Délmagyar logó

2018. 10. 24. szerda - Salamon 8°C | 14°C Még több cikk.

Radioaktív anyagot foglaltak le Ártándnál

Az elsődleges vizsgálatok kimutatták, hogy valóban rádium 226-os izotópot tartalmazott az a doboz, amit vasárnap délben foglaltak le az ártándi román-magyar határátkelőnél.
A sugárforrást az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutatóintézet laboratóriumába szállítják további vizsgálatra.

Egy Romániából érkező személygépkocsit az egy méterre lévő sugárkapu jelzése után állították félre vasárnap délben. A határrendész egy dobozt talált a csomagtartóban, mely a felirat szerint 1927-es eredetű, rádium 226-os izotópot tartalmazott. A kis mennyiségű sugárzást kibocsátó dobozt lefoglalták. A család tagjai a hatóságoknak azt mondták: a doboz nagyapai örökség, amelyet éppen a Németországban élő rokonokhoz készültek elvinni.

A határrendészet értesítette a polgári védelmet, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalát, és az OSSKI Országos Sugáregészségügyi Készenléti Szolgálatát. A szolgálat ügyeletese helyszíni szemlét tartott és sugárvédelmi méréseket végzett. Ezek alapján azt mondta: a lefoglalt gyanús dobozban egy leforrasztott üvegfiolában lévő anyagról kiderült, hogy valóban rádium 226-os izotópot tartalmaz.

Egy olyan radioaktív anyagról van szó, amelynek közúti szállítása engedélyköteles. Azoknál, akik rövid időre kapcsolatba kerültek vele, kizárható az egészségkárosító hatás - szögezte le Motoc Anikó.

További vizsgálatra a sugárforrást az Országos Készenléti Szolgálat az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutatóintézet laboratóriumába szállította. Itt pontosítják az adatokat, és elkészítik a szakvéleményt a hatóság számára - tette hozzá az ügyeletes.

A rendőrség közleménye szerint "a szakhatósági vizsgálat eredményének ismeretében teszik meg a további lépéseket".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elindultak a budapesti Critical Mass kerékpáros demonstrálói

Elindultak a Critical Mass kerékpáros demonstráció résztvevői a Deák térről Buda érintésével a… Tovább olvasom