezte ki, hogy a kijevi döntéshozók nem fogják gátolni az ott rekedt ukrán katonák fegyverletételét - "ha már maguk nem képesek ilyen felelős döntést hozni, és parancsot adni a fegyverletételre" -, és nem fogják "üldözni" azokat, akik életben akarnak maradni. Ugyancsak reményét fejezte ki, hogy a donyecki és a luhanszki szakadárok sem fogják akadályozni a körgyűrűbe zárt ukrán katonák szabad távozását.

Putyin az esetleges amerikai fegyverszállításokra vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva, általánosságban leszögezte: Moszkva tudomása szerint már szállítanak külföldről fegyvereket Ukrajnának. Mint fogalmazott: "nincs ebben semmi szokatlan". Meggyőződését fejezte ki, hogy "bárki is szállít bármilyen fegyvert Ukrajnának, attól az áldozatok száma növekedhet, de az eredmény ugyanaz lesz, mint most". Az orosz elnök szerint az ukrán katonák többsége nem akar részt venni a "testvérháborúban", távol otthonától, a szakadár fegyveresekben viszont "erős a késztetés családjuk védelmére".

Putyin szerint a Kelet-Ukrajnában zajló események kizárólag azzal hozhatók összefüggésbe, hogy a kijevi vezetők már háromszor adtak parancsot a hadsereg bevetésére és a hadműveletek megkezdésére.

"Ennek nem lesz vége, amíg azok az emberek, akik felelős döntéseket hoznak, nem jönnek rá arra, hogy ezt a problémát katonai úton nem lehet megoldani, hanem csak békével lehet, csak megállapodni lehet saját országuk egy részével, szavatolva törvényes érdekeit és jogait" - szögezte le Putyin, és hozzátette, hogy a minszki megállapodások esélyt adnak erre. Ezzel kapcsolatosan köszönetet mondott Angela Merkel német kancellárnak és Francois Hollande francia elnöknek a kompromisszum keresésében játszott szerepükért.

"Feltételezem, hogy a kompromisszum létrejött, és azt meg fogja erősíteni az ENSZ Biztonsági Tanácsa" - mondta Vlagyimir Putyin.

21:42 - Budapesti programja végén Áder János köztársasági elnök fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Sándor-palotában kedden este.

 

Áder János köztársasági elnök (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt Budapesten, a Sándor-palota előtt február 17-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor
Áder János köztársasági elnök (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt Budapesten, a Sándor-palota előtt február 17-én.
Fotó: MTI/Illyés Tibor


Az orosz elnök délután érkezett rövid munkalátogatásra Magyarországra. Programja kezdetén virágokat helyezett el a Hősök terén a hősök emlékkövén, majd a Fiumei úti Nemzet Sírkert felújított szovjet parcelláinál hadisírokat koszorúzott.

Vlagyimir Putyinnal az Országházban folytatott megbeszélést Orbán Viktor miniszterelnök, majd tárgyalásuk után közös sajtótájékoztatót tartottak.

 


A munkalátogatáson egyezményt írtak alá magyar atomenergia-ipari szakemberek oroszországi képzéséről, valamint megállapodást magyar főkonzulátus nyitásáról az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tatárföld székhelyén, Kazanyban. Orosz-magyar regionális, egészségügyi és felsőoktatási együttműködésről is írtak alá egyezményeket.

Ezt követően fogadta Áder János Vlagyimir Putyint a Sándor-palotában.

Korábban írtuk:

Majdnem három órás késéssel, de 8 óra előtt néhány perccel elkezdődött Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor közös sajtótájékoztatója az Országház Delegációs termében. A sajtó munkatársait Kovács Zoltán kormányszóvivő üdvözölte - írja az Origo.

Minél előbb rendezni kell, mégpedig ésszerűen kell rendezni az Európai Unió és Oroszország közötti viszonyt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott keddi budapesti megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón.

