Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Quadversenyt rendeznek gyerekeknek

Sopronban is mind népszerűbb a négykerekes motorozás, azaz a quadozás. Olyannyira, hogy a hétvégén gyermekeknek külön versenyt is rendeznek.

– Az igazi élvezetet a kanyarodás adja, amikor az ember gázt ad és a jármű kicsit megcsúszik – mondja Lajtai Jenő, aki hobbiból quadozik és saját pályát is üzemeltet. – A quad biztonságosabb, mint a motor, hiszen négy kereke van, ugyanakkor majdnem olyan biztonságos, mint egy személyautó. Az ember, amikor nehéz terepen száguld, alig érzi az egyenetlenségeket.
A quadot először a mezőgazdaságban, az erdészeti munkáknál használták. Ezek a gépek masszívabb felépítésűek, ám szép lassan egyre több úgynevezett hobbiquad is üzembe állt. Igaz, az újonnan vásároltakra rendszámot már nem adnak, kivétel az 50 köbcentiméternél kisebbek. Ezek forgalomba helyezhetők, de a közúton nem használhatók.
– Általában a quadok 50–60 kilométeres sebességgel haladnak, de a nagyobbak elérhetik a 140-et is – folytatja Lajtai Jenő. – Ez a gépeken sokszor nem is tűnik fel, olyan könnyedén veszik az akadályokat. Azt tapasztaljuk, hogy a szülők szívesen vásárolnak a gyermekeknek ajándékba quadot. Egyes darabok már kétszázezer forintért is megvásárolhatók, míg a felnőttjármű ára elérheti az egymilliót is.

Verseny április 30-án

Első alkalommal tartanak gyermek quadversenyt Sopronban április 30-án, vasárnap délelőtt tíz órától az Anger-réti pályán. A négy korcsoport (6–8, 8–10, 10–12, valamint 12–14 évesek) első három helyezettje kupát és oklevelet kap. A fiatal versenyzőknek tíz percük van arra, hogy minél hamarabb megtegyék a körülbelül nyolcszáz méteres, akadályokkal, ugratókkal, ügyességi elemekkel is tarkított pályát. A győztes az lesz, aki a leggyorsabb kört futja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vállal idén nyári munkát?

Tovább olvasom