Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 21°C | 29°C Még több cikk.

Rátz Tanár Úr-díjat kapott

a soproni dr. Lang Jánosné

Dr. Lang Jánosné, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium fizikatanára is a díjazottak között volt, amikor átadták az idei Rátz Tanár Úr Életműdíjakat. Az elismerést évente olyan pedagógusok kapják, akik elévülhetetlen érdemeket szereztek a természettudományos középiskolai képzés színvonalának emelésében.
Rátz Tanár Úr Életműdíjban részesült a soproni dr. Lang Jánosné, a Berzsenyi-gimnázium pedagógusa. – Soha nem volt kérdéses számomra, hogy mivel fogok foglalkozni, mindig is pedagógus szerettem volna lenni – feleli dr. Lang Jánosné arra a kérdésre, hogy miért döntött a tanári pálya mellett. – Örülök a mostani, számomra is váratlan kitüntetésnek és büszke vagyok az eddigiekre is, például az Apáczai Csere János-díjamra, melyet 1976-ban vehettem át.
– Diplomámat a Szegedi Tudományegyetemen matematika-fizika szakon szereztem – folytatja a kitüntetett. – Ugyanezen egyetem Kísérleti Fizikai Tanszékén gyakornok, majd tanársegéd lettem. Ezután a szegedi Tömörkény István Gimnáziumban tanítottam. Később, ezzel párhuzamosan, visszatérve az egyetemre, a fizika módszertanát oktattam a tanárjelölteknek.
Amikor 1985-ben visszaköltözött szülővárosába, Sopronba, a Róth Gyula Erdészeti Szakközépiskolában, majd a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnáziumban vállalt tanári állást. Az Eötvös Loránd Fizika Társulatba még egyetemista korában lépett be, később a társulat egyik alelnökeként is tevékenykedett. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a haladó nemzetközi trendek magyarországi meghonosításában. A kísérletező fizikatanításban végzett kiemelkedő tevékenységéért 1971-ben Mikola-díjjal tüntették ki. Mestere a manapság igen erőteljesen hangsúlyozott differenciált foglalkoztatásnak. A tudásátadás eredményességét tanítványainak a különböző versenyeken elért sikerei is jelzik.
Dr. Lang Jánosné mind a mai napig nem búcsúzott el a pedagógusi pályától: korrepetál, felvételikre készít fel diákokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A díszítés és a művészi tálalás fortélyai

A karácsonyra megjelenő, olvasóink által beküldött receptekből válogatott szakácskönyv készítése… Tovább olvasom