Szerinte Oroszország kirekesztése Európából nem ésszerű dolog. A térség biztonságát nem lehet Oroszország ellenében megteremteni - mondta, hozzátéve, hogy a rendezésnek jó kiindulópontja a minszki tűzszüneti megállapodás.

A rendezés alapja - folytatta - a béke és az eurázsiai gazdasági együttműködés lehet.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a Parlament Delegációs termében tartott sajtótájékoztatón 2015. február 17-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a Parlament Delegációs termében tartott sajtótájékoztatón február 17-én.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd


Egyetértés született Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök között az idén lejáró hosszú távú orosz-magyar gázszállítási szerződés megoldása ügyben.

Orbán Viktor a csaknem húszéves szerződéssel kapcsolatban jelezte, annak értelmében az igénybe nem vett gázmennyiségért is fizetni kell.

Kedden azonban sikerült megállapodni az orosz elnökkel arról, hogy ezen - 1996-ból "megörökölt" és az idén lejáró - szerződés keretein belül lehetőség van arra, hogy az eddig fel nem használt gázt Magyarország a következő években felhasználhassa, és mindig az igénybevételkor fizethessen.

"Ez nagy megkönnyebbülés számunkra" - mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy technikai kérdések még hátravannak, de a pontos, szövegszerű szerződés megalkotására az év végéig van idő.

A kormányfő úgy fogalmazott: biztonságba helyezték a magyar családok energiaellátását, és garantálták a magyar ipar működését is.

Orbán Viktor kérdésre azt is mondta, hogy e megállapodás nélkül, a biztosan és kiszámíthatóan érkező orosz gáz nélkül nem lehetne fenntartani a rezsicsökkentést.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a sajtótájékoztató után az MTI kérdésére elmondta, hogy Magyarország, elsősorban az energiabiztonság miatt, két évvel ezelőtt vásárolta vissza az E.ON-tól azokat az eszközöket - gáztározókat és szerződéseket -, amelyeket a korábbi kormányok privatizáltak. Így van lehetőség arra, hogy az idén lejáró hosszú távú orosz-magyar gázszerződésnél már a magyar kormány képviselői tárgyalhassanak Oroszországgal, ne pedig egy magáncég - mondta a szóvivő.

A most megkötött megállapodás - folytatta - nem jelent újabb hosszú távú elköteleződést, ugyanis Magyarország az idén lejáró hosszú távú szerződés által tartalmazott, de végül - például a kisebb fogyasztás miatt - le nem hívott gázt fogja felhasználni várhatóan 2018-ig, így addig megoldott a gázellátás kérdése.

A szerződések alapján ezért a gázmennyiségért egyébként akkor is fizetnie kellene a magyar államnak, ha nem használná fel, így a megállapodás éppen azért igen előnyös Magyarországnak, mert így nem a "semmiért" kell fizetnie az orosz félnek - jelentette ki a kormányszóvivő.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a Parlament Delegációs termében február 17-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a Parlament Delegációs termében február 17-én.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd


Oroszország megbízható partnere Európának és Magyarországnak a gáz- és olajszállításban - mondta Vlagyimir Putyin Orbán Viktorral közös sajtótájékoztatóján.

Az orosz államfő kiemelte: minden kérdést megoldottak, amelyet a magyar fél felvetett.

A Gazprom készen áll arra, hogy a fel nem használt gázmennyiséget átütemezze az elkövetkező időszakra, és Magyarországnak nem kell kifizetnie a fel nem használt gázmennyiséget - közölte.

Vlagyimir Putyin arra is kitért: a Gazpromnak nincs ellenvetése, hogy a tárolt gáz mennyiségét, a tárolási kapacitásokat növeljék.

Az orosz államfő szerint jó lehetőségek vannak a Magyarország és az Oroszország közötti gazdasági együttműködés szélesítésére.

Vlagyimir Putyin kiemelte: Oroszország az elmúlt években az egyik legfontosabb külgazdasági partnere volt Magyarországnak, és tenniük kell azért, hogy a kereskedelmi forgalom ismét növekedésnek induljon.

