Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Reformkonyha világbajnokkal

Olvasóink már 6000 példányban megvásárolták A Kisalföld receptjei szakácskönyvet.
Kattintson a képre >>
Paprikás húspéppel töltött csibemell langyos kiflisalátával, olasz bableves (soupa au pistu), fűszerpaníros csirkemell és barbecue-szószos csirke rizottóval – ezt a menüt készítette el az a tucatnyi asszony, aki részt vett a győrsövényházi reformkonyhaklub legutóbbi, ötödik foglalkozásán. Az irányítás egy igazi profi, Suga Péter kezében volt. A világbajnok mesterszakácsot olvasóink is jól ismerhetik, hiszen ő az egyik zsűritagja a Kisalföld receptversenyének.

Sikerkönyv az olvasóktól
Már hatezer példányban elkelt
A Kisalföld receptjei szakácskönyv 6000 példánya kedves előfizetőink hatalmas érdeklődésének köszönhetően alig egy hónap alatt elfogyott. Ez a szám még országos viszonylatban is hatalmas sikernek számít, hát még ha azt számoljuk, hogy receptkönyvünket eddig csak előfizetőink egy része rendelte meg megyénk határain belül. Bízunk benne, hogy ez az érdeklődés és megrendelés a könyvünk iránt továbbra is kitart. Május közepéig újranyomjuk a receptkönyvet. Akik szeretnének hozzájutni május végéig, most megrendelhetik.
Nemcsak előfizetőink vásárolhatják meg e különleges  kiadványunkat, hiszen korlátozott példányszámban ugyan, de kapható a Kisalföld győri, soproni, mosonmagyaróvári, csornai szerkesztőségében és a Baross úti pavilonban is.
A szakácskönyv második kötetére sem kell sokat várni, mert az őszi Győri Könyvszalonon már bemutatásra kerül az újabb kategóriákkal gazdagított kiadás.   
– Az első foglalkozáson nem sütöttünk-főztünk, hanem a táplálkozás élettani hátteréről beszéltem az érdeklődőknek, és arra voltam kíváncsi, ki mit főz otthon. Kiderült, hogy mindenütt nagyjából húsz-huszonötféle étel váltakozik – mondta érdeklődésünkre Suga Péter. – A programot úgy állítottam össze, hogy otthon, viszonylag egyszerűen, gyorsan elkészíthető ételeket tanuljanak meg. Fontosnak tartom azt is, hogy a résztvevők lássák, az ételek – például a rizottó – miként készülnek eredeti módon és hogyan kell tálalni. A hozzávalók nem különlegesek, ma már beszerezhetők, legfeljebb kevesen használják ezeket, mert nem tudják, mire jó például a balzsamecet. Szerencsére nagyon jó, az újdonságokra fogékony csapat jött össze.

A győri La Mareda étterem mesterszakácsa hozzátette, ő is profitál az összejövetelekből: később másutt is szeretne ilyen tanfolyamot indítani, és így megtapasztalja, mennyi időt érdemes rászánni, milyen alapanyagokból mennyit kell venni, mit érdemes tanítani.
Hokstokné Varga Mária, az egyik szervező úgy vélte, elsősorban azt tanulták meg, hogy bátrabban nyúljanak a fűszerekhez, például az oregánóhoz, a rozmaringhoz, a bazsalikomhoz. Persze sok apró fortélyt is megtanultak.

Matkovics Józsefné azt említette, hogyan lehet eltüntetni a saláta esetleges kesernyés ízét (forró vízbe kell tenni, majd hidegbe, és ezt megismételni háromszor-négyszer). Vass Béláné azt idézte fel, hogy a salátát tépkedni kell, nem késsel vágni, mert megbarnul.

Kiderült számukra az is, hogy az alufóliának csak a fényesebb felének szabad érintkezni az étellel, mert a matt oldala hő hatására oxidálódik.
A reformkonyhaklubra a győrsövényházi önkormányzat az Egészségügyi Minisztérium tavalyi egészségterv-pályázatán nyert pénzt. Ebben a programban több más mellett játszótéri játék vásárlása, gyerekek labdarúgóedzése, virágosítás, az általános iskolások korcsolyaoktatása is szerepel(t). Ugyancsak a tárca támogatásából készült el a falu internetes honlapja (www.gyorsovenyhaz.hu), amelyen például a reformkonyhaklubban eddig készített valamennyi recept és fénykép megtalálható.

