Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Régi rábás az új vezér

Az elmúlt évet több mint négymilliárd forintos veszteséggel zárta a győri Rába rt. - hangzott el a társaság tegnapi közgyűlésén. Megválasztották az új igazgatóságot, a vezérigazgató pedig Pintér István lett.
Steiner László és Pintér István.
Papírforma-eredménnyel zárult a Rába rt. közgyűlése után összeülő igazgatóság első összejövetele. S bár a tagok egy része kicserélődött, sokan már hetekkel ezelőtt biztosra vették, hogy az igazgatóság elnöke ismét Jancsó Péter lesz, mint ahogy azt is, hogy Pintér István eddigi stratégiai vezérigazgató-helyettes a vállalat első embereként dolgozhat tovább. A régi rábásnak számító új vezérre azonban nehéz döntések várnak, még akkor is, ha Pintér tudja, mit vállalt. Pintér tudja, hogy mit vállalt.

“Tudom, hogy nehéz feladatot vállaltam, a kihívásokat azonban mindig szerettem, így nem futamodom meg a feladat elől"- reagált Pintér István, a Rába rt. tegnap kinevezett új vezérigazgatója arra a kérdésünkre, hogy az elmúlt tizenkét évben ő az ötödik vezér, aki betölti ezt a posztot.

- Két évre szól a megbízatása. Nem túl rövid idő ez?
- Ha hozzáadom az elmúlt húsz évet, amit a Rábában töltöttem, akkor ez elég hosszú idő.

- Milyen Rábát örökölt elődjétől?
- Visszavezetném az eseményeket kétezer márciusára, amikor a Rába zászlót bontott egy új stratégia mentén. Akkor tagja voltam annak a csapatnak, amely ezt kidolgozta. Azóta ezt a stratégiát próbáljuk megvalósítani, s ez a folyamat még nem zárult le.

- Néhány hete elhangzott olyan nyilatkozat a legnagyobb tulajdonosnak számító győri önkormányzat képviselőjétől, hogy a Rába rosszabb állapotban van, mint két évvel ezelőtt. Egyetért ezzel?
- A menedzsmentnek nem tiszte és nem feladata, hogy tulajdonosi véleményeket kommentáljon.

- Olyan vélemények is elhangzottak, hogy a tulajdonosok nem szívesen fordítanak pénzt a fejlesztésre, s inkább kivesznek. Lesz ebben változás? - Erre a tulajdonosok tudnának válaszolni. Véleményem szerint a Rába jelenlegi tulajdonosi köre elkötelezett a stratégia mellett és ez némi türelmet igényel tőlük.

- Frissen kinevezett vezérigazgatóként hogyan pozicionálná a Rábát? Gödörben van, kátyúban van, vagy ennél is nagyobb a baj?
- Minden vállalat életében vannak időszakok, amikor különböző jelzőket lehet használni. Nem szeretném ezen a skálán belőni, hol tartunk. A Rába elindult egy úton, s jó hír az, hogy a Rába a nehéz időkben is elkezdett új ötleteken gondolkodni.

- Mi lesz az első intézkedése vezérigazgatóként?
- Összecsomagolom a régi helyemen a dolgaimat és átköltözöm az új irodába. Ez persze nem jelenti azt, hogy megválok attól a csapattól, amellyel eddig dolgoztam.

- És a második? Elképzelhető a Rába kapuvári gyárának Győrbe telepítése, ami Kapuváron sok embert aggaszt?
 - Vártam ezt a kérdést. Minden olyan döntést, ami fájdalmas, üzleti alapon hoz meg a Rába. Jelenleg is folyamatban van az az elemzés, amely azt vizsgálja, hogyan lehetne a kapuvári gyárat még versenyképesebbé tenni. Így aztán a második döntésem bizonyára nem Kapuvárral függ majd össze.

Hatvan nap türelem

Jancsó Péter, a Rába rt. újjáválasztott igazgatósági elnöke hatvan nap türelmi időt kér ahhoz, hogy átgondolják, mi az, amin módosítani, változtatni kell. Azt azonban kijelentette: további nehéz döntések várhatók a Rábában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távozik a Rába-vezér

Távozik posztjáról Steiner László, a Rába rt. vezérigazgatója, aki lapunknak adott interjúban vonja… Tovább olvasom