A tavaly kötött egyezmény a paksi bővítésről és az annak megvalósításához nyújtott kedvezményes orosz hitel nagyon kedvező üzlet Magyarországnak – mondta az orosz elnök.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón a Parlament Delegációs termében február 17-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón a Parlament Delegációs termében február 17-én.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd


Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi budapesti megbeszélésén egyetértett abban, hogy bármi is lép a Déli Áramlat gázvezeték helyébe, annak megépítésében és üzemeltetésében keresni fogják az együttműködést.

"Továbbra is érdekünk, hogy déli irányból energia, gáz érkezzen Magyarországra" - indokolt Orbán Viktor a tárgyalás utáni közös sajtótájékoztatón.

A kormányfő közölte: Magyarországnak az a beruházás lenne jó, amely a gázt Törökország felől Görögországon, Macedónián és Szerbián keresztül hozná ide, és "innen vinné aztán tovább Nyugat-Európába".

Elmondása szerint biztatást kapott Putyintól e projekt létrehozására.

Az orosz államfő arra számít, hogy sikerül érvényt szerezni a kelet-ukrajnai válság rendezését szolgáló minszki megállapodásoknak, és fontosnak tartja, hogy mind a kijevi vezetés, mind pedig a szakadárok beleegyeztek a mélyreható alkotmányos reform végrehajtásába.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón a Parlament Delegációs termében február 17-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón a Parlament Delegációs termében február 17-én.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd


Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy a minszki tűzszüneti megállapodás után jelentős mértékben csökkentek a válságövezetben a harci cselekmények. A folytatódó debalcevei harcokkal kapcsolatosan pedig kijelentette, hogy ami ott történik, az "megmagyarázható és előre látható volt", mert a szakadár fegyveresek már a minszki megállapodás előtt körbezárták az ott állomásozó ukrán csapatokat. Reményét fejezte ki, hogy Kijev nem fogja gátolni az ott rekedt ukrán katonák fegyverletételét.

Putyin újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: Moszkva tudomása szerint már szállítanak külföldről fegyvereket Ukrajnának.

Egyezményeket írtak alá

Öt egyezményt hagytak jóvá Magyarország és az Oroszország képviselői kedden Budapesten, Orbán Viktor miniszterelnök a Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélése után - írja az MTI.

Az Országházban rendezett ceremónián a magyar kormányfő és az orosz elnök jelenlétében egyezményt írtak alá az atomenergia-ipari képzés területén, valamint kicseréltek egy olyan megállapodást is, amelynek értelmében magyar főkonzulátus nyílik az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tatárföld székhelyén, Kazanyban.

Emellett orosz-magyar regionális, egészségügyi és felsőoktatási együttműködésről szóló egyezményeket szignáltak a két kormány képviselői

Meghosszabbította a lezárásokat a TEK a Sándor-palota és az Országház környékén


A szükséges ideig, de legkésőbb éjféli hosszabbította meg a Terrorelhárítási Központ a Sándor-palota és az Országház környéki utcákra vonatkozó lezárásokat, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása miatt rendeltek el - derül ki a szervezet honlapjára kedden felkerült személy- és létesítménybiztosítási intézkedésekből.
 

19:54 - Cseh képviselőházi elnök: Budapest nem bontja meg az EU Moszkva-politikáját

Jan Hamácek, a cseh képviselőház elnöke meg van győződve arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő budapesti tárgyalásai Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel nem jelentik azt, hogy Magyarország megbontotta volna az Európai Unió közös politikáját Oroszországgal szemben.

"Meg vagyok győződve arról, és szeretném kifejezni meggyőződésemet, hogy Magyarország nem lesz az, amely elhagyná az Európai Unió közös pozícióját" - jelentette ki Hamácek a cseh közszolgálati hírtelevíziónak (CT24) adott kedd esti interjújában arra a kérdésre válaszolva, hogy Putyin fogadásával nem jár-e Budapest külön úton.

"Azon információk alapján, amelyek a birtokomban vannak, erről meg vagyok győződve" - szögezte le Hamácek a riporter ismételt kérdésére, biztos-e előbbi állításában.

