Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Rákkeltő anyagot tartalmazott az ajándék

A forgalomból már kivont diklórfosz rovarirtó hatóanyagot tartalmazott az a molyirtó csík, amelyet ajándékba kaptak a vásárlók, amikor megvették a Csalomon rovarcsapda elnevezésű terméket - állítja a Levegő Munkacsoport, amely különösen azért értékeli súlyosan a jogsértést, mert az ajándék terméket a Magyar Tudományos Akadémia Növényvédelmi Kutató Intézete (MTA NKI) biztosította.
A környezetvédő szervezet pénteken közleményben tudatta az MTI-vel, hogy bejelentette az esetet a VPOP Bűnügyi Igazgatóságának, valamint az FVM Növény- és Talajvédelmi Főosztályának. Továbbá kérte az MTA főtitkárát is, hogy mihamarabb tisztázza az esetet, és tegye meg a szükséges intézkedéseket.

A közlemény emlékeztet: a diklórfoszt Magyarországon sokáig a köztéri szúnyogirtásban is használták. Az EU azért tiltotta be a növényvédelemben, mert génkárosító - úgynevezett mutagént is tartalmaz - és rákkeltő kockázatai vannak.
A Levegő Munkacsoport megdöbbentőnek találja, hogy a magyar növényvédelmi tudományos kutatás vezető intézményében ilyen súlyos jogsértés történhet. A diklórfosz tilalmas alkalmazásának súlyosságát növeli, hogy a betiltott hatóanyagot külföldi forrásból beszerezve, a betiltott Chemotox molyirtó kazetta címkéjével ellátva hozták forgalomba - tartalmazza a közlemény.

Az ügyet az Állami Népegészségügyi és Tisztorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) illetékes, Szentendre-Pilisvörösvár Kistérségi Intézete már vizsgálja - tájékoztatta dr. Homor Zsuzsanna kistérségi tiszti főorvos az MTI-t. A szakember hétfőre ígért bővebb tájékoztatást az ügyről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyen törtek rá a 80 éves asszonyra

Jászladányon bravúros gyorsasággal derítettek fel egy rablással megalapozottan gyanúsítható… Tovább olvasom