Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Reform és jó ötletek a Belvárosi Óvodában

Egészség, művészet, mozgás, nyelv – ezek azok a területek, amelyek a következő tanévtől erősebb szerepet kapnak a győri Belvárosi Óvodába járó gyerekek mindennapjaiban. A példa nélküli terveket az óvónők tudatos képzése előzte meg, és látványos változások kísérik.
A győri Belvárosi Óvoda egyike a népszerű önkormányzati fenntartású intézményeknek, legutóbb a 25 férőhelyre 33-an jelentkeztek. Vezetője, Komjáthy Zsuzsanna olyan kezdeményezésről számolt be a Kisalföldnek, ami még inkább felkelti az oviba készülő gyerekek szüleinek érdeklődését.
A Belvárosi Óvoda pedagógusainak tervei szerint a hangsúly továbbra is az egyéni fejlesztésen marad, szeptembertől azonban sokrétűbben és színesebben telnek majd az apróságok napjai.
Jelenleg kilenc óvónő foglalkozik a több mint száz gyermekkel. A foglalkozások során fontos szerep jut a hat fő tanulási képesség – a figyelem, az emlékezés, a gondolkodás, a mozgás, az orientáció és a szociális képességek – fejlesztésére. Psztől differenciáltan erősítenek egy-egy területet, így a négy csoport között lesz egy anyanyelvi, egy természetjáró, egy művészeti és egy német nyelvi. Az ismeretekhez napi 15–20 perces játék során, kötetlenül jutnak majd az ovisok, azok pedig, akiket a másik csoport tevékenysége érdekel, délutáni elfoglaltság keretében szerezhetnek élményeket. Szakemberekből nincs hiány, az óvónők az elmúlt években tudatosan képezték magukat. A csoportok a gyerekek életkorát tekintve homogének, de később vegyes csoportok is kezdhetnek, ha igény lesz rá.
A változások nem csak az óvoda falain belül öltenek testet, az udvaron minden csoportnak kialakítanak egy magas ágyást, ahol maguk ültethetnek, gondozhatnak növényeket.
Komjáthy Zsuzsanna elmondta: a kezdeményezést örömmel fogadták a szülők, ami nem csoda. Összetartó, a közösség életében aktív szerepet vállaló családokról van szó. Épp az egyik lelkes apuka révén például sikerült megszerezni a rég áhított tornaterem elvi építési engedélyét. Idő és összefogás kérdése, s a mozgékony apróságok – bár tinikondi és bordásfal minden szobában van – rossz időben sem rekednek az ovi falain belül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyáron a hőmérséklettel együtt a balesetek száma is nő

Strand, játszótér, meggyfa és autó – a nyári balesetek és fertőzések elsődleges okozói.… Tovább olvasom