Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Régiséget a fa alá

A régiségkereskedelem hazai felpezsdülése megyénkben is megfigyelhető – főleg a karácsony előtti vásárlási lázban –, ám az árveréseket nem igazán használják ki a helybeliek.
Nemrégiben Magyarországon még a műtárgyakat és a használt holmikat azonos kategóriaként kezelték, de az állami monopólium megszűnése nyomán az elmúlt években hazánkban dinamikusan fejlődött az aukciószervezés és a régiségkereskedelem. Az átmeneti aukciós aranykort és a gazdag kínálatot a piaci résztvevők és az árverések számának csökkenése követte. Míg ugyanis a megyeszékhelyen tavaly és tavalyelőtt szinte egymást érték az aukciós kiállítások és licitálások, idén Győrött már ritkábban emelték a magasba kalapácsukat az árverésvezetők.

– Az antik dolgokat kedvelők többsége még nem igazán szokta meg a kikiáltásos-leütéses formát. Pedig az árveréseken jó eséllyel egészen kedvező áron és nyilvánosan, vagyis az eredetiség kockázatának minimálisra csökkentésével lehet hozzájutni műtárgyakhoz – nyilatkozta lapunknak Tóth Virgil. A régiségkereskedő a karácsony előtti vásárlási kedvre alapozva a napokban több mint száz tételt felsorakoztató árverést tartott, ám a főleg XIX. és XX. századi magyar művészek festményeiből álló kínálatnak csak mintegy 25 százaléka kelt el.

Az aukciós kiállításon sokan nézelődtek, ám végül kevesen vásároltak licitálás révén, tudtuk meg a szervezőtől, aki üzletében az utóbbi hetekben a forgalom felpezsdülését tapasztalta. A legtöbben bútorok helyett inkább kisebb festményeket, tetszetős apróságokat – porcelánokat, órákat – kerestek és vettek ajándékozási szándékkal. Ezek a tárgyak nemcsak esztétikai élvezetet okozhatnak, használni is lehet őket, ugyanis eredeti funkciójuknak ma is megfelelnek, így különleges, egyedi meglepetést jelenthetnek. Ráadásul őrzik értéküket, ezért is szokták a régiségek gyűjtését a leggyönyörködtetőbb befektetésnek nevezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetven éves lenne az Ezüst Róka

Hetvenéves lenne ezen a hétvégén Charlie Rich, a rock and roll és a country egyik legnagyobb… Tovább olvasom