"Értesülésem szerint a találkozón elsősorban kétoldalú kérdésekről van szó. Oroszország sokat ruház be a magyar energetikába, míg Magyarország számára létfontosságú az orosz gáztól való függőség (megoldása). Úgy tudom, ez a tárgyalások legfőbb témája" - mondta a képviselőházi elnök, Csehország egyik legfőbb közjogi méltósága.

18:36 - Közel kétórás négyszemközti egyeztetést folytatott Orbán és Putyin

Közel kétórás négyszemközti megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Budapesten, az Országházban - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A magyar és az orosz delegáció tagjai ezt követően munkavacsorán vesznek részt, majd várhatóan fél nyolc után sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin.
 

Elhelyezik az orosz nemzetiszínű zászlót Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatója előtt az Országház Delegációs termében február 17-én. Fotó: MTI/Koszticsák
Elhelyezik az orosz nemzetiszínű zászlót Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatója előtt az Országház Delegációs termében február 17-én.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd


18:23 - Roszatom: az ütemterv szerint halad a két paksi blokk építése

Az ütemterv szerint halad a paksi atomerőmű két új blokkjának építése - közölte kedden Budapesten újságírókkal Szergej Kirijenko, az orosz állami atomenergiai vállalat vezetője.

"Pontosan meghatározott menetrend van, szigorúan be fogunk tartani minden előírást és szabályt, a projekt alapján készül a környezeti hatástanulmány, folyamatban van az engedély beszerzése, minden szakaszosan fog menni" - mondta a Roszatom vezetője, aki a Vlagyimir Putyin orosz elnököt kísérő népes delegáció tagja. Szavait a TASZSZ orosz hírügynökség idézte.

Kirijenko szerint "minden az ütemterv szerint zajlik, sőt, némileg gyorsabban is az előírtaknál".

A Roszatom vezetője nem zárta ki további erőművi blokkok építését Pakson. "A magyar gazdaság meglehetősen gyorsan fejlődik, és nem zárnám ki, hogy e beruházás sikeres végrehajtása esetén a magyar kormány döntést hoz további blokkok építéséről. Egyelőre azonban ilyen döntést a magyar kormány nem hozott, ezért az igényeknek megfelelően reagálunk a döntésekre" - mondta a Roszatom vezetője.

Kirijenko úgy fogalmazott, hogy a Roszatom által építendő paksi reaktorok "a legkorszerűbb, posztfukusimai típusú technológiákkal" készülnek, legalább 60 éves garantált működési idővel, a valóságban pedig 100 évre szól az üzemeltetési garancia.

A Roszatom vezetője a kiégett fűtőelemek ukrajnai tranzitjával kapcsolatosan azt mondta, hogy ez olajozottan működött, és a magyar elhasznált nukleáris fűtőanyagok szállítása is az ütemtervnek megfelelően zajlott.

17:15 - Legalább egy órát csúszik Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor közös sajtótájékoztatója. De valószínűbb, hogy csak 18:45-kor kezdenek. Ezt a helyszínen közölték az Origo tudósítójával. Ez aligha meglepetés, hiszen az orosz államfő több mint egyórás késéssel érkezett Budapestre.

 

Újságírók, fotóriporterek és operatőrök várakoznak Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatójára az Országház Delegációs termében 2015. február 17-én. MTI Fotó: Kosz
Újságírók, fotóriporterek és operatőrök várakoznak Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatójára az Országház Delegációs termében február 17-én.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd


17:02 - Vlagyimir Putyin már a Parlamentben van, ahol találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel - írja az Origo.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt az Országházban - olvasható a hírportál folyamatosan frissülő cikkében.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) megbeszélést folytat Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel (b2) Vlagyimir Putyin orosz
A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) megbeszélést folytat Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel (b2) Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása alatt az Országházban február 17-én.
Fotó: MTI/Külgazdasági és Külügyminisztérium/Kovács Márton

 

