Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Reding már tavaly megfogalmazta a brüsszeli aggodalmakat

A jegybanktörvény kivételével már megfogalmazta a brüsszeli aggodalmak közelebbi tartalmát tavaly Navracsics Tibornak írt levelében Viviane Reding.
Az Európai Bizottság szerdán a magyar jegybanktörvény mellett az igazságszolgáltatással, azon belül különösen a bírák munkaviszonyával foglalkozó, illetve az adatvédelemről szóló szabályozást emelte ki, mint az uniós előírásokkal való összhang szempontjából aggályosnak tartott szabályokat - hozzátéve, hogy a közelmúlt magyar törvényalkotásáról szóló elemzés még nem teljes, de már a végén tartanak.

A fent említett kérdésekben a konkrét aggály lényegét csupán két vonatkozásban, a jegybankkal és az adatvédelemmel kapcsolatban nevesítették: azt mondták, hogy e két intézmény függetlenségével kapcsolatban vannak kételyek.

Viviane Reding, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény igazságügyi kérdésekben illetékes alelnöke azonban - tavaly december 12-i keltezésű, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyetteshez, közigazgatási és igazságügyi miniszterhez címzett, az MTI birtokába került levelében - már megfogalmazta a brüsszeli aggodalmak közelebbi tartalmát a fent említett jogszabályok ügyében, kivéve a jegybanktörvényt, amely csak később került a figyelem homlokterébe, és amellyel alapvetően nem Reding, hanem Olli Rehn gazdasági-pénzügyi bizottsági alelnök hivatala foglalkozik.

A bírák munkaviszonyával kapcsolatban a Reding-levél mellékletében arra utalt a brüsszeli bizottság, hogy az uniós jog általánosságban tiltja az életkor alapján történő diszkriminációt, és azt csak legitim cél szentesítheti, olyan eszközzel, amely megfelelő és szükséges.

Az uniós testület megállapította: az új alkotmány értelmében a bíró nem szolgálhat az általános nyugdíjkorhatárnál tovább. Jelenleg - írták még decemberben - bírák vonatkozásában a kötelező nyugdíjazási életkor a 70 év. Az általános - de nem kötelező - nyugdíjkorhatár a 62 év, de 2014 és 2022 között 65-re fogják emelni. A bírák kötelező nyugdíjazása tehát 70-ről de facto 62 évre csökken, nagyon rövid - hat hónap és egy év közötti - átmeneti időszakon belül.

Reding ezzel kapcsolatban számos kérdést tett fel Navracsicsnak - így azt, hogy mi a célja a 62 évre történő leszállításnak, amikor 2014-től éppenséggel újra emelkedni fog a korhatár. Azt is kérdezte a bizottsági alelnök, hogy miért a bírákra vonatkozóan rendelkeztek így, miért nem terjed ez ki a közszolgálat egészére, illetve más részeire is.

A Reding-levél által érintett következő kérdés az Országos Bírói Hivatal elnökére vonatkozott. Brüsszel úgy értesült, hogy a hivatal elnöke kizárólagos hatáskört kap a bírósági rendszer igazgatására, beleértve a bírák kinevezésének jogát. Az Országos Bírói Tanács "a jelek szerint az Országos Bírói Hivatal elnökének konzultatív testületévé alakul át" - olvasható a Reding-levélben, hozzátéve, hogy ez a hivatal elnöke kezében "hatalomkoncentrációnak látszik".

A levélben megfogalmazódott az az aggály, hogy az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségének elégtelen garanciái negatív hatást gyakorolhatnak egyebek közt az uniós jog alkalmazására. Viviane Reding e tekintetben is érdeklődött, hogy mi a célja az átszervezésnek, és hogy melyek a bíróságok független irányításának a garanciái.

Szintén kitért a bizottsági alelnök levele a Legfelsőbb Bíróság Kúriává való átalakítására, illetve a Legfelsőbb Bíróság elnöke megbízatásának a rendes mandátum lejárta előtti megszűnésére. Ez utóbbival kapcsolatban azt kérdezte, miként biztosítható, hogy ennek nyomán ne kérdőjeleződjék meg az igazságszolgáltatási ág függetlensége.

Végezetül az adatvédelmi intézményrendszer átalakítását vetette fel a Reding-levél. Ezzel kapcsolatban az volt a bizottsági alelnök egyik kérdése, miként biztosítható, hogy az adatvédelmi biztosi megbízatás idő előtti megszüntetése nyomán ne kérdőjeleződjék meg az adatvédelmi hatóság EU-jog által megkövetelt függetlensége. Érdeklődött Reding afelől is, hogy miként szabályozzák az új adatvédelmi hatósági elnök megbízatásának megszűnésével kapcsolatos kérdéskört.

Levelében Viviane Reding kitért arra, hogy a felvetett kérdésekben számos uniós tagállamból legfelsőbb bírósági bírák, európai parlamenti képviselők, illetve nem kormányzati szervezetek fordultak panasszal a hivatalához. A határidők sürgető voltára tekintettel azt kérte, hogy Navracsics Tibor december 16-ig válaszoljon neki, valamint hogy magyar részről a jogbiztonság érdekében ne léptessenek életbe intézkedéseket addig, amíg az EU-joggal való összhangot érintő kételyeket el nem oszlatják.

A magyar miniszterelnök-helyettes december 14-én Brüsszelben találkozott az uniós bizottsági alelnökkel, és szóban adott neki tájékoztatást, majd 16-ára válaszlevele is megérkezett Brüsszelbe.

Navracsics - mint arról újságíróknak beszámolt - válaszában kitért egyebek közt arra, hogy az adatvédelmi hatóság "politikailag független a szándékaink szerint, hiszen a köztársasági elnök nevezi ki vezetőjét, és semmilyen formában nincs alárendelve a napi politikának". A bírák nyugdíjazásának kérdését illetően Navracsics azt mondta: az általános nyugdíjkorhatárhoz kötés megfelel a magyar általános trendnek, egy általános jellegű szabály érvényesítéséről van szó. Felhívta a figyelmet arra a körülményre, hogy a bírák közhatalmi feladatot látnak el, és e szerepkör ellátását kötik meghatározott életkorhoz.
A magyar tárcavezető válaszlevele az erről szóló KIM-közlemény szerint rögzíti: az új szabályozás nem a nyugdíjkorhatárt, hanem a bírák felső korhatárát csökkentette.

A válaszlevél arra is kitért: a új bírósági igazgatási modell előnye, hogy a szakmai és az igazgatási hatáskörök nem keverednek. A Kúria elnöke a szakmai vezetésért felelős, az Országos Bírósági Hivatal elnöke pedig igazgatási kérdésekben dönt.
"A belső munkaszervezés nem érinti azonban a bírói függetlenséget" - áll a magyar válaszban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fellegi Németországban folytatja egyeztető körútját

Kétnapos útja során a miniszter találkozik Wolfgang Schäuble szövetségi pénzügyminiszterrel, vezető… Tovább olvasom