A mesterszakács ajanlata:

Fűszerpaníros csibemell


A csibemellet medalionra vágjuk. Kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Lisztbe, tojásba forgatjuk, majd a zsemlemorzsába apróra tépett petrezselyemzöldet, reszelt sajtot, leszitált Delikátot (a durvább szemcséit) teszünk, és ebbe forgatjuk. Végül olajban pirosra sütjük.
Rizottó

Kevés olajon megpirítjuk a hagymát. 0,5 kg rizst megmosunk. A rizst a hagymával tovább pirítjuk. 1,6 l vízzel felengedjük, keverni nem szabad. Majd 1,5 dl fehérbort teszünk hozzá. Ha elfőtte, lassan kevergetjük, tejszínt teszünk bele és kétféle reszelt sajtot (parmezán, trappista). Folyamatosan kevergetjük. Mascarpone sajtot, fél csomag vajat keverünk hozzá, és még pár percig főzzük.

Olasz bableves (soupa au pistou)

2 fej hagymát olajon megdinsztelünk. Beletesszük a kis kockákra vágott sárgarépát, 3 db kis kockákra vágott burgonyát. Ezzel tovább dinszteljük. Majd hozzáteszünk 20 dkg készre főtt babot. Felengedjük vízzel, 1 kínai kelt összevágva hozzáadunk. Ha megfőtt, 2 kockákra vágott paradicsomot, 2 kaliforniai paprikát kockákra vágva, 2 db újhagymát zöldjével, 2 gerezd fokhagymát adunk hozzá. A paradicsomot és hagymát még 1 percig főzzük. Bazsalikomolajjal tálaljuk. A friss bazsalikomot olajjal, fokhagymával összeturmixoljuk, és sóval, Delikáttal ízesítjük. Tálaláskor még reszelt sajtot szórunk rá.

Barbecue-szószos csibe

Erős ketchupot és pizzamártást (lehet paradicsom is) összekeverünk. Fél apróra vágott hagymát, 2 gerezd fokhagymát és 2 kanál mézet teszünk hozzá. A húst sózzuk, borsozzuk, sültoldalas-fűszersóval, őrölt rozmaringgal fűszerezzük. A mártásba beleforgatjuk a húst (csibeszárny, -comb). Tepsibe rakjuk a maradék szószt, ráöntjük és alufóliával letakarva sütjük. (Előző nap pácoljuk.)

Paprikás húspéppel töltött csibemell

Kiklopfoljuk a csibemellet, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk zselatinnal. 1 csibemellet zacskóba téve kiklopfolunk, majd még utána összevágjuk. 1 dl tejszínt, 1 tojásfehérjét adunk hozzá. Megsózzuk, 1 mokkáskanál zselatint adunk hozzá, összeturmixoljuk, 1 evőkanál Piros Aranyat adunk hozzá és apróra vágott kaliforniai paprikát. A kiterített csibemellet megkenjük a húspéppel, hosszúra vágott kaliforniai paprikát teszünk bele. Baconszalonnába tekerjük. Pici olajat teszünk rá, picit sózzuk, sültoldalas-fűszerkeverékkel megszórjuk. Dupla alufóliába tekerve sütjük 40 percig 140–150 fokon. Szeletelve tálaljuk.

Langyos kiflisaláta

A kiflit karikákra vágjuk, kivajazott tepsibe rakjuk, őrölt rozmaringgal megszórjuk. A sütőben megpirítjuk. A jégsalátát megmossuk, összetépkedjük. A retket, paradicsomot cikkekre vágjuk. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük, majd csíkokra vágott szalonnát teszünk hozzá. Ha megpirult a szalonna, a retket is hozzáadjuk, megszórjuk cukorral és a kiflihez öntjük. Az összetépkedett salátát, paradicsomot is hozzákeverjük, megsózzuk, ecetet öntünk rá. Ízlés szerint cukrozzuk. Fontos, hogy a kifli ne ázzon el, hanem ropogós maradjon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pólus-

programról

a kamarában

Beszéljük meg! című fórumsorozata keretében a megyei kereskedelmi és iparkamara tegnap Fejlesztési… Tovább olvasom