Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Raffael Sándor beismerte, hogy hasba szúrt valakit

Váratlan fordulatot vett a Cozma-ügy tárgyalása hétfőn a Veszprém Megyei Bíróságon: Raffael Sándor elsőrendű vádlott közölte, hogy megszúrt valakit a veszprémi Patrióta lokál előtt 2009. február 8-án hajnalban.
Raffael nyomozati vallomásában még az szerepel, hogy kés sem volt nála. A hétfői tárgyaláson azonban azt vallotta, hogy a Patrióta lokál előtt egy támadólag fellépő, elébe "berobbanó alakot" megszúrt. A lábát akarta megsebesítni, de úgy látta, hasba szúrta a támadót - mondta, beismerve azt is, hogy már a diszkóban megszúrt valakit.

Félelmében szúrt a lokál előtt - állította -, mert nyolcan-tízen is támadták, de nem akart embert ölni. "Nehéz azzal a tudattal élni, hogy az ember esetleg megölt valakit" - indokolta vallomását.

A bírónak arra a kérdésére, hogy a "berobbanó alak" lehetett-e Marian Cozma, azt válaszolta: "igen, lehetett".

Raffael Sándor - aki az emberölés tárgyalásának kezdetekor (a múlt év szeptember 13-án) megtagadta a vallomástételt a bíróságon - hétfőn részletes vallomást tett.

Az elsőrendű vádlott elmondta: a "magas srác" (Marian Cozma) a Patrióta diszkóban feltűnően táncolt, több embert meglökött, Győzővel - Németh Győző másodrendű vádlott - pedig "összeugrott". Raffael - vallomása szerint - szét akarta választani őket, ám ekkor "elsötétült előtte a világ" és a földre zuhant. (Raffael Sándort a diszkóban egy üveggel fejbe vágták, a sebe erősen vérzett.) Mint hozzátette, ösztönösen a zsebébe nyúlt a késéért, hogy védje magát, tett egy félköríves mozdulatot a kezével, s egy ember "belefutott a késbe", de a szúrás "elcsúszott" a férfi farmerján.

Raffael ezután az alagsori diszkóból felment az utcára - mivel a társait már nem találta lent -, s ott látta guggoló helyzetben a "csíkos pólóst" (Marian Cozmát), aki a csípőjét fogta. Azt mondta, kikerülte a férfit, de két ember elállta az ő útját, sőt mintegy nyolcan-tízen is támadólag léptek fel ellene. Vallomása szerint ő megkérdezte, hogy mit akarnak, de körülötte kétméteres emberek oroszul kiabáltak, majd valaki leütötte. Felállás közben, görnyedt testhelyzetben elővette a kését, s hátrált vissza a lokál bejárata felé, csak a lábakat figyelte, hogy támadni akarja-e valaki - mondta, megjegyezve: a kés láttán a magas férfiak felhagytak a támadásával.

Ekkor azonban "berobbant" elébe egy alak, s félelmében és védelmében szúrt - vallotta. Raffael úgy fogalmazott: "ha nem figyelek, nekem annyi". Közlése szerint jobb lábával előre lépve, de bal kézzel szúrt körülbelül 80-90 centiméteres magasságban. Azt mondta, a támadó lábát akarta megsebesíteni, de azt észlelte, hogy hasba szúrta. Emlékezett ugyanakkor arra, hogy a férfi a "mellkasát fogta", noha ő hasi sérülést látott. Kitért arra: mögötte Németh Győző két emberrel verekedett, viszont Sztojka Ivánt - az emberölés harmadrendű vádlottja - nem látta a helyszínen.

Az elsőrendű vádlott hangsúlyozta, hogy nem akart emberéletet kioltani, a szúrás védekezés volt a részéről és sajnálja a történteket. Utalt arra is, hogy fejsérülése miatt mintegy három hét múlva tért csak vissza az emlékezete. Nem tagadta azt sem, hogy később telefonon tehetett olyan kijelentést Raffael Jánosnak - akinek enyingi lakásáról azon az éjszakán elindultak a veszprémi bárba -, hogy a lokálban és az utcán is használta a kését. Raffael szerint a 8-10 centiméter pengehosszúságú kést kiejtette a kezéből és az ott maradhatott a helyszínen.

A bíróság a hétfő délutáni zárt tárgyaláson - még a vádlottak sem lehettek jelen - ismertette egy levél tartalmát. A levelet a börtönből írta az NN23-as védett tanú, aki jelen volt a Patrióta előtti verekedésnél. A levélbeli vallomását félelmében ugyan később visszavonta - közölte a tanácsvezető bíró -, de annak tartalmát ennek ellenére ismertetni kellett az eljárásban.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. bánki 2011. március 23. 03:31
  „Töketlen igazságszolgáltatás!
  A vállalkozói világban a hideg vizet sem keresnék meg a bírók és ügyészek.

  Persze az ügyvédek, más kategória.

