Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Rába: 2006 a fordulat éve lesz

Az elmúlt évben a Rába Járműipari Holding Nyrt. tovább javította pozícióit, s 2006 a fordulat éve lesz.
Pintér István
– Az elmúlt évben a Rába Járműipari Holding Nyrt. tovább javította pozícióit, s 2006 a fordulat éve lesz – nyilatkozta a keddi közgyűlés után Pintér István elnök-vezérigazgató. A Rába 47,3 milliárd forintos árbevétel mellett 3,517 milliárd forint veszteséggel zárta az évet. Pintér István úgy véli: 2006 a fordulat éve a vállalkozás életében.

– Hogyan fogadták a Rába tulajdonosai a 2005-ös évről szóló beszámolót? – kérdeztük a közgyűlés után Pintér Istvántól, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatójától.

– A tulajdonosok pozitívan fogadták a beszámolót, mivel a tavalyi év számaiból látható az a fejlődés, amely a cégcsoportot jellemezte. Kétmilliárd forinttal tudtuk javítani az üzemi eredményt, s jelentősen tudtuk növelni árbevételünket is. Vagyis a hangsúlyt a folyamatokra helyeztük, s EBITDA- (fontos gazdasági mutató – a szerk. megj.) szinten 600 millió forintos pozitív eredményt értünk el, ami komoly előrelépés a korábbiakhoz képest.

– Ön szerint a folyamatos javulás mikor hozhatja meg az eredményt, mikor lehet nyereséges a Rába?

– 2006-ot mindenképpen a fordulat évének tartjuk a társaságnál. Prognózist most azért nem akarok adni, mivel a Rába tőzsdei cég és ez ellentétes a tőzsde szabályaival.

– Hosszú évek óta a futóműüzletág a társaság zászlóshajója. Így van ez most is?

– Az elmúlt évben a futóműüzletágunk ötmilliárd forinttal tudta növelni árbevételét és lényegesen javult az üzemi eredménye is. Megalapítása óta ez volt a legnagyobb árbevétellel zárult év 151 millió dollárral, ami abszolút rekord, s ez további bizakodásunk alapját jelenti.

– Többször is beszámolt arról, hogy az USA mellett kiemelt figyelmet kapnak az európai piacok. Sikerült-e előrelépni ezen a területen?

– A futóműüzletágnak három stratégiai piaca van, az Egyesült Államok, Európa és a FÁK-országok. Az USA-ban 26, Európában 22, a FÁK-országokban pedig 46 százalékos volt a növekedés.

– Milyenek a pozícióik itthon? Nyilván továbbra is számítanak a honvédségi megrendelésekre.

– A belföldi piac nem csak a honvédségi megrendelésekből áll. Fontos megrendelőnk a Suzuki, amelynek ülésalkatrészeket szállítunk az új Swift és az SX4-es modellekhez, s jelentős hazai partnerünk a BPW Magyarország is.

– A Rába tőzsdei cég. Javuló számaikat visszaigazolja a részvényárfolyam?

– Az elmúlt év decemberében érte el minimumát az árfolyam, amely alapvetően annak tulajdonítható, hogy az egyik nagy tulajdonos értékesítette részesedését és ez lenyomta az árat. Ettől a mélyponttól csaknem ötven százalékkal emelkedtek a Rába-részvények, ami egyértelműen visszatükrözi a cég folyamatos eredményjavulását.

Új tagok az it-ben és az fb-ben

A Rába-igazgatóság (it) egy részének lejárt a mandátuma. Abbas Mehadot és Martin Olivért újjáválasztotta a közgyűlés, Alan Spencer pedig új tagként kapott bizalmat. Apró Antalnak megköszönték nyolc évig tartó munkáját, ő már nem tagja az új testületnek. A felügyelőbizottság (fb) létszáma négyről háromra csökkent. Ismét tag lett dr. Benedek János és Horváth Lajos, új tagként Varga Zoltán került a Rába felügyelőbizottságába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vállal idén nyári munkát?

Tovább olvasom