Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Radikális állami fogyókúrát, mielőbbi eurót sürget az SZDSZ

A felesleges közfeladatok alapos megrostálásával teremtené meg egy akár 200 milliárdos adócsökkentés fedezetét az SZDSZ. Ezt tartalmazza egyebek mellett a csütörtöki gazdasági csúcsra készített gazdasági javaslatuk - jelentette be Fodor Gábor pártelnök és Kóka János frakcióvezető szerdán.
A liberálisok emellett az euró mielőbbi bevezetését és azonnali hitelkeretet sürgetnek a vállalkozások számára.

"Válságból lehetőség" a címe az SZDSZ vitairatának, amelyet a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által csütörtökre összehívott gazdasági csúcson fognak ismertetni. A liberálisok javaslatcsomagja 5 pont köré csoportosítja a szerintük szükséges teendőket, az azonnali válságkezelő intézkedésekről, az állami és önkormányzati reformig bezárólag. Fodor Gábor pártelnök szerint, az elmúlt hónapokban megfogalmazott javaslataikat visszaigazolták az azóta történtek, így például a válságkezelő kormány szükségességét és a költségvetési plafonra vonatkozó elképzeléseket is.

Kóka János frakcióvezető azt hangsúlyozta, hogy nem a kapitalizmus került válságba, hanem a túlterjeszkedő államból és a túl sok szabályból kell kevesebb. Kóka leszögezte, hogy Magyarországnak 2012 január elsején át kell venni az eurót. A korábbi gazdasági miniszter felidézte az Államreform Bizottság három évvel ezelőtti végkövetkeztetését, amely szerint, 9045 közfeladatot lát el az állam, ezek közt Kóka szerint sok haszontalant , sőt, felháborítót. A testület számítása szerint, évente 150-200 milliárd forintot lehetne megspórolni a felesleges feladatok és szervezetek megszűntetésével. Kóka több példát is felsorolt ezek illusztrálására : több száz különböző szakhatóság működik az országban, jelentős részben hasonló feladatokat ellátva, 22 erdőgazdaság található országszerte, rengeteg alkalmazottal és vezetővel. Kóka szerint az is felesleges, hogy annyi tárcaközlöny jelenjen meg, mint most, hogy a külképviseletek sofőrjeit Magyarországról viszik ki családostól, ahelyett, hogy ottani embereket alkalmaznának. A frakcióvezető szerint nincs szükség arra sem, hogy minden minisztérium fenntartson saját jogalkotó és illetékbeszedő szervet. Az állam milliárdokat költ az állami vezetők és a köztisztviselők üdültetésére, holott az üdülési csekkel is teljesíteni lehetne ezt a feladatot - hangsúlyozta Kóka János.

Az SZDSZ azt javasolja, hogy a sok helyről így összeszedett megtakarítást adócsökkentésre fordítsák. A liberális párt álláspontja szerint, mindemellett azonnali intézkedésként 100 milliárd forint összegű hitelkeretet kell nyitni azon vállalkozások számára, amelyek a jelenlegi pénzpiaci helyzetben nem jutnak bankkölcsönhöz. Kóka János megismételte azon indítványokat, hogy vezessék be a közigazgatásban a "hallgatás beleegyezés" szabályát. Ennek értelmében, ha a hivatal nem válaszol határidőre egy beadványra, akkor a kérelmet elfogadottnak kell tekinteni. Vagyis az állam fusson a pénze után, ne az állampolgár - jelentette ki Kóka János.

Olvasóink írták

 • 4. tapsi 2008. november 13. 09:56
  „Az SZDSZ 6 évig kormánypárt volt a jelenleg is regnáló kormányban. Miért nem akkor sürgetett adócsökkentést, mielőbbi Euró bevezetést, és állami kiadáscsökkentést?!”
 • 3. maci52 2008. november 13. 06:14
  „Jól összeloptuk magunkat kedves uralkodó pártok,jöhetnek a megszorítások,mi majd fizetünk,ti csak éljetek gond nélkül.Az elvtársaknak eddig nem jutott ez eszébe?Lendvai nyanya,hol vagy a híres megmagyarázó beszédeiddel?Az állandó ellenzéki szidalmaiddal? Lapít, mint süket disznó a búzában.”
 • 2. jq 2008. november 12. 15:36
  „A közigazgatásban a "hallgatás beleegyezés" szabályát már bevezette a közigazgatási eljárás szabályairól szóló CXL/2004 törvény. Gratulálok a volt miniszter közigazgatási ismereteihez (is)!”
 • 1. Power 2008. november 12. 12:05
  „Rendszerváltás óta (vagy pl. az utolsó 6 évben) mit csinált az SZDSZ? Akkor nem jutott eszükbe?
  Az MSZP-vel karöltve nem kímélték a költségvetés kiadási oldalát, ment a pénzszórás ezerrel!
  A pártjuk fontosabb volt számukra, mint az ország, a nemzet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány világos megállapodást kötne Ficoval

Világos megoldást kell kötnie szombaton a szlovák és a magyar kormánynak, amiben rögzítik, hogy… Tovább olvasom