Fidesz: a magyar családok energiabiztonságát szolgálja a találkozó

Magyarország elemi érdeke a gázszállításról szóló megállapodás, hiszen ez garantálja, hogy a magyar családok az elkövetkezendő időszakban is fűthessenek otthonaikban - így reagált a nagyobbik kormánypárt kedden a szocialista Tóth Bertalan sajtótájékoztatójára az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A Fidesz szerint Tóth Bertalan nyilatkozatából egyértelműen kiderült, hogy a szocialistáknak fogalmuk sincs Magyarország energiapolitikai helyzetéről, hiszen sem a románoktól, sem a horvátoktól nem tudunk gázhoz jutni, mert sem a román, sem a horvát fél nem építette meg a határig tartó gázvezetéket. Az MSZP pillanatnyi politikai érdekei miatt képes lenne még a magyar lakosság energiabiztonságát is veszélyeztetni - mutattak rá, kiemelve: Magyarország energiafüggése nagy, a gázellátás Oroszországtól függ.

A kormánypárt közleményében rögzítette: Magyarország továbbra is a béke pártján áll, ahogy eddig, úgy ezután is az orosz-ukrán konfliktus békés megoldását szorgalmazza és kiáll az Ukrajnában élő magyarok biztonsága érekében.

Magyarország tapasztalati alapú külpolitikát folytat, az elmúlt évek is azt igazolják, hogy Magyarország életében kiemelkedő szerepe van a német és az orosz kapcsolatoknak. A szoros magyar-német együttműködést Angela Merkel látogatása is megerősítette, Vlagyimir Putyin látogatás pedig hozzájárul ahhoz, hogy biztosítva legyen rövid- és középtávon a magyar családok gázellátása - zárul a közlemény.

Az MSZP kedden sajtótájékoztatón figyelmeztette Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy "Magyarország függetlensége nem rezsikérdés". Tóth Bertalan, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese Budapesten közölte, azt kérik a miniszterelnöktől, hogy ne saját, ne pártja és ne az oligarchák érdekeit, hanem a magyar nemzeti érdeket képviselje, amikor délután Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozik.


Korábban írtuk:

Vlagyimir Putyin megérkezett Budapestre. Az orosz elnököt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadta Ferihegyen - írja az Origo.
 


Az orosz elnök konvoja ezután elindult a Hősök terére, ahová 4 óra körül érkezett meg. Putyin egy limuzinnal utazott, kísérete pedig különféle más típusokkal, de a konvoj összesen 60-70 autót is számlál. Nem is fért be az egész kocsisor a térre - jelentette a hírportál tudósítója.

A koszorúzás után Putyin beszállt az autójába, és elindult a Fiumei úti sírkertbe - írja az Origo. Az orosz államfő hadisírokat koszorúzott meg a Nemzeti Sírkertben található szovjet parcellákban.

"Putyin, igyí domój" - kiabálta egy fiatal szőke nő a Parlament közelében várakozó újságírók között. Az újságírók a Balassi és a Markó utca kereszteződésénél gyülekeztek, hogy beengedjék őket Orbán és Putyin délutáni sajtótájékoztatójára - olvasható az Indexen.

 

 


Egyszercsak feltűnt közöttük egy nő, aki levette a felsőjét. Felhúzta a szoknyáját, ami alatt teljesen meztelen volt. A szoknya belső felére ez volt írva: "Putin go home" - egy nyíl pedig a nő lába közé mutatott. Több rendőr azonnal ráugrott, és betuszkolták egy rendőrségi mikrobuszba. Ha minden igaz, ez volt a Femen első akciója Budapesten - írja a hírportál.

A rendőrség előállította a Femen nőjogi szervezet aktivistáját, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása ellen tüntetett félmeztelenül az Országház közelében kedd délután - tudta meg a Magyar Távirati Iroda.
 


Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az MTI kérdésére közölte: a Készenléti Rendőrség munkatársai szabálysértés miatt előállítottak egy 26 éves francia állampolgárságú nőt Budapest V. kerületében, a Markó utca és a Balassi utca kereszteződésében.

