Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Radioaktív sugárzással táplálkoznak bizonyos gombafajok

A radioaktív sugárzás bizonyos gombafajok számára táplálékul szolgál. A gombák az emberi bőrben is megtalálható melanin nevű pigment segítségével energiává alakítják a sugárzást, és felhasználják növekedésükhöz.
Arturo Casadevall és kollégái különböző gombafajták növekedését hasonlították össze, amelyek vagy a természetes radioaktív háttérsugárzásban, vagy egy ötszázszor nagyobb sugárzási dózisban nevelkedtek. Kiderült, hogy azok a gombafajták, amelyek melanint tartalmaznak, a nagyobb sugárzás esetén egyértelműen nagyobb és gyorsabb növekedésbe kezdtek.

A kutatók már öt évvel ezelőtt felfedezték, hogy az elpusztult csernobili atomreaktorban fekete, melaninban gazdag gombák nőnek a falakon. A tudósoknak már konkrét felhasználási javaslatuk is van a felfedezésre, szerintük például a gombák gyakorlatilag kimeríthetetlen táplálékforrásként szolgálhatnának azoknak az űrhajósoknak, akik hosszabb utazásra indulnának a világűrben. Ott ugyanis a radioaktív sugárzás mindenütt nagyobb mennyiségben megtalálható.

A növények általában a klorofill segítségével alakítják át a napfényt kémiai energiává és így válik lehetségessé a növekedésük. Meghatározott gombafajták ugyanezt teszik a radioaktív sugárzással. Az már korábban is ismert volt, hogy sok gombafajta termel melanint, de az nem volt világos, hogy ennek milyen funkciója van. A kutatók most azt akarják megvizsgálni, hogy az emberi bőr által termelt melaninnak lehetnek-e hasonló funkciói, vagyis szállíthat-e a pigment energiát a bőrsejteknek. A gombák által termelt melanin ugyanis kémiai összetételében nem különbözik az ember által termelttől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A futás nem csupán sport

Szegeden is egyre népszerűbb időtöltés a kocogás. A reggeli és esti órákban szinte megtelik a város… Tovább olvasom