Délmagyar logó

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 8°C | 17°C Még több cikk.

Ragyogjon a karácsony!

Karácsonykor mindenki szeretne karácsonyi hangulatú, egyedi, mégis használható meglepetéssel szolgálni szeretteinek. Az olyan tökéletes és kézenfekvő megoldások mellett, mint az üveg és a rozsdamentes acél tárgyak, gyakran elsétálunk.

Design: Heikki Orvola
Az üveg, ma reneszánszát éli. A legnemesebb anyagok egyike, mely egyszerre ünnepi és hétköznapi. Tökéletesen szimbolizálja a téli évszakok érzéseit, a környezetben uralkodó hidegséget, és a lelkünkben lobogó melegséget. A hutában pirosan izzó üveg mesteremberek keze alatt a lakás gyöngyszemévé alakulhat át egy váza, vagy pohár formájában.  Mindenkinek tökéletes ajándék, mert különböző festési és égetési eljárásoknak köszönhetően ezerarcú. Hol lágyan nőies, hol meglepően
kemény, férfias.

A stílusok jönnek, mennek, egy azonban nem változik. A finn üvegművészet, mely sikeresen megtartja a modern és klasszikus formák összhangját. Ennél fogva megfelelő meglepetés idősebbeknek, és fiataloknak egyaránt. Formavilágukra az egyszerű, letisztult vonalvezetés, a klasszikus és megdöbbentő formai megoldások a jellemzőek.

"Az üvegnek lelke van"

Design: Timo Sarpaneva
Heikki Orvola Marcell fantázianevű gyertyatartója is híven tükrözi a finn lelkületet. Egyszerű, tiszta, dekoratív, mégsem bántóan hivalkodó. Funkciója nem egyszerűen annyi, hogy fényforrás legyen, hanem esztétikai értékénél fogva gyönyörködtessen. Segít belefeledkezni saját gondolatvilágunkba. Ennek a klasszikus vonulatnak az ellentéte Timo Sarpaneva vázája.
Design: Timo Sarpaneva
Sarpaneva munkáit meghökkentő formavilága teszi még egyedibbé. Laza, szabad vonalvezetése elfordul a hagyományos  üvegművészet szimmetrikus formáitól. Bátran teret enged  az álmodozásnak. "Az üvegnek lelke van"  -  állítják a finnek. Ajándékozáskor csak a megfelelő társat kell megtalálnunk neki, így otthonunkba és szívünkbe is harmóniát hoz.

Tartalomhoz a forma

Akik azonban másfajta tisztaságra és ragyogásra vágynak sem kell csalódniuk. Egyre többen felfedezik a nemes acélt ,és az ebből készített kiegészítőket, lakás - és iroda felszerelési tárgyakat. Ez az anyag a formatervezők kedvence. Elsősorban azért, mert a lakás minden pontján tudják alkalmazni. A konyhában, élvezhettük legkorábban előnyeit. Ám mostanára már, formatervezett tálcáktól, poharakig, a szalvétagyűrűkig,
egyéb használati és dísztárgyakig mindent megtalálhatunk. A borkultúra színvonalának emelkedésével, egyre több olyan eszközt terveznek, mini dugó - húzó, üvegzárók, pezsgős kupakok, sörnyitók.  Melyek nemcsak esztétikusak, de hasznosak is.

Design: Heikki Orvola
Dísztárgyként főleg a férfiak kedvelik a rozsdamentes acélból készült iroda felszerelési tárgyakat. Tartósságuk és férfias erőt sugárzó hatásuk miatt kedveltté váltak a pénzcsipeszek, névjegykártyatartók. Melyekkel a férfiak nap, mint nap reprezentálnak. Ezen kiegészítők előnyei elsősorban, hogy kollekció elemeit képezik, melyek a pénzcsipesztől, az asztali óráig, a levélbontótól, a tollakig, cigarettatárcáig mindent
magukba foglalnak. Másodsorban, hogy klasszikus és modern irodai enteriőrben is díszére válnak a helyiségnek 

Női vonalak

A designerek természetesen nem feledkeztek, meg a hölgyekről sem. Bár az acélt nem szokták a nőies anyagok közé sorolni, finoman megmunkálva, mégis kecses. Ezt a kifinomult eleganciát jeleníti meg a Zeppelin parfümszóró is mely diszkréten lapul meg a női táskák mélyén. Ugyanezt a stílust képviselik a zsebtükrök, kontaktlencsetartók, egyéb női kiegészítők. Önmagukban vagy „apró meglepetésként" is megállják a helyüket. Egyszerű letisztult formaviláguk, tartósságuk, és használhatóságuk miatt tökéletes karácsonyi ajándékok.
Fényükkel beragyogják ünnepünket és később hétköznapjainkat is.

Kiss Tamás Lakberendező mester

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyfogyasztók választhatnak

Nyáron az ÉDÁSZ járta végig a működési területéhez tartozó hat dunántúli megyét, csütörtökön… Tovább olvasom