A Femen-aktivista félmeztelenül, "Putin go home!" ("Putyin, menj haza!") feliratú ruhában jelent meg az orosz elnök érkezésére váró fotóriporterek és operatőrök között.

Vlagyimir Putyin először a Hősök terén helyezett el virágokat a hősök emlékkövén - írja az MTI.

Az orosz államfő ezután hadisírokat koszorúzott a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben található szovjet parcellákban. A második világháborúban, valamint az 1956-os forradalom idején meghalt szovjet katonáknak emléket állító parcellákat egy orosz alapítvány újította föl. Ellenzéki pártok előzőleg tiltakoztak a koszorúzás miatt, amiért az emlékmű ellenforradalomként emlékezik meg 1956-ról.

Az orosz államfővel délután az Országházban folytat megbeszélést Orbán Viktor, majd tárgyalásuk után közös sajtótájékoztatót tartanak. Ezután Áder János köztársasági elnök fogadja Vlagyimir Putyint a Sándor-palotában.

 

 

 

 

 
A munkalátogatásra öt dokumentumból álló egyezménycsomagot készítettek elő. A tervek szerint az aláírandó dokumentumok között szerepel magyar atomenergia-ipari szakemberek oroszországi képzéséről szóló egyezmény, valamint az a megállapodás is, amelynek értelmében magyar főkonzulátus nyílik az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tatárföld székhelyén, Kazanyban. Orosz-magyar regionális, egészségügyi és felsőoktatási együttműködésről is készítettek elő egyezményeket.

Vlagyimir Putyint tekintélyes tárgyalóküldöttség kíséri idei első európai látogatására: Szergej Lavrov külügyminiszter, Alekszandr Novak energiaügyi, Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési, Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszter, az orosz-magyar kormányközi gazdasági vegyes bizottság elnöke, valamint Pavel Popov védelmi miniszter-helyettes. Vlagyimir Megyinszkij, a kulturális tárca vezetője és Veronyika Szkvorcova egészségügyi miniszter ugyancsak a küldöttség tagja.

A delegációval együtt tartanak a jelentős állami vállalatóriások vezetői is: Alekszej Miller, a Gazprom energetikai cég vezérigazgatója, Vlagyimir Jakunyin, az Orosz Államvasutak első embere és várhatóan Szergej Kirijenko, a Roszatom vezetője is.

Az orosz energiaügyi miniszter az ukrán gázárról és egy újabb kínai gázmegállapodásról beszélt


Alekszandr Novak orosz energetikai miniszter kedden Budapesten azt mondta, hogy áprilistól csökken az Ukrajnának szánt földgáz szerződéses ára, egyben azzal számol, hogy hónapokon belül újabb gázmegállapodást írnak alá Kínával.

Alekszandr Novak újságíróknak azt mondta, hogy Oroszország és Magyarország megvitatja a gázinfrastruktúra fejlesztésének a kérdését, tekintettel a Török Áramlaton keresztül történő esetleges gázszállításra.

Az orosz energetikai miniszter kijelentette: áprilistól alacsonyabb lesz az Ukrajnának exportált orosz földgáz ára, de összességében lehet, hogy mégis többet kell fizetniük érte az első negyedévhez képest. Ezt azzal magyarázta, hogy a második negyedévtől Oroszország nem ad az árhoz ezer köbméterenként 100 dollár kedvezményt. Ukrajna az első negyedévben ezer köbméterenként 329 dolláros szerződéses áron szerzi be az orosz földgázt.

Maga a gázár azért csökkenhet, mert az orosz exportgáz ára kilenc hónappal követi a kőolaj világpiaci ármozgását. A kőolaj ára jelenleg mintegy 50 dollárral alacsonyabb a júniusi 110 dollárnál. A második negyedévtől megszűnő ezer köbméterenkénti 100 dollár kedvezmény azonban több lehet, mint amennyivel csökken a gázár.