  Lehet, hogy beugranak a Veszprémi ,,Gösserbe" kártyázni és már is el van sikálva az ügy!”
 • 23. szandokán 2011. március 22. 09:25
  „Remélem rárohad a lakat,”
 • 22. tarkan 2011. március 22. 07:46
  „Nem poenkodnék....inkább szomorú ez,és országos szinten ez még lesújtóbb lehet itt tart és már két éve a gyilkosságnak,no komment!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 21. butagyerek 2011. március 22. 06:53
  „Az ügyvédje a végén be fogja bizonyítani, hogy ő mégis csak a körülmények áldozata!”
 • 20. kalkutta 2011. március 21. 22:05
  „Igazságszolgáltatás ez?
  Talán már két éve folyik a vizsgálat meg a per és ennyi idő nem volt elég arra, hogy néhány "ember" közül kiderítsék kinek mi a bűne?”
 • 19. Falcao 2011. március 21. 21:54
  „Nyilván az a valaki ugrott a szalonnázáshoz gondosan elővett bicskájába.
  Valami ilyesmit tudok csak elképzelni.”
 • 18. sörpocak 2011. március 21. 21:26
  „18.!
  Milyen igaz, min az is, hogy eddig a bíró mit is mondott, és az ügyész, vagy a védő??Magyar igazságszolgáltatás!Kit véd?”
 • 17. deszkás 2011. március 21. 21:22
  „És két évbe telt mire kitalálta hogy mit mondjon. Most ő viszi a balhét de a tettes más volt. De mindegy is ki volt rohadjon rá a lakat.És van pofa azt állitani:"védtem magam".”
 • 16. jozko 2011. március 21. 21:12
  „Az igazságot elég bevallani.
  Kitalálni a hazugságot kell----”
 • 15. 1131 2011. március 21. 20:57
  „Remélem már vizezik neki a szivacsot!!”
 • 14. té 2011. március 21. 18:32
  „ebből sehogy se lesz önvédelem: története szerint fegyvertelen támadót, szúrt meg fegyverrel önvédelemből, az nem önvédelem, inkább gyilkosság!”
 • 13. Gollam 2011. március 21. 18:19
  „Bizonyosan felszólaltak volna szögényke védelmében a TIK parkban, a "Rasszizmus elleni világnapon"......
  Mohácsiviktória segíts!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  "....de körülötte kétméteres emberek oroszul kiabáltak,...." TUD oroszul???? No mit tösz az iskolázottság!
  Iskola után bodzaszedés és máris megvan a BMW, Mercedes vagy amit akartok. (csoda, hogy udvaros nem volt valamelyik gyárban...)”
 • 12. maug 2011. március 21. 18:00
  „Raffael az egy nagyon jó ember! Soha nembántana senkit sem. Nem is hazudik soha! Ha pedig mégis akkor azt saját maga vallja be! Nagy szerencsénk van, hogy vannak még ilyen becsületes emberek.

  Jó lenne ha mindről tudnánk, hogy hol vannak (mondjuk börtönben)”
 • 11. Zsoltee0716 2011. március 21. 17:47
  „Pénzért vallott, hogy mentse más bőrét.”
 • 10. expro 2011. március 21. 17:45
  „Ugye egyébként meg jellemzö is rájuk,hogy félnek!!!!!!-különösen amikor falkában annak.”
 • 9. postboy 2011. március 21. 17:21
  „"Viszlát égi nyolcas!"

  Döbbenetes, hogy több mint kettő év után is tart az eset. Ez is csak Magyarországon fordulhat elő?!”
 • 8. Koszta 2011. március 21. 16:54
  „Teljesen "életszerű" és hihető, hogy miközben 12-13 roma békésen szórakozik egy lokálban, egyszer csak mindenfajta előzmény és ok nélkül "fenyegetően berobban" eléjük 1-1 "feltűnően táncoló", ismeretlen kézilabdás (fegyvertelenül) és ez annyira megrémíti szegény kisebbségben levő romákat, hogy "összeugranak" velük, majd hármat meg is késelnek közülük... félelmükben...
  Ugyanilyen napi rutin, hogy 8-10 "oroszul kiabáló" kétméteres alak mindig megijed egy kés láttán és abbahagyja a támadást...
  Persze ez érdekes kulturális különbségeket is felvet... Mármint, hogy az egyik félelmében késel... A másik ijedtében abbahagyja a támadást... Kérdés továbbá, hogy aki fél, az miért nem EL-menekül? Miért a lokálba igyekszik vissza, ahol "félelmetes alakok" bántották őt? Stb, stb...
  Szóval azért nem annyira "jól kitalált", inkább csak kitalált ez az "összerakott" sztori...
  Vagy lehet, hogy csak én vagyok szőrszálhasogató és hitetlen?”
 • 7. gumikacsa111 2011. március 21. 16:32
  „Ez a Raffael ősi szittya név??????????????”
 • 6. maci52 2011. március 21. 16:30
  „Még mindíg ezen rágódik az i-gazságszolgáltatás?Ezt a Sanyi gyerököt vízprónak köll tönni,rögvest mögmondaná az igazat.”
 • 5. tirpák 2011. március 21. 16:16
  „aszongya ösztönösen zsebébe nyúlt a bökőért ez má beléjük van kódolva ?”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz támogatná, hogy polgármester ne lehessen honatya

A Fidesz frakcióvezetője szerint a kormánypárti képviselőcsoportban "messze többségben" van az az… Tovább olvasom