Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 6°C | 14°C

Rákkeltő ajándéktermék: vizsgálat az MTA kutatóintézeténél

Fegyelmi vizsgálatot indít egy rákkeltő anyagot tartalmazó ajándékba adott termék miatt Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke jövő héten hétfőn Barna Balázs, az akadémia Növényvédelmi Kutatóintézete igazgatója ellen.
Torda Júlia, az MTA kommunikációs vezetője szombaton ezt annak kapcsán közölte az MTI-vel, hogy Levegő Munkacsoport pénteken jelentette be: a forgalomból már kivont diklórfosz rovarirtó hatóanyagot tartalmazott az a molyirtó csík, amelyet ajándékba kaptak a vásárlók, amikor megvették a Csalomon rovarcsapda elnevezésű terméket, az ajándékterméket az MTA Növényvédelmi Kutatóintézete biztosította.

Az MTA kommunikációs vezetője azt írta: Pálinkás József az első munkanapon megindítja a fegyelmi vizsgálatot, miután tudomására jutott, hogy a növényvédelmi kutatóintézet egy Magyarországon és az Európai Unióban is betiltott rovarirtó hatóanyagot forgalmazott.

Hozzátette: az MTA elnöke a haladéktalanul megindított fegyelmi vizsgálatban a fegyelmi bizottság elnöki tisztével Németh Tamást, az MTA főtitkárát bízza meg.

A Levegő Munkacsoport pénteken közleményben tudatta az MTI-vel, hogy a történteket bejelentette a VPOP Bűnügyi Igazgatóságának, valamint az FVM Növény- és Talajvédelmi Főosztályának. Továbbá kérte az MTA főtitkárát is, hogy mihamarabb tisztázza az esetet, és tegye meg a szükséges intézkedéseket.

A közlemény emlékeztet: a diklórfoszt Magyarországon sokáig a köztéri szúnyogirtásban is használták. Az EU azért tiltotta be a növényvédelemben, mert génkárosító - úgynevezett mutagént is tartalmaz - és rákkeltő kockázatai vannak.

Az ügyet az Állami Népegészségügyi és Tisztorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) illetékes, Szentendre-Pilisvörösvár Kistérségi Intézete már vizsgálja - tájékoztatta dr. Homor Zsuzsanna kistérségi tiszti főorvos pénteken az MTI-t. A szakember hétfőre ígért bővebb tájékoztatást az ügyről.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárman sérültek meg egy balesetben

Egy súlyos és két könnyű sérültje van annak a balesetnek, ami szombat délután történt a 4-es főúton… Tovább olvasom