Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Ránki Dezső spanyol koncertkörútja

A Spanyolországban koncertező Ránki Dezsővel közölt interjút az El País keddi száma. Ránki kedden Madridban, szerdán Valenciában és pénteken Salamancában lép fel Bartók, Liszt és Debussy művekkel.
Az El País emlékeztetett arra, hogy a "ragyogó magyar zongoraművészek generációjának" másik két tagja, Kocsis Zoltán és Schiff András is ismert és elismert előadó Spanyolországban, ahol mindhárman rendszeresen koncerteznek. (Schiff András február 18-án kezdi hat előadásos sorozatát Spanyolországban.) A lap felhívta a figyelmet arra, hogy mindhárman a budapesti Zeneakadémia növendékei voltak, és ezzel kapcsolatban idézte Ránkit: "A budapesti akadémia nagy hagyományra tekint vissza, de a leghatékonyabb munkamódszere az, hogy nincsen módszere. (...) Az én generációm zenész diákjainak szerencséjük volt. A kommunizmus szörnyű rendszer volt, de nem vesztek el benne a tehetségek, ha valaki tehetséges volt, akkor minden támogatást megkapott".

Bartókról így vallott az El Paísnak Ránki Dezső: "Azt hiszem, most már megtalálta az állandó helyét a repertoárokban, mint Sztravinszkij. Nem mondhatóak klasszikusoknak, de megtalálták a helyüket. (...) Bartók valami teljesen egyedülállót alkotott, egy külön, saját világot, amely az ő idejében teljesen új volt, kísérleti, de realista. Fiatal korában, élete legboldogabb éveiben együtt élt a parasztokkal, felfedezte az életformájukat és a folklórjukat. Bartók zenéje realista, az emberekhez kapcsolódik, ahogy a négerek zenéje a jazz". Liszttel kapcsolatban Ránki azt emelte ki, hogy a zongora kétségtelen nagymestere volt, "hogy úgy érezte ezt a hangszert, mint senki más, és ezért hihetetlenül kiszélesítette a lehetőségeit, amelyek végtelenek. (...) Mindenkinél jobban tudott zenekarra vagy operára írt műveket zongorára áttenni, és ezeket a műveket általában jobban lehet élvezni egy vagy két zongorás előadásban, mint a teljes zenekarral".

Az El País interjúja bevezető soraiban azt emelte ki, hogy Ránki Dezső "szabadúszó, és nem kell a lemezvállalatokkal való udvariaskodással töltenie az idejét". Ránki erről így fogalmazott: "Amikor évekkel ezelőtt elbocsátották a Hungaroton igazgatóját, otthagytam őket. Aztán megpróbáltam valami mást keresni, de felhagytam a dologgal, mert valójában a koncertezés érdekel. Ha keresek valamit egy lemezboltban, és azt látom, hogy egy-egy műnek húsz-harminc változata is van, arra gondolok, mit tehetek én ehhez hozzá, és arra a következtetésre jutok, hogy nincs semmi ok arra, hogy bármit is hozzátegyek".

mti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kártékonysági listát a Klez vezeti

Számottevően nőtt mind a számítógépes vírusok, mind a spamek, mind az internetes csalásra buzdító… Tovább olvasom