Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Ránctalanítás, de hogyan?

Tavaszi fiatalodás: A bőrgyógyász tanácsai

Az öregedés normális biológiai folyamat, ám hogy ez a kültakarón is nyomokat hagy, ezzel kevesen tudnak megbarátkozni. Erre épül a kozmetikai ipar és számtalan kozmetikai, illetve kozmetológiai kezelés is. Az öregedés legfeltűnőbb jelei között a ráncokat tartják számon, ezért a ránctalanítás az egyik kiemelt téma a korosodás látható jelei elleni küzdelemben.

A természetes biológiai folyamatok mellett a napsugarak károsító hatásának tulajdonítanak döntő szerepet a kültakarónk öregedésében. Az ultraviola sugarak hatására a bőr kötőszövetében (dermiszben) a rostok mennyisége jelentősen csökken és a III-as típusú rugalmas kollagén helyét I-es típusú rugalmatlan kollagén tölti ki.

Többféle beosztás is létezik, pl. a Fitzpatrick-klasszifikáció a bőrszín-bőrreakció alapján csoportosítja, sorolja be a páciens kültakaróját. Mindezek alapján lehet felépíteni egy kezelési tervet, melyben figyelembe kell venni az adott testtájékot, és annak anatómiai egységét is, pl. más az orr területének és az orcának a kezelési lehetősége.

A ráncok típusai

A kezelési módokat, lehetőségeket a ráncok típusai alapján a következőképpen lehet beosztani:

1. Veleszületett ráncok redők: megoldásuk sebészi.

2. Dehidrációs ráncok: kozmetikumok, mikrodermabrázió, ultrahangos anyagbejuttatás a bőrbe.

3. Mimikai ráncok: elsősorban izomműködés-blokkoló szerek, mint pl. botulinustoxin hatását utánzó készítmények, illetve ezt tisztított és pontosan kimért mennyiségben tartalmazó, elsősorban injekciós készítmények.

4. Öregségi ráncok:
a) Antigravitációs kezelések, mint pl. különböző „lifting" technikák pl. az ún. soft lifting kezelés az „aranyszálbefűzés", illetve polipropilén fogazott szál helyi érzéstelenítésben történő befűzése. A „face lifting" már a plasztikai sebészet területére esik.
b) Térfogatpótlások, melyek lehetnek ún. passzívak, melyeknek kötőszövetképző hatása nincs vagy aktívak, melyeknek kollagénrost-, illetve kötőszöveti alapállomány-képző hatásuk is van.
c) Lehet kombinálni az a) és b) technikát.
d) Ún. mesolift-mesoglow kezelések. Ez utóbbiak szintén injekciós technikák, különböző anyagok juttathatók be a bőrbe. 1952-ben egy francia háziorvos (Pistor) fájdalomcsillapításra alkalmazta ezt a technikát. A lényege, hogy hova szeretnénk bejuttatni az anyagot, attól függően más és más injekciós „fogást" kell alkalmazni.

5. Photoaging elváltozások kezelése történhet kémiai módszerekkel, fényalapú technikákkal, lézerrel, rádioterápiás készülékkel stb.

Lézeres módszerek

A lézeres antiaging medicina az utóbbi néhány évben robbanásszerű fejlődésnek indult. Nem annyira ránctalanításra, inkább a fénykárosodás okozta egyéb pigment-, szarusodási zavarok, illetve értágulatok terápiájára alkalmazzák. Többféle lézertípus is alkalmas ilyen kezelésre, mint pl. szén-dioxid-, erbium-YAG lézer stb. A lézeres kezelések kombinálhatók ránctalanító technikákkal, pl. botulinustoxin-kezeléssel, mesolifttel stb.
Az állapotfenntartó kezelések fontos részét képezik a megfelelő fényvédelem és az ún. növekedésihormon-tartalmú krémekkel történő utóterápiák.
A fentiekből láthatjuk, hogy a modern technika vívmányait nemcsak a mindennapokban élvezhetjük, hanem a kozmetológia területén is. Az eredmények látványosak. A kérdés, ami a végére maradt: csak a ráncainkat veszíthetjük?

Dr. Kiss Zsuzsanna
bőrgyógyász-kozmetológus főorvos

A BŐRÖREGEDÉS FOKOZATAI

A napsugárzás okozta bőröregedést fokozatokra osztják, a Glogan-klasszifikáció szerint a következőképpen:

1. enyhe: 28–35 év között, kevés, minimális ránc, elszarusodási zavar jelei nem láthatók.

2. közepes: 35–50 év között látható ráncok, szarusodási zavar minimális jeleivel.

3. kiterjedt: 50–60 év között perzisztáló ráncokkal, pigmentációs és szarusodási zavarokkal.

4. súlyos: 60 év felett mély ráncok, meglazult bőr, kifejezett pigmentációs és szarusodási rendellenességekkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Darázs jubileuma

Erősport

Magabiztos győzelemmel hangolt az előtte álló feladatokra… Tovább olvasom