Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

Ráspi a 100-ban

Hazánk száz legjobb étterme között az előkelő „húszpontos” kategóriában – megyénkben egyetlenként – szerepel a fertőrákosi Ráspi. A minőségre áhítozó vendégek jobbára külföldről és az ország minden tájáról jönnek.

Francia, olasz, brit gasztronómiai magazinok rendszeresen cikkeznek a fertőrákosi Ráspiról. Az étterem a maga nemében egyedülálló, hiszen exkluzív, minőségi alapanyagokból mindig frissen készült ételeket készít a tulajdonos-főszakács. A Ráspi története 1992-ig nyúlik vissza, amikor Horváth József megunta a frituszagú, igénytelen vendéglátást és nekiállt valóra váltani az álmát.

– Két évig építettem és alakítgattam a házat, hogy olyan legyen, amilyennek megálmodtam – emlékszik vissza Horváth József. – Nem szeretem a túldizájnolt, belsőépítész alkotta tereket, amik sugallni akarnak valamit. A Ráspi nem olyan, mint, hanem az, ami. Ilyennek képzeltem el: természetesnek és visszafogottnak. Körben a falakon régi családi fényképek és az én szobraim láthatóak, a széntüzelésű vasaló pedig ott van, ahol nagyanyám évtizedekkel ezelőtt hagyta volna.

A Ráspi étlapja is igényességről, ugyanakkor visszafogottságról árulkodik. Mindössze hat-, nyolcféle étel szerepel rajta a legkülönbözőbb alapanyagokból és elkészítési móddal, de a hangzatos nevek hiányoznak. – Én nem akarom zavarba hozni a vendégeket, ezért ami mézes kacsamell sült almával, vagy angolna roston házi tésztával, azt nálunk így is hívják. Megjegyzendő, hogy a házi tésztát magunk gyúrjuk és főzzük tálalás előtt, a kenyeret a saját kemencénkben sütjük, a rántott csirkemellet házi tojásba és házi zsemlemorzsába forgatjuk.

Palackozott szénsavas üdítőitalokat a Ráspiban keresve sem találnánk. Ehelyett van viszont 22-féle – tartósítószermentes – házi virág- és gyümölcsital, mint a ringló-, az ibolya- vagy épp a kökényviráglé. A konyha felszereltsége pedig a legmodernebb szállodákéval vetekszik.

– Nem végeztem piackutatást, hogy mi az, amire igény lenne. Amíg az ember önmagából tisztán merítkezik, addig a végeredmény sem marad el minőségben. Én olyat szeretnék nyújtani, ami magamnak is tetszik.

A vendégkönyv tanúsága szerint politikusok, közéleti személyek és hírességek is szép számmal keresték fel a Ráspit és elégedetten távoztak. Volt olyan is, aki a focipályát használta helikopterleszállónak, hogy eljusson a fertőrákosi étterembe. A Ráspi szellemisége: alkotni és elkápráztatni. Horváth József – mint mondja – hasonló igényt szeretne kielégíteni, mint a színház, ami a szemet-fület gyönyörködteti. – Én az ízlelőbimbókat szeretném gyönyörködtetni. Most már nemcsak az ételekkel, de néhány éve a Ráspi-borokkal is. Alapelvem, hogy csak öreg tőkéről szüretelek, mert ez biztosítja a változatos ízvilágot. Csak köves talajról szüretelt szőlőből készítek bort, mert a növénynek így azért a pár csepp nedvességért is meg kell küzdenie, ami töményebb koncentrációt eredményez a bogyóban. Nagymértékű hozamkorlátozást végzek, ami azt jelenti, hogy hektáronként mindössze 1000–1500 kilogrammra csökkentem a leszedett mennyiséget. Ezenkívül semmiféle segédanyagot, például enzimeket, pektint, tannint vagy élesztőt nem használok a bor készítésekor. A palackjaim címkéjén mindig az adott talaj keresztmetszetének fotója látható, hiszen a legfontosabb, amit egy borról tudni érdemes, hogy talajból, esővízből, a szőlőgyökér laboratóriumán keresztül, napenergiával, a borvidék természetes flórájával készül. 2004. december 12-én megszületett Máté fiam, életem főműve, maximális elfogultsággal állíthatom, hogy a legokosabb és legszebb gyerek a világon. Ebben a rohanó és számomra furcsa világban egy kis sziget, ahol menedéket talál a lelkem. Ő sikereink titka, életünk értelme. Ezért minden évben elkészül a Máté Cuvée, amit a legszebb borainkból a legharmonikusabbra szeretnénk készíteni.

Cziráki Viktória

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmarad a mozdonyvezetők hétfőre tervezett sztrájkja

Nem sztrájkolnak hétfő reggel a mozdonyvezetők. Megállapodott a szaktárca és a Mozdonyvezetők… Tovább olvasom