Alekszandr Novak kitért arra is, hogy orosz remények szerint néhány hónapon belül megszületik a második gázmegállapodás Kínával. Oroszország és Kína tavaly 400 milliárd dollár értékű gázmegállapodást kötött. Ennek keretében évi 38 milliárd köbméter gázt fognak szállítani a "keleti útvonalon" Kínába, várhatóan 2018-tól.

A Budapesten nyilatkozó orosz energetikai miniszter egy másik, az úgynevezett "nyugati útvonalról" tett említést, amely 30 éven át évi 30 milliárd köbméter földgázt szállítana Kínába. Az erről szóló keretmegállapodást november elején írták alá Pekingben.

16:25

Arosz alapítvány állított világháborús emlékművet Tokodon


Az első világháború idején Tokod környékén hadifogolytáborokban meghalt orosz, román, olasz és szerb hadifoglyok előtt tisztelgő emlékművet avatott a településen kedden az orosz Békességszerzők és Béke Alapítvány.

Tóth Tivadar polgármester (független) köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy Tokodon négy temetőben nyugszanak a hadifogolytáborokban járványban elhunyt katonák, csaknem ezren.

Az emlékmű Vlagyimir Szurovcev szobrászművész alkotása, Andrej Rubljov Szentháromság ikonjának egyik angyalát ábrázoló nagyméretű bronz dombormű, márvány háttéren. Az alkotás előtt orosz feliratú kőlap állít emléket öt névvel azonosított és 86 ismeretlen katonának.

Korábban írtuk:

MSZP: Magyarország függetlensége nem rezsikérdés


Az MSZP kedden sajtótájékoztatón figyelmeztette Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy "Magyarország függetlensége nem rezsikérdés".

Tóth Bertalan, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese Budapesten közölte, azt kérik a miniszterelnöktől, hogy ne saját, ne pártja és ne az oligarchák érdekeit, hanem a magyar nemzeti érdeket képviselje, amikor délután Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozik.

Hozzátette: a magyar nemzeti érdek az, hogy semmilyen függőségbe, illetve kiszolgáltatott helyzetbe ne hozza a kormányfő Magyarországot a háborús konfliktusba keveredett Oroszországgal.

Az MSZP-s politikus szerint Orbán Viktornak a találkozón arra is figyelemmel kell lennie, hogy egy uniós és NATO-tagállam miniszterelnöke, és semmilyen indok nincs arra, hogy áruba bocsássa Magyarország függetlenségét.

A legfontosabbnak azt nevezte, hogy a magyar kormányfő ne kössön hosszú távú gázszerződést az orosz elnökkel. Tóth Bertalan rámutatott, hogy a világpiacon folyamatosan csökken a gáz ára, így az orosz gáz ára is.

Emellett az idén lejáró, 1995-ben megkötött hosszú távú gázszerződés alapján annyi át nem vett gázmennyiség halmozódott fel, hogy az még további 4-5 évig elég lenne Magyarországnak - tette hozzá.

Megjegyezte, Magyarország földgázkitettsége is megváltozott 1995 óta, hiszen Ausztria, Szlovákia, Horvátország és Románia felé is van vezeték, de a magyar kitermelést sem szabad elfelejteni.

Az ellenzéki politikus szerint azt kell elérni, hogy a jóval olcsóbb piaci árak a fel nem használt gázmennyiségre is vonatkozzanak, és az közvetlenül is megjelenjen a magyar fogyasztók számláin.
 

Egy órával később jön Putyin


A tervezett délután kettő óra helyett egy órával később érkezik Putyin Budapestre, így minden programja – Hősök tere, Fiumei út, Parlament, Sándor-palota – egy órát csúszik - írja az index.hu.

TEK: a Parlament nincs lezárva

A Terrorelhárítási Központ (TEK) nem zárta le a Parlamentet - közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

Az MTI annak kapcsán kereste meg a TEK-et, hogy az index.hu portál előzőleg közölte, információi szerint lezárták az Országházat.

A TEK közölte: a Parlamentbe "minden, a megfelelő dokumentumokkal rendelkező személy átvizsgálás után bejuthat". Levelében a hatóság hangsúlyozta, hogy a szervezet által bevezetett intézkedésekről honlapjukon mindenki tájékozódhat.

LMP: fel kell mondani a paksi szerződést

Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek a paksi bővítésről szóló titkos paktum felmondásáról, valamint az 1944 után a Szovjetunióba elhurcolt magyarok sorsát feltáró KGB-irattárak megnyitásáról kell tárgyalnia Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke kedden, a látogatás napján tartott budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: két bajba jutott, de nem egyenrangú vezető találkozik a magyar fővárosban. Szerinte Orbán Viktor munkája nyomán Magyarország nemzetközi megítélése mélypontra zuhant, míg Vlagyimir Putyinnak azt kell demonstrálni: van még olyan uniós vezető, aki szóba áll vele.

A magyar miniszterelnök mozgástere beszűkült, még azt sem tudta elérni, hogy az orosz elnök csak később, ne a jelenlegi nemzetközi helyzetben látogasson Magyarországra. Ezért demonstrálni kell, hogy "nem vagyunk gyarmat" - jelentette ki Szél Bernadett, hozzátéve: az orosz energiafüggés pénzügyi függést, gyarmati sorsot is jelent.

A politikus, aki az energiafüggés legfájóbb pontjának nevezte a paksi bővítést, jelképesen egy táblán magával hozta a paktum felmondásáról szóló szerződést, hangsúlyozva: az ország kétharmada a kormány által tervezett formában nem támogatja azt.

Az LMP társelnöke szimbolikusnak nevezte, hogy Vlagyimir Putyin egy olyan emlékművet koszorúz meg Budapesten, amely az 1956-os forradalomról és szabadságharcról ellenforradalomként emlékezik meg.

Az orosz államfővel délután az Országházban folytat megbeszélést Orbán Viktor, majd tárgyalásuk után közös sajtótájékoztatót tartanak. Ezután Áder János köztársasági elnök is fogadja Vlagyimir Putyint a Sándor-palotában.

Az orosz államfő programjában koszorúzás is szerepel. Vlagyimir Putyin látogatása kezdetén a Hősök terén megkoszorúzza a hősök emlékkövét, majd a nap folyamán a Fiumei úti Nemzet Sírkert felújított szovjet parcelláinál koszorúz hadisírokat.

Orbán Viktor pénteken azt mondta: Magyarországnak ésszerű és rendezett kapcsolatokra van szüksége Oroszországgal.

Városszerte forgalomkorlátozásokra kell számítani

Vlagyimir Putyin orosz elnök és delegációjának budapesti tartózkodása miatt a város több pontján ideiglenes forgalomkorlátozásokra kell számítani kedden egész nap.

A Terrorelhárítási Központ 19.30-ig lezárja az Országház környéki utcákat és a rakpart egy szakaszát is. Délután fél egytől négy óráig a Hősök tere, háromnegyed egytől negyed ötig a Fiumei úti sírkert környékét, 16 és 20 óra között pedig a Sándor-palota környékét is lezárják.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint déltől este 9 óráig szakaszosan és időszakosan lezárásra kell készülni egyebek mellett a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es terminál "E" portájánál, a 4-es és a 6-os főúton, az M0-ás autóúton, az M0-ás hídon, az M3-as és az M5-ös bevezetőjén, a Kacsóh Pongrác úti felüljárón, az Erzsébet hídon, a Margit hídon, a Lánchídon, több rakparti szakaszon, a Hősök tere, a Kossuth tér, a Sándor-palota, a Fiumei úti temető környékén és további forgalmas útszakaszokon, például az Üllői úton, a Széchenyi téren, az Andrássy úton, a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Váci úton.

A zárással érintett útszakaszokon ideiglenes megállási tilalom lép életbe.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszólalt a gólyatáborban megerőszakolt lány

Megszólalt a lány, akit az ELTE gólyatáborában erőszakoltak és vertek meg. Azért adott interjút,… Tovább olvasom